Waarom jouw persoonlijke waarden zo bepalend zijn

Plezier, zingeving, vrijheid, authenticiteit, respect, harmonie, persoonlijke groei… Dat zijn mijn persoonlijke waarden in de context van werk en ondernemerschap. Dit rijtje waarden heeft mij veel helderheid gegeven. Vooral in het nemen van beslissingen. Want je persoonlijke waarden zijn, veelal op onbewust niveau, de knoppen die je motiveren, je interne drijfveren. Hierop baseer je vaak onbewust beslissingen.

Als iets niet goed voelt, komt dat hoogstwaarschijnlijk doordat jouw waarden in het gedrang komen. Zo kan bijvoorbeeld het werken voor een baas niet goed (meer) voelen, omdat vrijheid een belangrijke waarde is voor jou.

Duidelijkheid
Als jij je bewust bent van jouw persoonlijke waarden, kun je verklaren waarom je doet wat je doet. Waarden zijn van invloed op de keuze van je vrienden en je partner, de spullen die je koopt, de interesses die je hebt en de manier waarop je je vrije tijd doorbrengt. Daarom kan bewustwording van jouw waarden, in welke context dan ook, duidelijkheid scheppen.

Wie haar persoonlijke waarden kent en weet te leven volgens die waarden, ervaart meer levenskwaliteit.

Dat blijkt uit onderzoek door psycholoog Hester Trompetter van de Universiteit Twente. Ze stelde vast dat mensen die waardegericht leven zichzelf meer accepteren, betere relaties hebben en meer grip op het leven ervaren.
Bewust zijn van je waarden kan helpen om richting te geven aan je leven. Zo kan blijken dat jouw persoonlijke waarden niet terugkomen in je werk of persoonlijke leven.

Website gebaseerd op persoonlijke waarden
Voordat ik een website bouw voor een klant, wil ik weten wat zijn/haar waarden zijn in de context werk. Dan kan ik in de hele look & feel van de website, en vooral in fotografie, deze kernwaarden verwerken. Zo wordt het resultaat een website die helemaal klopt bij hoe die persoon is en waar hij/zij voor staat. Je kunt je voorstellen dat een website voor een klant die als belangrijkste waarden heeft creativiteit, vrijheid en openheid een hele andere site wordt dan van een klant die staat voor veiligheid, vakmanschap, betrouwbaarheid en nauwgezetheid.
Vervolgens kan ook de betekenis die je aan de waarden geeft per persoon verschillen. Daarom vraag ik altijd door wat bijvoorbeeld veiligheid voor de ander betekent.

Contextafhankelijk
Je persoonlijke waarden kunnen wisselen per context. In je werk zijn waarschijnlijk andere waarden voor jou belangrijk dan in je relatie. In de context relatie zijn mijn waarden: liefde, harmonie, humor, vrijheid, eerlijkheid en gezondheid. En vanuit het moederschap, of vriendschap, zijn weer andere waarden belangrijk voor me.
Ook om te kunnen bepalen wat jouw onderscheidend vermogen is, kun je voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou, in de context ondernemen/werk, de belangrijkste waarden zijn. Dit kun je vervolgens perfect doorvertalen naar je website (bijvoorbeeld de ‘Over Mij’ pagina) en je elevator pitch.

Reflectief schrijven
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om woorden te geven aan je gedachten en gevoelens? Doe dan mee aan de online training Reflectief schrijven.

0 thoughts on “Waarom jouw persoonlijke waarden zo bepalend zijn”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: