4 Redenen om in je dagboek te schrijven

Vroeger waren velen van ons ‘dagboekmeisjes’. Alle beslommeringen, verliefdheden, woedeaanvallen en ervaringen werden in het diepste vertrouwen gedeeld met ons dagboekje. Bij voorkeur zat er een slotje op zodat het geheim bleef. Dat gaf een veilig gevoel.

Laatst lag mijn vriend te draaien en te woelen in bed. Ik vroeg hem hoe het kwam dat hij zo onrustig was. Hij vertelde dat zijn hoofd vol zat met ideeën, met plannen, met gedachten. Ik zei: “Vertel!” En hij deelde zijn hersenspinsels. Toen ik hem adviseerde om het op te schrijven en in een schema of overzicht te zetten ging het nachtlampje aan en zag ik de twinkeling in zijn ogen. Dat vond hij een briljant idee. Een half uur later kwam hij weer terug in bed en lukte het om rustig te gaan slapen.

Voor veel mannen werkt het vaak goed om een en ander op papier te zetten, bij voorkeur in lijstjes of schema’s. Voor vrouwen werkt het soms net even anders; gevoelsmensen als we zijn. Schreef jij vroeger in je dagboek? En kun je je nog herinneren hoe dat opluchtte? Hoe heerlijk het was om lukraak van je af te schrijven? Reflecteren noemen we dat.

Ook nu, in je grote-mensen-leven kan een dagboek een enorme uitlaatklep voor je zijn, want reflectief schrijven:
1. lucht op, je schrijft alles lekker van je af 
2. geeft rust 
3. brengt overzicht en structuur 
4. creëert nieuwe inzichten

In een dagboek schrijf en reflecteer je recht vanuit je hart, doordat je verbinding maakt met jezelf. Omdat JIJ centraal staat, zorg je ook nog eens heel goed voor jezelf. En een belangrijk neveneffect is dat je weer lekker rustig slaapt!

Reflectief schrijven
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om woorden te geven aan jouw gedachten en gevoelens? Doe dan mee aan de online training Reflectief schrijven.

0 thoughts on “4 Redenen om in je dagboek te schrijven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: