Gaat rouw ooit over?

Veel mensen willen weten hoe lang hun rouw zal gaan duren. Gisteren nog had ik iemand aan de telefoon die twee jaar geleden zijn partner heeft verloren. ‘Ik ben er klaar mee’ zei hij. Ik denk dat iedereen die in een rouwproces zit dit weleens of zelfs regelmatig denkt.  

Wat is rouw?
Rouwen kun je zien als het proces waarin je jezelf probeert aan te passen aan een totaal veranderde situatie. Dat valt niet mee, het is een zware opgave. Iemand waarvan je veel hebt gehouden en nog steeds houdt, is er niet meer. Het missen blijft altijd. Niet continu en heel heftig zoals in het begin, maar er zullen altijd situaties zijn waarin je dat gemis voelt. Maar als er een moment komt waarop je voelt dat je met dat gemis om kunt gaan en je het gevoel hebt dat je weer leeft op een manier die jij graag wilt, zou je kunnen zeggen dat de rouw eindig is.

Documentaire van Merlijn Kamerling
Gisteren was er een documentaire op tv, Antonie & Merlijn: 10 jaar later, gemaakt door Merlijn Kamerling, over de zoektocht naar wie zijn vader Antonie Kamerling was. In de documentaire vraagt de 21-jarige Merlijn zich af wat hij zelf eigenlijk voelt, hoe je moet rouwen om iemand die een monument is geworden. Merlijn spreekt daarom af met Lola Brood, die als een van de weinigen begrijpt wat hij doormaakt. Lola is de dochter van Herman Brood die in 2001 een einde aan zijn leven maakte.

Even lekker huilen
“Rouw je nog steeds?” vraagt Merlijn. Lola antwoordt: “Ja, ik rouw nog steeds. Op een gegeven moment denk je ‘ik heb het wel een plek kunnen geven, ik kan er goed over praten’, maar dan krijg je een vriendje en denk je: ‘wat jammer dat hij mijn vader niet kan leren kennen.’ Soms kijk ik YouTube filmpjes of luister ik muziek en dan denk ik: even lekker huilen, ik wil hem gewoon even missen.”

Is het dan rouwen of ‘gewoon’ missen?
Ik weet het niet, alleen degene die het betreft weet en voelt dit. Zelf denk ik ook niet dat het belangrijk is of rouw eindig is of niet. Het belangrijkste is dat je op een voor jou goede manier verder kunt met je leven en een balans weet te vinden tussen het leven met de herinneringen en het gemis en het leven in het nu met uitzicht op de toekomst.

Wat kan ik voor jou betekenen?
Heb jij een dierbare verloren en wil je wel stappen ondernemen om aan een nieuwe levensfase te beginnen, maar weet je niet hoe of durf je (nog) geen stappen te zetten? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Dat kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

0 thoughts on “Gaat rouw ooit over?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: