Hoe houd jij focus?

“Hoe hou jij focus Joke?” Die vraag werd me laatst gesteld. Ik keek verwonderd op? “Hoe bedoel je?” vroeg ik. “Nou je haalt alle deadlines, je krijgt bijna altijd je werk op tijd af. Hoe doe je dat?” Ik wilde bijna antwoorden: “door het gewoon te gaan doen, plannen, organiseren, niet over nadenken.” Maar toen besefte ik dat wat voor mij zo vanzelfsprekend is, hoeft voor een ander natuurlijk niet zo te zijn. Dus hoe doe ik dat dan, want bij mij gaat het meestal vanzelf. Ik zeg meestal, want het gaat natuurlijk ook wel eens niet vanzelf. En dat heeft te maken met disbalans. Dan kom ik al direct bij het eerste punt. 

Ben je in balans? Dan pas kun je focussen
Als je uit balans bent, door grote gebeurtenissen of iets dat je enorm dwarszit en maar blijft hangen in je hoofd, is het vrijwel onmogelijk om je te concentreren. Dat hebben we allemaal wel eens toch? Ruzie met je partner of een slecht nieuws gesprek, daar kun je behoorlijk van onder de indruk zijn. Zo heeft ook corona vat op ons. De derde golf zit eraan te komen en sommigen van ons raken erdoor van slag, gaan in de freeze-stand. In dat geval heb je dus eerst goed voor jezelf te zorgen. Neem afstand, ga wandelen of rennen aan zee of in het bos, praat erover met je partner, je vrienden. Schrijf het van je af, doe wat voor jou werkt om tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. Gebruik jouw uitlaatklep.

Planning is everything
Het helpt om je tijd goed te plannen, eigenlijk is dat een must. Zorg dus dat je rust en tijd hebt om iets aan te kunnen pakken en doe het niet even tussendoor. Dan krijgt het namelijk ook niet de juiste aandacht en de aandacht die het verdient. Manage je tijd. Plan bijvoorbeeld het werken aan je bedrijf in op een vast moment van de week. Schrijf op wat je allemaal wilt doen en maak een planning wanneer je wat wilt aanpakken op welke datum. En plan altijd ruim! Laat je niet verleiden door nog even een klusje tussendoor te pakken.

Hoe leuk vind je het onderwerp?
Bij mij valt en staat focus met het onderwerp. De administratie bijvoorbeeld is niet een van mijn favoriete dingen, dat stel ik dan ook altijd uit tot het allerlaatst. Ik laat me dan afleiden door mail, social media, mijn viervoeter, een goed boek. Herkenbaar? Totaal geen focus dus. Maar, wanneer een onderwerp mijn hart sneller laat kloppen, dan kan ik niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Doe dus bij voorkeur dat wat je leuk vindt!

Ontrafel die warboel in je hoofd
Waar ga je je op focussen? Heb je een grote kamer vol borrelende ideeën in je hoofd die niet kunnen wachten om beet gepakt te worden? Dan heb je een luxeprobleem. Want welk idee pak je dan als eerste beet? Schrijf het allemaal maar eens op.

Heb je ze allemaal opgeschreven? Dan mag je het volgende gaan doen (en dat hoeft niet alleen, gebruik hulp als je dat leuk vindt en het jou helpt om in actie te komen):

  • Zet bij de ideeën een hartje die echt je hart hebben geraakt en die je het liefst nu al wilt oppakken. 
  • Zet dan het euroteken bij de de ideeën met een hartje die het meest potentieel hebben om geld te genereren en schrijf uit waarom je dat denkt.
  • Zet dan een smiley bij de ideeën met een hartje en euroteken die het meest realistisch zijn om succesvol te worden. En wees hier kritisch.

Maak je ideeën SMART
Hoeveel van de ideeën zijn overgebleven? Nog te veel? Okay, dan mag je de laatste ideeën SMART maken: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel en Tijdgebonden. Zet ze op een flip-over, gebruik allerlei gekleurde stiften, plak er knipsels bij, maak er een moodboard van of doe het gewoon lekker achter je laptop, wat jij prettig vindt.

Specifiek
schrijf je idee uit, voor wie is dit idee bedoeld, wat is je doel met dit idee, wat wordt je aanbod aan de doelgroep, wat is er voor nodig? Hoe uniek is je idee? Wat onderscheidt jou van de concurrent? Welke hulpmiddelen, hulptroepen heb je nodig, welke investering is er voor nodig enz.? 

Meetbaar
Meetbaar: hoe ga je je resultaten meten en met welke tools? Wanneer is het succesvol voor jou? En zie het gerust voor je. Hier is een mooie oefening voor: Ga eens achterover zitten, neem de tijd en doe je ogen dicht, laat het tot je komen en gebeuren. Hoe ziet de eindstreep eruit? Wat heb je precies behaald? Ik wacht wel…..

En? Hoe zag het eruit? Schrijf het maar op.

Acceptabel
Hoe acceptabel is je plan? En wees hierbij kritisch. Is de investering te groot, te veel handjes nodig, te veel van alles? Dan mag je terug naar de tekentafel om het bij te schaven. Klopt het, heb je de middelen, de hulptroepen binnen handbereik en de mogelijkheden en is het echt acceptabel voor jou? Top! Go for it.

Realistisch
het moet natuurlijk wel levensvatbaar zijn en realistisch genoeg. Ga hier dus ook eens goed voor zitten en wees kritisch naar jezelf en je plan. Gebruik hiervoor dezelfde oefening als eerder. Ga weer achterover zitten. Laat het eens goed tot je komen, visualiseer je plan, loop het na in je hoofd, waar zitten de haken en ogen? 

Ben je te kritisch? Zet dan je denker even uit, schakel over naar je hart en ga voelen. Ga ook nu weer achterover zitten, leg je handen op je hart en ga voelen. Neem hier de tijd voor totdat je jouw plan voor je ziet, totdat het zich openbaart aan jou.

En? Hoe voelt het? Zie je het helemaal voor je? Schrijf de uitkomst ook nu weer op. 

Tijdgebonden
Dit vind ik het leuke deel. Want als alles hiervoor klopt, dan heb je de smaak te pakken en voel je de vreugde al van het uitvoeren. Zet het uit in een planning. Alles wat ervoor nodig is, zet je in een tijdschema, gebruik een tijdbalk bijvoorbeeld. (Wil je een voorbeeld? Mail me dan gerust.) Maak het zo lekker inzichtelijk.

En lieve lezer, niet alles hoeft deze maand of dit jaar. Want dan kun je weer terug naar acceptabel en realistisch.

Hoeveel ideeën zijn er nu overgebleven? Nog steeds te veel? Wouw, dan ben je echt een creatieve geest en wil ik heel graag met jou sparren.

Hoe kom ik in de actiestand?
Wil je focussen op iets dat heel belangrijk is of juist omdat het veel omzet genereert, maar zie je ertegenop? Dan vertoon je waarschijnlijk uitstelgedrag. Hoe ik dan toch overga tot actie? Ik kom in de actie als het me wat oplevert, een beloning. En dat kan een prachtig resultaat van iets zijn, een opgeruimd huis (want dat ruimt ook op in mijn hoofd), een blije klant, het samendoen met een collega-ondernemer, of me-time met mijn viervoeter, een boek en een heerlijk wijntje. En soms is een welverdiende schop onder mijn kont het enige dat helpt en daar heb ik altijd wel iemand voor.

Wat werkt er voor jou? Wat is jouw beloning en wie kan jou in de actiestand krijgen? Inschakelen dan! 

Dan is het nu tijd om te focussen
Ga in jouw rustige kamer zitten, of op een werkplek waar je het lekkerst werkt. Schakel al je afleidingen uit. Telefoon op stil, je kunt ook best hierna gewoon alsnog reageren. tv uit, muziek uit, of juist muziek aan, wat voor jou werkt. Geen mailcheck, schakel je meldingen, het volume en alle applicaties op je computer uit die je voor je klus niet nodig hebt. Of zet bij voorkeur je laptop helemaal uit en gebruik old school pen en papier. Creëer een rustige situatie. Mediteer eerst om echt je geest vrij te maken en vraag om focus voor jezelf. Anna Touw-Smit heeft hier een prachtige meditatie voor gemaakt.

Ben je er klaar voor? Dan ga je nu lekker aan de slag! Succes!

Kan ik je ondersteunen?
Heb je door deze tips vragen waar je best een handje bij kunt gebruiken? Een eerste intakegesprek van 30 minuten met mij is geheel gratis, neem gerust contact met mij op

Geluid in de meditatie is van zapsplat.com 

12 thoughts on “Hoe houd jij focus?”
    1. Wat fijn Carla, dat dit blog voor jou werkt.
      En dan ben ik natuurlijk wel benieuwd hoe je het hebt ervaren en of het je ook echt wat heeft gebracht. ;-D

    2. Bijzonder toch hoeveel een mens in zn hoofd kan zitten, inderdaad druk met veel ideeën en geen of weinig uitvoeren of juist aan veel beginnen en niet afmaken. Leuk om in jouw blog te lezen hoe je weer focus kan krijgen. Je bent een kanjer om mee te sparren, waarmee je vaak t beste in de persoon naar boven brengt op een fijne wijze. En de meditatie van Anne is een cadeau ♡♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: