Hoe je een kijkje neemt achter het probleem

Daar staat ze dan, recht voor je neus. In vol ornaat, volledig aanwezig. Weinig ruimte nog voor iets anders, laat staan voor jou. De hele ruimte is gevuld en je kan niet anders dan ernaar kijken, luisteren, op reageren. Negeren werkt niet, want ze gaat net zo lang door tot je wel reageert. Ze wil gezien en gehoord worden, wat jij daar ook van vindt. Reageren zul je. Dus schiet je in de actie, want wanneer er zich een probleem aandient en deze dus voor je neus staat, ga je handelen, het moet opgelost worden. 

Je bent er erg goed in geworden inmiddels; het ene probleem is nog niet opgelost of het volgende dient zich soms alweer aan. En jij weet deze varkentjes wel te wassen. Elke keer weer. Tot je er moe van raakt en niet begrijpt dat wat je ook doet en wat je ook probeert, de problemen steeds weer terugkomen. Wat zou je graag eens een kijkje kunnen nemen achter het probleem, waarom het zich steeds aandient. Dat kan. En ik leg je met liefde uit hoe.

Het gaat niet om het probleem zelf
Je komt haast elke dag wel een probleem tegen in je leven, zeker nu in deze tijd waar de processen hoogtij vieren, of liever gezegd een uitdaging. Maar voordat je het kunt zien als uitdagingen voelen ze vooral als vervelende problemen. En die komen vaak onverwacht en veelal ongevraagd keihard je leven binnen denderen. De kleine problemen komen soms ongezien en sluipend en in kleine beetjes of liggen al een tijdje op de loer. 

De neiging die je hebt, samen met vele anderen, is om het probleem serieus te nemen, zeker wanneer het je kind betreft. Dus ga je erop in en kijk je hoe je iets zo snel mogelijk kunt oplossen, want de pijn die het probleem met zich meebrengt, ja, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Laat staan dat je het ziet bij je kind, dat wil je helemaal niet, dus hop, elimineren die handel, naar buiten ermee.

Altijd op de diepere laag eronder 
Zou fijn zijn als het zo werkt hè? Maar helaas werkt het zo niet. Sterker nog, jouw probleem is hier niet van gediend en komt terug. Omdat je de les niet geleerd hebt die achter het probleem zit. Je lost een probleem namelijk nooit op het niveau op waarop het zich manifesteert, maar altijd op de diepere laag eronder.

De boodschap van je probleem
Je probleem komt niet alleen. Ze heeft altijd een boodschap bij zich. Voor de beginneling moeilijk te zien, verstopt achter het probleem. Het vraagt dus even wat oefening om achter het probleem te kunnen kijken, zodat je de boodschap kunt zien. Wanneer je de boodschap durft te zien, dan verzacht het probleem. Ze wordt rustig, voelt zich begrepen en hoeft niet meer zo hard haar best te doen. Probleem verlaat het pand en uitdaging en groei staan voor je neus, want dat is wat de boodschap met zich meebrengt. De boodschap is er namelijk voor jou om te groeien, om te worden zoals je bedoeld bent te zijn. 

Er is nog iets verstopt achter het probleem
Worden zoals je bedoeld bent te zijn doe je dus door naar de boodschap te kijken die het probleem met zich meebrengt. Wat maakt dat je dit meemaakt? Welk thema dient zich steeds aan in de uitdagingen waar je voor staat? Is het de bedoeling dat je iets gaat loslaten of juist verbinden? De problemen die je dan voor je voeten krijgt zullen daarover gaan, een vriendin die je feedback geeft of je partner die aangeeft niet meer gelukkig te zijn, een collega die zegt dat ze geen hoogte van je krijgt. En de boodschap die erachter zit gaat dan altijd over wat je zelf hebt ervaren als kind.

Er staat nog iets verscholen achter het probleem en dat is je eigen innerlijke kind. Ze staat te wachten tot je haar ziet, tot je ziet wat ze nodig heeft. Zij is de boodschap achter het probleem.

Van probleem naar zelfliefde
Wanneer je dat kunt – je innerlijke kind zien in alle uitdagingen waar je voor staat in je leven –  dan ben je al heel dicht in de buurt van zelfliefde. Wanneer je dan jezelf kunt geven wat je nodig hebt, dan ben je bij de zelfliefde. Want dat is het hele doel van problemen en uitdagingen op je pad: om te groeien, om bij je eigen zuivere ik uit te komen. Wanneer je durft te zien waarom je meemaakt wat je meemaakt, de pijn durft te voelen die je als kind voelde en dus steeds terugkomt totdat jij jezelf kunt geven wat je nodig hebt, dan hoeft je innerlijke kind niet zo hard aan je deur te kloppen en binnen te stormen met lesmateriaal tot je het leert. Een kijkje nemen achter het probleem is dus niks anders dan jezelf gaan zien. Op dit diepe niveau uitdagingen aangaan in je leven leidt tot zelfliefde en een kracht waardoor je alle uitdagingen aankunt die op je pad komen, hand in hand met je innerlijke kind. 

Recht naar je kern
Lukt je het zelf niet zo goed om achter het probleem te kijken en de boodschap te ontdekken? In een korte online (gratis) sessie gaan we samen recht naar je kern en weet jij wat de boodschap is in wat je meemaakt, wat je nodig hebt en wat je te doen staat. Je kunt hier de gratis ‘Recht naar je kern sessie’ aanvragen.

0 thoughts on “Hoe je een kijkje neemt achter het probleem”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: