Hartmama en de kracht van kwetsbaarheid

Misschien ken je het boek van Brené Brown met de titel ‘De kracht van kwetsbaarheid’, of je hebt haar TEDx talk bekeken, net als 21 miljoen andere mensen. Ze beschrijft in het begin van haar boek een sessie bij een therapeut, tegen wie zegt dat ze een ‘verdomde hekel’ heeft aan kwetsbaarheid. “Ik zou hier niet zitten als uit mijn onderzoek niet gebleken was dat er in kwetsbaarheid ook kracht schuilt.” Ze wil denken, niet voelen. Ze wil niet toegeven dat ze imperfect is en fouten maakt. Ze wil zich niet schamen.

Brené Brown is onderzoeker en heeft het boek gebaseerd op meer dan 12 jaar naar onderzoek naar kwetsbaarheid. Het is mooi om te lezen hoe ze zowel in haar professionele als in haar persoonlijke leven omgaat met kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid is een zwakte
Voor Brené geldt precies hetzelfde als voor de meesten van ons: we houden niet van het tonen van kwetsbaarheid. We houden er wel van als anderen dat doen, dat vinden we dapper. Maar zelf houden we liever onze maskers op. Stel je voor dat iemand iets over ons vindt, dat we door de mand vallen, niet goed genoeg zijn.

Pleidooi voor dapperheid
Het boek is een pleidooi voor dapperheid. Brené noemt dit ‘de arena betreden’; ergens helemaal voor gaan, ongeacht de uitkomst. Met enthousiasme en toewijding streven naar wat je wilt bereiken. Fouten durven maken, vallen en weer opstaan. Laat maar zien wie je bent, met alles wat er is. Dapperheid begint met kwetsbaarheid.

Vier mythes
Brené beschrijft vervolgens de vier mythes over kwetsbaarheid.

  • Kwetsbaarheid is een zwakte
  • Ik heb niets met kwetsbaarheid
  • Kwetsbaarheid is alles er maar uitgooien
  • Ik kan het wel alleen af

In de eerste mythe, kwetsbaarheid is een zwakte, zit een tegenstrijdigheid. Onszelf staan we het niet toe, maar van anderen vinden we het moedig. Waar komt dit vandaan? We hebben de neiging om onszelf voortdurend te vergelijken met anderen. Daarna komen de oordelen. Over de ander, of over onszelf. Ben ik wel goed genoeg? Is de ander niet veel slimmer, mooier, liever, succesvoller dan ik? Volgens Brené komt het gevoel van niet goed genoeg zijn voort uit de schaarste. gedachte, die ingebakken zit in ons DNA. Kwetsbaarheid is overigens niet hetzelfde als alles er maar uitgooien. Dat is een vorm van grenzeloosheid. Kwetsbaarheid vraagt juist grenzen en wederkerigheid

Schilden
Brené heeft in het hoofdstuk over schaamte beeldspraak uit Harry Potter geleend. Ze geeft ons een korte cursus kwelduivelbestrijding en beschrijft hoe we onszelf wapenen tegen kwetsbaarheid. We maken schilden om onszelf te beschermen, zoals wantrouwen, perfectionisme, zelfverdoving, We zijn een strijder of juist een slachtoffer, we zigzaggen of we worden cynisch en onverschillig. Voor elk schild is een positieve tegenhanger te vinden als je anders leert kijken.

De kwetsbaarheid van Hartmama
Het boek van Brené Brown was in zekere zin de vertolking van gevoelens die ik tijdens het schrijfproces van mijn boek Hartmama heb ervaren. Ik heb mijzelf vaak afgevraagd of ik het boek wel echt moest schrijven. Of ik wel zoveel van mijzelf mocht laten zien. Het is alsof ik mijn ziel bloot leg door het schrijven van mijn verhaal. Mijzelf laat zien zonder een beschermjas.

Mijn schaamte
Er was ook schaamte. De schaamte van het jonge meisje dat niet anders wilde zijn dan haar vriendinnen uit de klas. De schaamte om geen mama te hebben. De schaamte om verdrietig te zijn terwijl er een liefdevolle tweede moeder is. Een mooie quote van Brené is “Schaamte gedijt bij zwijgzaamheid en verdwijnt bij delen.” En zo is het precies gegaan. Door mijn eigen verhaal over jong ouderverlies te delen, nodig ik anderen uit om dat ook te doen. Zo komt er ruimte voor verdriet dat lang is weggestopt. En na de rouw blijkt er zoveel levensenergie te stromen. Het is het mooiste cadeau dat we onszelf kunnen geven. Het leven wil geleefd worden, met alles wat er is.

Hartmama bestellen?
Heb jij mijn boek Hartmama al gelezen? Je kunt je eigen exemplaar bestellen via www.susanvanderbeek.nl/boek

Stemmen
Hartmama staat op de longlist voor The Indie Awards, een prijs voor auteurs die in eigen beheer een boek uitgeven. Ik zou het fijn vinden als je mij jouw stem geeft. Dat kan via www.theindieawards.nl/stem. Stemmen kan de hele maand februari nog.

2 thoughts on “Hartmama en de kracht van kwetsbaarheid”
  1. Over synergie gesproken….ik lees nu in boek van haar. Jouw hartmama natuurlijk gelezen, ook gestemd.
    Susan, jij bent een voorbeeld voor velen, juist door jouw verdriet te durven delen, lezers uit te nodigen het door te geven, het gesprek aangaan, inspiratie voor velen, doen vanuit het hart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: