Emoties doorvoelen en niet doorspoelen

Emoties ze zijn er vaak, maar niet altijd gewenst. Soms nemen ze een loopje met je. Dan is het net of ze er met je vandoor gaan en lijken op een wild ongetemd dier dat is losgebroken en aan het draven slaat. Je probeert er wel grip op te krijgen en te houden, alleen dat lukt dan niet. Net of je helemaal wordt overgenomen door je emoties. Je probeert dan de schone schijn op te houden naar de buitenwereld. Dat werkt echter meestal niet zoals je hebt bedacht.

Je bent niet je emoties. Je hebt emoties. Dat lijkt vaak niet zo door de overweldigende invloed die ze op je lijf en hoofd uitoefenen. Met name emoties die minder of niet geaccepteerd worden in onze maatschappij. Hierbij valt te denken aan emoties met een negatieve associatie zoals woede of verdriet. Als kind krijg je vaak al mee dat niet alle emoties goed zijn en word je ook niet geleerd om met ze om te gaan. Vaak worden dat soort emoties afgewezen en niet geaccepteerd. Terwijl ze wel een deel van je vormen. Vergelijkbaar met een gedachte die je ook niet bent, maar hebt. Juist dat deel heeft je aandacht nodig. Want elk niet bewust geaccepteerd stuk van jezelf verdwijnt niet zomaar.

Emoties vormen ook een essentieel onderdeel in het verbinden en contact maken met anderen. Vaak worden ze weggezet als onbegrijpelijk, lastig en niet rationeel. Grijpbaar zijn ze niet, maar hun effect heeft grote invloed op je doen en laten. Vaak veel groter dan je bewust meekrijgt.

Een ongemakkelijke persconferentie
Afgelopen week gaf de demissionaire minister van volksgezondheid een persconferentie. Zo op het oog kwam hij heel zeker over. Maar als je wat beter keek naar zijn lichaamstaal zag je toch echt een ander beeld. Ongemakkelijk was voor mij het eerste woord dat boven kwam. Duidelijk was dat hij niet vanuit vertrouwen, in zichzelf, aan het spreken was. Hij stond te wippen van de ene voet op de andere en kon niet stilstaan. Niet echt wat je bij deze man – die graag de aandacht trekt met zijn bijzondere schoenen en uitgebreide manier van praten – verwacht. Praktisch de gehele persconferentie kon hij niet stilstaan. Misschien had hij wel last van opgestapelde emoties of nam hij bij zichzelf een emotie waar die hij niet wilde en probeerde die te onderdrukken. Wat hem dus uiteindelijk niet succesvol is gelukt. In ieder geval wekte het bij mij geen vertrouwen op.

Emoties die er niet mogen zijn kosten heel veel energie
Juist emoties die er niet mogen zijn kosten heel veel energie. Ze zijn er namelijk nog wel, alleen doe jij de allergrootste moeite om ze niet te laten zien door ze als het ware onder de oppervlakte te houden. Je wilt ze niet en toch reageer je erop vanuit je onderbewuste. Vooral als er al een hoop ligt dat niet goed verwerkt is, komt er vaak wat naar buiten. Met name als je weinig contact maakt met je lichaam zoekt je onderbewuste toch een weg naar buiten. Dit wordt dan zichtbaar in spiertrekkingen van je lichaam of de kleine spiertjes van je gezicht. Ook kan je lichamelijke klachten gaan ontwikkelen waarbij vastzittende spieren meestal een vrij onschuldige uiting zijn. 

Hoe lang duurt een emotie?
Een heftige emotie heeft een tijdsduur van ongeveer 90 seconden. Een meer neutrale en vlakke reactie duurt ongeveer 10 seconden. Na 2 minuten is de emotie uitgewerkt en wordt het een veelal onbewuste keuze die, gebaseerd op eerder ervaringen, bepalen hoe je je voelt. Ze vormen in ieder geval de basis van ons overlevingssysteem en zorgen dat je sneller tot actie overgaat.

Doorvoel de emotie
Nagaan hoe je lijf voelt en de emotie doorvoelen is heel zinvol; heb er aandacht voor en spoel het niet door. Stop je je gevoelens niet weg, maar leer er beter mee omgaan door er met gerichte focus mee bezig te zijn. Emoties stapelen zich dan niet op, want jij neemt de verantwoording voor je gevoelens. Het ligt dan niet langer in de handen van iemand of een gebeurtenis. Juist door zelf het heft in handen te nemen ga je merken dat je een stuk bewuster wordt van je behoeftes.

Met hypnotherapie worden emoties lichter
Geregeld ontmoet ik iemand in mijn praktijk die belemmerd en beperkt wordt door de eigen emoties. Overweldigd als je dan bent, zie je niet meer het geheel en waar je zelf toe in staat bent. Vaak zie je dan enkel nog maar de negatieve kant van je emoties. Je gevoel is dan zo beladen dat de ervaringen uit het verleden en heden niets meer toevoegen. Ze verzwaren slechts en zorgen dat je innerlijk emoties stapelt. Met hypnotherapie worden emoties lichter. Ze verdwijnen niet, maar je leert er anders tegenaan te kijken. Hierdoor ontdek je dat er altijd meer mogelijk is dan je denkt en stop je je gevoelens niet langer weg. Zo sta je veel meer ontspannen in het leven, voel je je een stuk lichter en zie je ook de mooie kant weer van je emoties.

Wil je meer weten? Mail me dan voor een gratis Inkijkje: kailosinzichten@gmail.com. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

0 thoughts on “Emoties doorvoelen en niet doorspoelen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: