Hoe happy ben jij echt op je werk?

Op het werk is de vraag ‘hoe houd ik het naar mijn zin in deze baan?’ zo belangrijk. Jouw geluksgevoel draagt absoluut bij aan het verbeteren van het resultaat van de onderneming. Hoe happy ben jij echt op je werk? Deze vraag stel jij jezelf of je team vast niet iedere dag. Weet je hoe kennis over kleur hierbij kan helpen? Lees maar snel verder.

Je bent zelf natuurlijk geen kleur, maar dat je altijd die warme bruine sjaal draagt of zeker drie dagen per week in het zwart gekleed gaat, zegt veel meer over jou dan jij je kunt voorstellen. Is het je eerder opgevallen dat die ene collega altijd opvallende sprekende kleuren draagt? Zij is dan ook een enthousiaste dame met veel power en ze is duidelijk aanwezig.

Wat kleur zegt over jouw medewerkers
Met kleuren kan je communiceren zonder een gesprek te voeren. Zo vertel je door jouw favoriete kleur ongemerkt veel over je persoonlijkheid en jouw werkwijze. Iedere kleur heeft meerdere betekenissen, vaak veel positieve, maar ook de negatieve eigenschappen. Dit geeft veel belangrijke informatie over je medewerkers. Denk aan betrouwbaar, enthousiasme, accuraat, diplomatiek, intuïtief, zachtaardig, leidinggevend, doorzettingsvermogen… Door te leren welke betekenissen bij welke kleur horen, kan jij ook jouw medewerkers ondersteunen in een groeiproces naar een andere competentie.

Welke kleur springt er voor jou uit?
Kleuren die vaak of met regelmaat worden gedragen, geven de persoon een prettig en goed gevoel zonder daar verder over na te denken. Je hoeft over het kleurgedrag niet te oordelen. Je kan voor jezelf bij wijze van test eens kijken welke kleur er voor jou uitspringt. Als je die weet te benoemen, kijk dan ook welke kleur jij totaal niet draagt. 

Flirten met die uitdagende kleur
Vaak liggen de kansen bij de minst favoriete kleur. Daar liggen de uitdagingen verborgen. Een niet favoriete kleur, of zelfs een aversie komt soms door de opvoeding, een ziekte of eerdere ervaring waar diegene zich emotioneel doorheen heeft geworsteld. De kleuren die absoluut niet worden gedragen, staan bij een teamworkshop dan ook centraal. Iedereen werkt dan aan een moodboard met die uitdagende kleur. Deze persoonlijke kleur ligt tijdens de workshop (op de werkplek) een beetje te flirten met je hart. Zo ontdekken we samen hoe happy jij echt bent op je werk.

Meer balans op de werkvloer
Kleurcoaching is een geweldige tool om het team goed samen te laten werken en om het volledige potentieel in te zetten voor het bedrijf. Een belangrijke stap om het team te stimuleren en te streven naar verbeteringen in de samenwerking. Door inzichten, de betekenissen van persoonlijke kleurvoorkeuren te kennen en te herkennen, volgt er meer balans op de werkvloer. Een betrokken medewerker die doet wat bij hem of haar past, heeft meer werkplezier en minder stress. Hierdoor vermindert het ziekteverzuim en is het team productiever. 

Wel of geen bedrijfskleding
Daarnaast kan kleurkennis helpend zijn voor de keuze wel of geen bedrijfskleding. Wat zijn de voor- en nadelen van een bepaalde kleur? Zijn er afspraken gemaakt met het team over welke kleding je draag op je werk? Wat is wel of niet netjes en waar ligt de grens?

Geef kleur aan je talent
Onlangs gaf ik een op maat gemaakte kleurworkshop aan het team van Love-li Lingerie in Zaltbommel: Geef kleur aan je talent. Om ervoor te zorgen dat iedereen netjes gekleed naar het werk komt, is er een passende dresscode: draag naar je werk wat je ook naar een bezoek aan je oma zou dragen. Voor iedereen is het duidelijk: geen gescheurde jeans of te blote tops. Daarnaast een passende make-up, zodat je er goed verzorgd bijloopt.

De invloed van kleur op je omzet?
Qua kleur heeft of is er geen beperking en is iedereen vrij in de keuze. Juist daar lijkt er mijn inziens nog een mooie winst te behalen en heb ik gevraagd of de manager en de teamleden de invloed van kleur willen testen op de behaalde omzet. Hoe reageren de bezoekers als het team rood draagt? Hoe zijn de reacties als het team zwart draagt? En hoe zou roze of lichtblauw resoneren bij de bezoeker die de lingeriewinkel binnenstapt? Voldoende vragen om nog te onderzoeken. 

Inzetten voor je bedrijf
Stel dat er voor bedrijfskleding gekozen wordt als marketingtool; wat doet de gekozen kleur dan voor de medewerkers? De hele week een kleur op je hart dragen, zichtbaar voor de ander; wat kan je dan verwachten qua veranderingen, gedrag of persoonlijkheid? Kleuren zijn zoveel meer dan wij denken. En hoe interessant is het om hiermee het onbewuste bewust te maken en in te zetten voor je bedrijf? Met kleur de potentie van je team ontdekken en samen ontwikkel je ongekende prestaties.

Kleurworkshop op maat
Samen op een middag ontdekken wat de favoriete kleur van jouw collega wil zeggen, samen inzicht krijgen in de groepssamenstelling, nieuwe competenties ontdekken en persoonlijke doelen formuleren? Juist voor kleine teams bereid ik een op maat gemaakte workshop voor en neem ik je mee op een ontdekkingsreis van kleur. Interactief en laagdrempelig ontdek je het ware potentieel van je team en onderzoek je nieuwe uitdagingen van je teamprestaties. Met als doel een team dat beter samenwerkt en zich volledig inzet voor de missie van jouw bedrijf. 

Wil je meer weten over hoe ik jou en jouw team kan helpen met  kleurkennis? Mail mij: contact.inmocasa@gmail.com. Dan zorgen we samen voor het beste resultaat.

0 thoughts on “Hoe happy ben jij echt op je werk?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: