4 Tips om schrijfzin te krijgen

Je hebt je voorgenomen om vandaag echt dat artikel of blog te schrijven. Dus je opent een nieuwe pagina in Word, zet je handen boven het toetsenbord en dan… komt er niks. In je hoofd is het hartstikke druk, maar je vindt niet de juiste woorden. Wat nu? In dit artikel geef ik je 4 tips om schrijfzin en -inspiratie te krijgen.

Als het schrijven, om wat voor reden dan ook, even niet lukt, verlaat dan je computer en volg onderstaande tips:

Tip 1
Verlaat je computer, pak een pen en blocnote en zoek een fijne schrijfplek. Maak het jezelf comfortabel, neem wat te drinken en eventueel iets lekkers erbij. Misschien vind je het fijn om met een kop thee in het hoekje van de bank te kruipen of zit je liever aan de keukentafel. Een andere omgeving kan ook enorm goed helpen, zoals een grand café, buiten op een bankje in het park of in de bibliotheek. Je combineert het nuttige met het aangename en wordt hoe dan ook geïnspireerd.

Tip 2
Kies één onderwerp uit waarover je wilt schrijven. Concentreer en focus je enkel op dat onderwerp en ga schrijven/reflecteren (alle omgevingsfactoren die storend kunnen zijn, zet je uit). Houd je pen in beweging, schrijf door. Niet stoppen, niet lezen, niet controleren, niet verbeteren. Schrijf je eerste gedachten op. Je pen mag niet stilstaan. Zo heb je geen tijd voor je innerlijke criticus. Schrijf minimaal 10 minuten achter elkaar door, zonder te stoppen. En je zult zien dat je, doordat je uit je hoofd bent gegaan, tot de kern komt. Daarna leg je het weg.

Tip 3
Kras niets door en scheur niets uit. Het zijn jouw eerste gedachten, associaties, herinneringen en gevoelens. Alles wat je schrijft is goed en je schrijft nu nog alleen voor jezelf. Niemand velt er een oordeel over, doe dat zelf ook niet. Maak je vooral geen zorgen over spelling en grammatica. Laat maar los, dan kun je je beter focussen op je eerste gedachten.

Tip 4
Ga op een ander moment achter je pc zitten en typ over wat je had opgeschreven. Bedenk de titel pas op het laatst. Je zult zien dat als je het artikel of blog uittypt, je vanzelf gaat redigeren en bijschaven. Pas als het hele artikel of blog is uitgetypt, lees je het terug en check je de spelling en grammatica.

Het resultaat is een artikel of blog dat recht uit jouw hart komt. Hoe mooi is dat? Veel schrijfplezier!

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kies dan voor een schrijftraining. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken. 

0 thoughts on “4 Tips om schrijfzin te krijgen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: