Het vreselijke effect van gaslighting

Een narcist maakt gebruik van manipulatietechnieken. Een ervan is gaslighting, een vorm van mentaal misbruik. Het doel is om je te laten voelen dat alles wat jij denkt of doet onbelangrijk is. Niet waar, gelogen. De narcist wil macht en controle over jou en gebruikt het ook om zijn verantwoordelijkheden op jou af te schuiven.

Helemaal jezelf kwijt
Het gevolg van gaslighting is dat je verward raakt. Dat je niet meer weet wie je bent, wat je waarde is. Je zelfbeeld, zelfs je hele wereldbeeld wordt ondersteboven gegooid. Je gaat steeds meer aan jezelf twijfelen en raakt daardoor steeds afhankelijker van de narcist.

Deze techniek vindt niet alleen in je relatie plaats, maar ook erna. Je kunt er ook mee te maken krijgen binnen familie en vrienden, op je werk etc. Ook is hij niet voorbehouden aan narcisten. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in ondervragingen.

Gaslighting in een relatie
Hieronder vind je een voorbeeld van hoe gaslighting kan plaatsvinden in een relatie. Het hoeft elkaar niet persé zo op te volgen. Ik spreek voor het gemak over ‘hij’. Narcisme komt echter ook voor onder vrouwen, lees a.u.b. ‘zij’ waar dat voor jou beter uitkomt.

1. Een monoloog
De narcist geeft je geen ruimte om te zeggen wat je vindt of denkt. Hij is alleen aan het woord. Hij weigert te luisteren, zegt dingen als: ‘Daar gaan we weer.’ Of ‘Jij zegt ook altijd dezelfde dingen.’

2. Omkeren
In het uiterste geval loopt hij weg, zodat hij niet naar je hoeft te luisteren. Je bent het niet waard. Komt het wel tot een (vorm van een) gesprek, dan stelt hij vragen om je aan jezelf te laten twijfelen. Hij keert dingen om: ‘Weet je zeker dat het zo gebeurde?’ ‘Herinner je je het wel goed?’ Of ‘Klopt dat wel?’

3. Ontkennen
Totdat het moment komt waarop hij zegt dat het helemaal niet klopt. ‘Dat heb ik niet gezegd.’ ‘Dat heb je gedroomd.’ Of ‘Je verzint dit.’

4. Op je wonden drukken
Hij gaat een stap verder als blijkt dat jij niet of nauwelijks gaat twijfelen, zelfverzekerd blijft. Dan gaat hij op je gevoel inspelen met als doel je pijn te doen, om je boos te maken. Hij zegt dingen als ‘Jij bent altijd zo gevoelig.’ ‘Je bent gek. Je moet je laten nakijken.’ Of ‘Je reageert altijd zo overtrokken.’

5. Doel bereikt
Als je dan boos wordt, je gaat verdedigen, kan hij achteroverleunen. Hij heeft zijn doel bereikt. Jij bent van slag, weer een stap verder van jezelf verwijderd. Weer een stap meer in zijn macht. 

Nu ben jij aan de beurt
Wat kun je doen aan gaslighting? Je kunt de ander niet veranderen, het gedrag niet veranderen, je kunt er wel anders mee omgaan. Het begint met herkennen waar je mee te maken hebt.

Deze tekenen kun je bij jezelf herkennen als je met gaslighting te maken hebt:

  • Je hebt het gevoel gek te zijn, verward, terwijl je altijd zelfverzekerd was, relaxed.
  • Je verontschuldigt je steeds.
  • Je blijft aan jezelf twijfelen.
  • Je maakt steeds excuses voor het gedrag van je partner.
  • Je vraagt je af of je wel goed genoeg bent voor je partner.

Herken je dit, dan heb je baat bij de volgende stappen:

1. Weet jouw waarheid
Leer jezelf (weer) kennen, bouw je zelfbeeld op. Weet wie je bent, waar je voor staat, wat je voelt, wilt, niet wilt. Dat geeft zelfvertrouwen. Jij weet jouw waarheid.

2. Zorg voor een naslagwerk
Maak aantekeningen van de situaties die je meemaakt met je (ex)partner. Als je gaat twijfelen aan de waarheid, dan kun je deze nalezen. Dit geeft je zekerheid. Stem ook met anderen af voor de juiste perceptie.

3. Verdedig jezelf niet
Laat je niet boos maken. Blijf kalm, zakelijk en laconiek. Jij weet hoe het zit, breng jouw mening met overtuiging en laat het daarbij. Je hoeft je niet te verdedigen, je hoeft de ander niet te overtuigen. En andersom. Agree to disagree. Dat geeft rust.

4. Word minder manipuleerbaar
Op deze manier kom en blijf je dicht bij jezelf en wordt de kans dat je wordt beïnvloed steeds kleiner. Je wordt steeds minder manipuleerbaar.

5. Weet wat narcisme is
Dit is zo belangrijk. Kennis is macht. Hoe meer jij weet, hoe minder de invloed wordt en hoe meer je weer je eigen leven kunt leiden, keuzes kunt maken wat jij wilt en niet wilt. In mijn gratis E-books lees je er nog veel meer over. Ook staan er tips in hoe je kunt herstellen. Via deze link kun je ze aanvragen. 

2 thoughts on “Het vreselijke effect van gaslighting”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: