Een hoopvolle profetie uit de Amazone

Ik wil je graag een oud, heel oud verhaal vertellen, een profetie voor de mensheid op aarde. Met alles wat er om ons heen gebeurt, is er naast chaos ook stilte, naast donker ook licht en naast verdriet ook hoop. In iedereen van ons.

In alle delen van de wereld, vooral in het zuidelijke halfrond van de aarde, leven vele inheemse volkeren, ‘the indigineus people’. De Earthkeepers; shamanen en oudsten van de inheemse culturen vertellen verhalen, profeties van generatie aan generatie. Verhalen uit verschillende inheemse volkeren lijken allemaal op de profetie van de adelaar en de condor van het Achuar-volk uit de Amazone. Het is een fascinerend, herkenbaar en hoopvol verhaal, dat ons allemaal uitnodigt om de verbinding met onze oorsprong in de natuur en voor samenwerking dwars door onze culturen en verschillen heen te herontdekken – in ons hart. Samenwerking van lang gescheiden werelden met als doel en resultaat om de mensheid en alle leven op onze planeet te redden.

The prophecy of the eagle and the condor
Volgens de profetie dat in de mist van de geschiedenis is ontstaan, leefden alle mensen ooit samen als één volk op aarde. Maar er vond een splitsing plaats en de mensen verdeelden zich in het volk van de Eagle en het volk van de Condor. Beide volkeren ontwikkelden zich door de jaren heen in een andere richting.

Het volk van de Eagle, van de mind, was (en is nog steeds) heel intelligent, gedreven in wetenschap en ontwikkelde vele esthetische en cognitieve vaardigheden. Meer een masculine volk, met meer yang in hun energie.

Het volk van de Condor, van het hart, ontwikkelde zich erg afgestemd met de natuur en de elementen, gericht op intuïtieve rijkdom. Een volk met meer feminiene eigenschappen en yin in de energie, leefde in harmonie met hun omgeving diep in de natuur, tegenovergesteld tot het volk van de Eagle, dat zich steeds verder van de natuur bewoog.

Twee verschillende paden
In de loop van de era’s ontwikkelden ze zich steeds verder uit elkaar. De inheemse volkeren, de Condor-mensen, bleven in woestijnen, regenwouden en dicht bij de Noordpool, ver verborgen van wat wij civilisatie noemen. Ze konden lang leven op hun natuur-erende, harmonieuze wijze en met diepe respect voor Moeder Aarde (in de taal van de Andes; Pathcamama). Ondertussen ontwikkelden de volkeren van de Eagle zich steeds verder intellectueel, richting technologie, verstedelijking en het benutten van de mind en brein op allerlei manieren.

Bijna uitgestorven condors
De Condor-mensen zouden in de loop der era hun natuurlijke wijsheid over de elementen, cycli van de aarde, alles wat leeft, spiritualiteit en connectie met andere dimensies verdiepen en eren. De keerzijde van de inheemse manier van leven was dat ze zich steeds minder in staat zou stellen om weerstand te bieden aan de indringers, waarvan ze wisten dat ze op een dag zouden komen. Ze waren kwetsbaar zonder geld, zonder kennis en adequate tools om zich te redden tegen de Eagle-mensen. Ze leefden begeleid door hun hart.

In de profetie zou in de vierde cyclus van 500 jaar (Pachakuti) – rond 1500 n. C. waarin Columbus onze geschiedenis markeert – het volk van de Condor ontdekt, beroofd en bijna van de aarde geveegd worden door de overmacht door van de Eagle-mensen. Bijna vernietigd zelfs, maar niet helemaal. Je kent de geschiedenis van de afgelopen 500 jaar wel; dit deel van de profetie heeft helaas plaatsgevonden.

Vervreemd van het hart
Ondertussen zou een enorme technologische ontwikkeling door de Eagle-mensen voltrokken worden, gevolgd door een hoogtepunt ten aanzien van technologische tools, ongelofelijk veel wetenschappelijke kennis en materiële rijkdom voor de leiders van dit volk. Tegelijk zouden de Eagle-mensen zich steeds verder vervreemden, scheiden en zelfs isoleren van de natuur, de spirituele wereld en hun eigen intuïtie en hart. Het spreekt wel voor zich dat de mensen in de Westerse wereld het Eagle-volk zijn, en de inheemse mensen, grotendeels verspreid op het zuidelijke halfrond, de Condor-mensen van het hart.

Profetie van hoop, verbinding en verzoening
Volgens de profetie is de vijfde Pachakuti, vanaf 1990 ongeveer, ook een periode die een geheel nieuwe potentie aan de mensheid biedt na duizenden jaren scheiding: de era met de potentie van verzoening, en samenwerking tussen de Eagle en de Condor. De Eagle-mensen zouden hun oorsprong herinneren, en zich opnieuw willen verbinden met the Earthkeepers. Ze zouden elkaar gaan opzoeken, connectie langzaam hervinden na al die tijd dat ze gescheiden hebben geleefd. De Condor-mensen willen moderne skills leren van de Eagles om zich te kunnen redden tegen het geweld en verwoesting van hun natuurlijke habitat, nieuwsgierig voor de moderne, technische wereld.

Vleugel aan vleugel vliegen
Volgens de profetie zouden de Eagles en Condors in deze era, waarin jij en ik nu leven, opnieuw vleugel aan vleugel vliegen. Zij zouden samen een manier vinden om de Moeder Aarde te redden en een duurzame, leefbare toekomst op aarde mogelijk maken. De Eagles met een vernieuwde wijsheid van het hart, de Condors met kennis van de mogelijkheden van de mind. In plaats van naar de afgrond verdwijnen, zou de wereld in dit tijdperk weer in balans komen en herstellen dankzij de wijze leiders en individuen van Eagles en the Earthkeepers van de inheemse Condors.

Keep Calm and follow your heart
Ik zit in mijn zen-kamer dit blog te schrijven en kijk omhoog; naar de poster aan de muur met een foto van wandelschoenen en de tekst: Keep calm and follow your heart. Jaren geleden kreeg ik het cadeau en was geraakt omdat het zo treffend was. Ik voelde me wat verdwaald soms, omgeven door te veel ruis op mijn eigen pad en bedrijf. Ik wilde te veel met mijn hoofd juiste beslissingen nemen en doen wat anderen deden. Het herinnerde mij van de connectie met mijn hart, intuïtie en alle antwoorden die al in mij zitten. Als ik de stilte opzoek en wil vertragen, kijken en voelen in plaats van haasten, volgen en beredeneren. Je kent de tegenstrijdigheden van je mind en gedachten, en van je hart en het voelen. Misschien helpt het jou ook om jezelf vaker te herinneren aan het Achuar-verhaal, en mijn Keep Calm -poster: volg je hart, het kent de weg.

Zin in Stilte wandeling
Wil je de stilte opzoeken om je hart te kunnen horen? Alsjeblieft, hier heb je mijn Zin in Stilte – wandeling die je daarvoor kunt gebruiken, wanneer een waar je maar wilt.

Prophecy of the Eagle and the Condor: The Pachamama Alliance & The Soul of Money – Lynne Twist

0 thoughts on “Een hoopvolle profetie uit de Amazone”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: