Geef een woordcadeau aan de ander

Een woordcadeau is een tekst die je met aandacht aan een ander hebt geschreven. Op een kaart(je) of in een brief… Zoals vroeger veel en veel meer werd gedaan dan nu. Schrijf jij nog wel eens een tekst, recht vanuit je hart, met aandacht voor een ander? En hoe vind je het om een woordcadeau te ontvangen?

Dat is namelijk het allerleukst: een woordcadeau ontvangen. Van mijn workshopdeelnemers hoor ik altijd weer hoe geraakt en ontroerd de ontvanger is met het woordcadeau. De kerstperiode is natuurlijk het ultieme moment om woordcadeaus te geven aan iedereen die jou dierbaar is. Schrijven met aandacht, dus geen oppervlakkige kerstkaartjes.

Hoe kun je een woordcadeau schrijven?
Om jou op weg te helpen, geef ik je een aantal creatieve schrijfvormen die goede kaders geven om in weinig woorden een rake tekst te schrijven.

Een Haiku
Probeer jouw gelukwensen aan de ander weer te geven in een haiku. Een haiku is een Japanse dichtvorm (hoeft niet te rijmen) die bestaat uit 3 regels met elk een vast aantal lettergrepen:
– op de eerste regel: 5 lettergrepen 
– op de tweede regel: 7 lettergrepen 
– op de derde regel: 5 lettergrepen

Herinneringen 
aan Kerstmis in Zwitserland
gaan nooit verloren

Een elfje
Schrijf een elfje aan jouw vrienden en familie. Een elfje is een gedichtje (hoeft niet te rijmen) dat bestaat uit 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
Eerste regel: 1 woord Tweede regel: 2 woorden Derde regel: 3 woorden Vierde regel: 4 woorden Vijfde regel: 1 woord

Liefste
in 2016
wil jij dan
weer mijn vriendje zijn?
Kus

Een ronddeel
Heb je meer woorden nodig? Kies dan voor een rondeel. Dat is een gedicht (dat niet hoeft te rijmen) waarvan bepaalde regels op afgesproken plaatsen terugkomen, en het telt 8 regels.
Regel 1 
Regel 2 
Regel 3 
Regel 1 (herhalen) 
Regel 4 
Regel 5 
Regel 1 (herhalen) 
Regel 2 (herhalen)

Ik zit hier in de regen
Jij met je billen in het zand
Dat doe je goed vriendin!
Ik zit hier in de regen
Jij heerlijk op het strand
Het kerstdiner is niet naar m’n zin
Ik zit hier in de regen
Jij met je billen in het zand

Woord- of naamgedicht
Je kunt er ook voor kiezen om een woordgedicht te schrijven aan de ander. Dan schrijf je bijvoorbeeld het woord ‘kerstvakantie’ verticaal aan de linkerkant van de pagina, zodat elke letter op een nieuwe regel staat (van boven naar beneden). De letters die er al staan zijn het begin van woorden of korte zinnen, geassocieerd op het verticale woord. Hetzelfde kun je doen met de voornaam van degene aan wie je het woordcadeau geeft. Dan heet het een naamgedicht. Bijvoorbeeld:

Lieve Linda
Ik wens jou een witte kerst
Natuurlijk ook voor Wim
Droom lekker samen weg
Aan de kaasfondue in de berghut

Creatief schrijven
Wil jij oefenen met gedichten schrijven, spelen met taal? Doe dan mee aan de online training Creatief schrijven. Een cadeau aan jezelf.

0 thoughts on “Geef een woordcadeau aan de ander”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: