Hoe geef ik mijn kroonverjaardag een mooi ritueel?

Hoe vier jij je verjaardag? Doe jij iets bijzonders bij een jubileum of kroonjaar? Aandacht geven aan bijzondere momenten vind ik belangrijk, ook al vraagt het extra inspanning. Maar het geeft je ook veel terug. Deze maand word ik 60 en ik vind het een uitdaging te voelen of en waar ik zin in heb. Ook moet ik rekening houden met wat er op dit moment kan. Uiteindelijk besluit ik om een feestje op de dag zelf te geven in een theetuin. Ik heb zelf geen tuin en zo heb ik mijn handen vrij om me op mijn gasten te richten. Een leuke uitnodiging is snel gemaakt. Ik merk dat ik er zin in heb en ik krijg ideeën voor de invulling van een deel van de middag. De voorpret helpt om de hobbel naar 60 te nemen. In dit blog deel ik twee voorbeelden voor een feest met een bijzondere invulling.  

Vier jij je verjaardag?
Of je je verjaardag wel of niet wilt vieren, is een eigen keuze. Je kunt mensen uitnodigen, maar je kunt je ook laten verrassen. Wil je het in het klein of groter vieren, thuis of op een andere locatie? Nu met corona kan er buitenshuis meer dan binnenshuis.

Hoe geef jij inhoud aan het feest?
Een verjaardag vieren is al een ritueel op zich. Vind jij het gezellig mensen uit te nodigen voor de koffie met taart, voor de hele dag, of geef je liever ’s avonds een feest? Haal je genoeg eten en drinken in huis en zie je verder wel hoe het feestje loopt? Wil je ook wat doen, samen wandelen, een picknick, muziek erbij? Mijn ervaring bij feestjes met gasten die elkaar niet kennen, is dat er slecht ‘gemengd’ wordt en clubjes bij elkaar blijven hangen. Je praat dan vooral met dezelfde mensen. Dat kan gezellig zijn, maar zelf vind ik het leuker als er iets origineels wordt ondernomen. Een moment van gezamenlijk iets doen geeft een speciaal tintje aan een feest. Er ontstaat verbinding tussen de gasten, diepgang en het kan verrassend uitpakken.

Een ritueel bij een kroonjaar
Met veel plezier denk ik terug aan het feest ter ere van mijn 50e verjaardag. Destijds nodigde ik alleen vrouwen uit: mijn moeder, dochter, zussen en vriendinnen. Dat voelde het fijnst voor mij. De meesten kenden elkaar niet, hooguit van naam. Als leuke ongedwongen plek koos ik net als nu voor Theetuin De Winkel in Cothen. Na een drankje en taart vroeg ik mijn gasten in een kring te gaan zitten. In het midden lag een kleed met voor mij betekenisvolle voorwerpen erop. Ik nodigde de vrouwen één voor één uit om zich voor te stellen en te vertellen waar ze mij van kennen. Zo leerden de gasten elkaar persoonlijk kennen, evenals de plek in mijn leven. Wat ik zo bijzonder vond, was dat ik lieve dingen te horen kreeg, die naar mijn idee eerder gezegd worden op je begrafenis. Daarna leidde een vriendin een ritueel waarbij ik de vier windrichtingen, de verschillende stadia van mijn leven, doorliep. Ik hield daarbij een voor mij bijzondere steen in mijn hand. Mijn toespraakje had als thema pijn en vreugde, als twee kanten van de medaille en dankbaarheid. Voor iedereen was er een steentje. Tijdens het buffet, afgewisseld met muziek van de Ierse band waar ik op dat moment in zong, werd er geanimeerd met elkaar gesproken. Als gezamenlijk cadeau kreeg ik een door een vriendin (die edelsmid is) ontworpen hanger vol symboliek. Het was een fijne en bijzondere middag.

De rode biet als een symbool bij een kroonjaar
Toen mijn vriend 60 jaar werd, ging ik samen met hem op zoek naar een passend symbool als rode draad. Mijn vriend is tuinman en op het moment van het feest waren de rode bieten goed. De biet is een knol waarin de voeding zit voor de plant die het jaar erop gaat bloeien. Voor mijn vriend was er de associatie met het jarenlange bukken om te zaaien, poten, onkruid te wieden en te oogsten, het steeds weer knielen, buigen voor de aarde.

Het feest vond plaats in de biologische bloementuin De bijenakker in Odijk, waar hij als vrijwilliger werkt. Die dag scheen de zon volop. Nadat ik een paar liederen had gezongen, hield mijn vriend een mooie toespraak. We legden bieten in een grote kring op de grond. Daarna sprak hij steeds één van zijn gasten toe, beginnend bij degene die hij het kortste kende tot degene die hij het langste kende. Als die gast aan de beurt was geweest, nam deze plaats in een kring. Zo ging hij terug naar het begin van zijn leven, naar de bron. Aan het einde vormden al die mensen een grote O en samen met de bieten vormde dat het getal 60. Er was een rondleiding door de prachtige bloementuin en daarna een heerlijk buffet. Iedereen was het er over eens dat het een gezellig en mooi feest was.

Ritueel bij verjaardag of jubileum
Met bovenstaande voorbeelden hoop ik je te inspireren om eens na te denken over een anders dan anders feestelijk moment. Wil jij iets speciaals doen, inhoud geven middels een ritueel aan een verjaardag of jubileum? Ik help je er graag bij. Samen gaan we op zoek naar een thema, de kern waar het voor jou om draait. Zo komen we tot een originele invulling voor een deel van het feest of viering. Voor informatie zie www.levenswending.nl of bel 06-29078056 of mail naar karin@levenswending.nl.

0 thoughts on “Hoe geef ik mijn kroonverjaardag een mooi ritueel?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: