Hoe ben jij aan je naam gekomen?

Hoe kom jij aan je naam? Heb je dat wel eens aan je ouders gevraagd? Ben je vernoemd naar familieleden of beroemdheden, heb je een katholieke naam, ben je gedoopt, hoeveel namen heb je? Interessant om eens bij stil te staan. Want jouw naam vertelt al heel veel over jouw leven.

“Hoe ben je aan je naam gekomen?” was een van de eerste vragen die ons werd gesteld tijdens de training Biografisch Coachen die ik in 2015 volgde. Het antwoord had ik vrijwel direct paraat en toverde een glimlach op mijn gezicht. MARIJE. Naar een liedje van Ramses Shaffy.

Hoe voelt deze naam voor mij?
Vrij, onafhankelijk, vrouwelijk. Mijn ouders gaven mij, tegen alle normen van mijn oma en opa in, een ‘vrije’ naam. Mijn zus werd als eerste kleinkind keurig vernoemd naar de oma’s en tantes. Mijn ouders dachten dat ze daarna geen kinderen meer konden krijgen, dus ik kwam echt als een cadeautje. En ze besloten, heel recalcitrant voor die tijd (1973), om mij gewoon een naam te geven die ze mooi vonden. 

Wat is het verhaal van jouw gekozen voornaam? Hebben je ouders dat wel eens verteld?

Welgevormd schoon
De echte betekenis van mijn naam is: welgevormd schoon. En Marije is afgeleid van Maria, zoals ik in het buitenland vaak wordt genoemd en wat vroeger ook mijn koosnaampje was, door mijn moeder gegeven: Marietje. Je kunt de betekenis van jouw naam gewoon opzoeken op internet, maar misschien hadden jouw ouders destijds geen idee van de echte betekenis.

Doopnaam
Heb jij meerdere namen? Doopnamen misschien? Dat vertelt vaak direct al iets over jouw geloofsachtergrond. Kom je uit een katholiek of protestants nest? Mijn tweede naam (doopnaam) is Janine, met de nadruk op JAN, naar mijn vader. De oom van mijn vader heette ook Jan en zijn tante heette Janny. Een familietraditie die zich heeft voortgezet, want mijn oudste zoon heeft deze naam ook gekregen.

Hoe werkt dat generatie op generatie, met namen? Interessant!

Ik ben…
En van wie is je achternaam? Draag jij de naam van je vader, van je moeder, van je man? En hoe voelt dat? Ik hoor mijzelf vaak zeggen: ‘Ik ben een Bovenkamp’, de naam van mijn vader. En daar zeg ik het eigenlijk al: je naam vertelt heel veel over je identiteit. Ik ben….

Schrijf het verhaal van jouw leven
Vind je dit interessant? Plan dan een schrijfconsult in met mij, dan gaan we samen aan de slag met autobiografisch schrijven. Een cadeau aan jezelf.

5 thoughts on “Hoe ben jij aan je naam gekomen?”
 1. Mooie ingang Marije, je naam neem je mee voor de rest van je leven. Doet mij ook stilstaan bij mijn eigen naam. Vernoemd naar de moeder van mijn vader. In mijn geval best bijzonder, Anna Carolina. En toch klopt het helemaal. Dank je voor deze blog, het zet me weer aan voor een volgend hoofdstuk.

  1. Wat fijn dat dit blog jou weer inspireert voor het volgende hoofdstuk van je boek. Namen vertellen veel over je identiteit en familiegeschiedenis. Fascinerend stuk om eens in te duiken. Succes met schrijven!

 2. Heerlijk die namen en de betekenis ervan.. Gezien de vrouwenlijn waar ik uit kom was het me al op jonge leeftijd helder waar mijn naam vandaan komt, met een bijzondere verhaal. Ik ben er bijzonder trots op.
  De grootste verrassing was op mijn 28e, de Turkse betekenis van Elma. Ik zag het overal op straat staan en benoemd in theehuisjes. Elma = appel. De grootste lol hadden ze erom als ik zei wat mijn naam is.

  Maar wat ik vooral bijzonder vind, Marije, is dat je de naam een rol laat spelen in je online training. Inspirerend!

  1. Je maakt me nieuwsgierig naar je verhaal over de vrouwenlijn. En ja, je namen vertellen veel over je identiteit en familiegeschiedenis. Ongelooflijk interessant.

   1. Nieuwsgierige Marije;-). El-ma is een samenstelling van de namen Elisabeth Maria. Ik ben de 6e generatie, met deze krachtige namen, in het bezit een paar zilveren erfstukjes. En sinds kort weet ik, mijn moeder is al 10 jaar geleden overlijden, dat mijn moeder voor het eerst is opgegroeid met een vader. Ik ook. Bij de vorige generaties waren de ‘vaders’ snel verdwenen en dus niet in beeld. Er was dus de moeder met alleen maar 1 dochter met de naam Elisabeth Maria. Bizar!
    Ik was altijd al blij en trots op mijn naam maar nu weet ik ook dat de vrouwen liefdevolle, krachtige vrouwen moeten zijn geweest om te kunnen overleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: