Een dag op stap met Creativiteit

Hoe zou het zijn als ik de hele dag ondergedompeld wordt met alleen maar creativiteit? Gisteren heb ik met mijn andere stemmetjes afgesproken dat zij zich op de achtergrond houden, zodat Creativiteit een keer kan shinen. Wat heb ik vandaag zin om met Creativiteit op stap te gaan. Tijdens het wakker worden begint het in mijn hoofd al te gonzen van de ideeën. 

Vele mogelijkheden en ideeën
Mijn creativiteit is vooral gericht op het met mijn handen werken, dus letterlijk creëren. We starten in het atelier. Creativiteit geeft de mogelijkheden: we kunnen gaan boetseren, beeldhouwen, schilderen, vilten en moodboards maken. We kunnen ook een dagje op stap met de fotocamera. Creativiteit is niet meer te stuiten. Tja en nu, met zoveel keuzes komt er uiteindelijk niets uit mijn handen en Creativiteit blijft maar nieuwe dingen aandragen. Toch maar even Going with the flow om advies vragen. Zij geeft aan: ‘blijf dicht bij jezelf en voel waar jij op dit moment behoefte aan hebt en neem de leiding.’

Leiding nemen
Dus kies ik beeldhouwen. Werken met steen geeft mij rust, focus, plezier en brengt me uit mijn hoofd. ‘Ja’ zegt Creativiteit, ‘dat is goed, maar er zijn ook nog zoveel leuke andere dingen om te doen.’ En ze begint weer te ratelen. 
‘STOP! Nu even stil, ik wil me samen met jou nu concentreren op de steen’ geef ik aan. Creativiteit vindt het heel fijn dat ik de leiding pak, want zij kan het niet vanwege de vele mogelijkheden en ideeën die zij heeft. Ze zegt: ‘Ik heb iemand nodig die de leiding neemt, zodat mijn ideeën ook daadwerkelijk neergezet en gedeeld kunnen worden met de wereld.’

Imperfectie is spannend
We gaan samen heerlijk een paar uur aan de slag met beeldhouwen. We kiezen een steen uit en samen met Creativiteit en de steen begint er een mooi beeld te ontstaan. Werken vanuit mijn gevoel en niet zoals het hoort of vanaf een plaatje. Creativiteit houdt van het werken vanuit anders kijken, zoals kinderen ook zo onbevangen de wereld in kunnen kijken. Niet alles hoeft volgens de regels en perfect te zijn. Juist de imperfectie maakt het spannend en creatief. Het gaat om het proces en je laten verrassen en genieten van het werken met de steen.

Kriebels en nu?
Na een paar uur begint Creativiteit toch weer wat onrustig te worden; de ideeën zingen rond in mijn hoofd. Ik stop nu met beeldhouwen, mijn handen beginnen toch een beetje pijn te doen. Wat gaan we nu doen? Laten we naar buiten gaan en foto’s gaan maken, dat is voor ons allebei een nieuwe uitdaging, omdat we maar net zijn begonnen met fotografie en we allebei nog niet veel snappen van de technische kant. Dus met de auto en camera gaan we samen op stap.

Frustraties alom
Onderweg komen we een idyllisch weiland met bloemen en koeien tegen. Dus stop ik om foto’s te maken. Het gaat helemaal mis, ik krijg het niet voor elkaar om mijn camera scherp te stellen. Handmatig scherpstellen weet ik nog niet hoe dat moet en automatisch doet hij het niet. Zou er onderweg iets stuk zijn gegaan? Lijkt me stug, er is niets raars gebeurd met de camera. Toch wat foto’s schieten om te proberen, maar allemaal onscherp. Wat frustrerend. Ik zie zoveel mooie dingen: bloemen, een zwerm vogels, leuke koeien. Creativiteit wuift mijn frustraties weg en zegt: ‘Wie weet wat voor leuke foto’s er toch uitkomen, scherp of niet scherp, het kan nog een hele mooie creatie worden. We moeten even wachten totdat we de foto’s laden op de computer en wellicht kunnen we er dan nog wat mee. Dus nog even geduld hebben!’

We sluiten de dag af met een heerlijke maaltijd op een terrasje. Bedankt Creativiteit! 

Wat heb ik geleerd van een dagje met Creativiteit: 

  • Mijn hoofd ratelt maar door met ideeën op allerlei vlakken: zakelijk, privé, kunst, inrichting, natuur etc.
  • Als ik me totaal laat leiden door Creativiteit komt er niets uit mijn handen.
  • Het belangrijk is om niet alleen in ideeën te blijven hangen, maar ook actie te ondernemen om de ideeën waar ik echt blij van word ook daadwerkelijk uit te gaan voeren en in de wereld te gaan zetten.
  • Ik, vanuit m’n gevoel, de leiding dien te pakken en een keuze te maken wat ik op dat moment graag wil doen of welke richting ik op wil.
  • Dat het om het proces gaat en niet om het einddoel.
  • Niet meteen moet denken ‘het wordt toch niet mooi’, maar openstaan voor meer mogelijkheden.
  • Dat imperfectie heel mooi kan zijn.
0 thoughts on “Een dag op stap met Creativiteit”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: