Schrijven vanuit je hart… een ongekend vrij gevoel

We zijn weer vrij! Wat een prachtig woord eigenlijk, vrij. In de komende weken zullen we ons meer en meer vrij gaan voelen. Geen mondkapje, geen code, geen tijdlimieten, geen beperkingen meer van wat dan ook. Het voelt wellicht wat onnatuurlijk. Maar eigenlijk is dat vreemd. Want we waren natuurlijk altijd al vrij.

Het is je geboorterecht, je vrij te kunnen bewegen en te doen, onafhankelijk van de macht of wil van een ander. Zelfs je eigen geboorte gebeurde al onafhankelijk van de macht of de wil van een ander. Je kwam gewoon, op het door jouw gewenste moment, in je blote billen. Volledig naakt. Dat vrije gevoel als je naakt aan het zwemmen bent benadert dit eerste moment van je leven, het je vrij voelen, wellicht nog het meeste.

Maak jezelf vrij!
Je vrij voelen met en in je eigen lichaam en daar autonoom over beslissen. Je vrij voelen om allerlei verschillende versies van jezelf te leven in rollen als moeder of vader, partner, zoon of dochter, kleinkind, medewerker, collega, vrijwilliger etc. Vrijwillig je diensten aanbieden zonder enige vorm van beloning. En je vrij voelen om je eigen waarheid te spreken. Om vrij te kunnen dromen, creëeren en ideeën te manifesteren vraagt vrijheid. Je vrij te voelen van druk van buiten, van een opgelegde censuur, een opgelegd waardensysteem. Onafhankelijk, je vrij makend van alle belemmeringen die het in de weg staan om je eigen kern van waarde te leven.

Vrije creatie als baken van inspiratie
Het is precies dat vrije gevoel dat je nodig hebt om vanuit je eigen kern je creativiteit tot volledige wasdom te laten komen. Een creatieve manifestatie die vervolgens als een baken kan werken voor jezelf en mogelijk voor vele anderen. Dat is het belang van vrij zijn en je vrij voelen. En dat is voor mij als een reflectie, schrijven vanuit je hart. Zonder enige restrictie gehoor geven aan dat wat diep in mij aan de oppervlakte wil komen. Een stem geven aan mijn ziel. Vanuit de gedachte dat mensen verhalen nodig hebben, verhalen uit het verleden en het heden. Verhalen die tot nieuwe inzichten kunnen leiden. Als baken van inspiratie.  

De flow van het creëeren
Kan dat überhaupt, vrij schrijven vanuit je hart? En hoe werkt dat? Dat je schrijft en creëert zonder te denken, het gewoon laat stromen en daarmee direct je verlangen vervult? Wanneer woorden en handelingen als vanzelf komen. Het ontstaat onder je handen. Of het nu een boek is, een schilderij, een heerlijke taart, de muur schildert, een adviesgesprek voert of iets anders. Vanuit een staat van zijn. Ogenschijnlijk moeiteloos, vol overgave en passie. Met antwoorden en inzichten die van een andere orde zijn. Een vervuld verlangen van vrije oefening.

Ideeën vanuit de bron zijn anders dan vanuit het denken
Veel ideeën komen voort uit het denken. Als je echter je kern aanboort, komen er veelal andere ideeën naar boven. Ideeën die vrij zijn van dogma’s, restricties en belangen. Vanuit je bron ben je per definitie ‘out of the box’ aan het creëeren. Ideeën worden gevoed vanuit een hartsverlangen. Bevrijd van het denken.

De drang van het vrije manifesteren
Elke keer dat ik aan de slag ga met het thema ‘waarde’ krijg ik een verlangende verbinding. Het is een thema dat me heel erg na aan het hart ligt. Als ik vervolgens begin met schrijven, ben ik niet te stoppen. Ik denk niet aan doelgroepen, boekmarketing, uitgeverijen en andere verkoopzaken rondom het boek. Ik voel me vrij te schrijven voor mezelf, omdat het eruit moet. Dat voel ik. Er ontstaat een soort drang. Een drang die zich kan ophopen door allerlei andere verplichtingen. Periodes waarin ik me vaak niet vrij genoeg voel om te schrijven. Toch wint, keer op keer, het verlangen om te schrijven, vanuit mijn hart. En er volgt dan een tsunami aan woorden. Het hoopt zich op en het moet eruit. Mijn ontbijt blijft staan, mijn koffie wordt koud. Andere opdrachtgevers wachten. Tot mijn hart en de drang langzaam weer verstillen. Tot het volgende moment.

Het zijn vaak fasen waarin veel wordt geproduceerd en nog niets lijkt op het eindresultaat. Het is ruw materiaal dat erop wacht om fijn geslepen te worden. Hier een woord erbij en daar een woord eraf. Maanden van fijn slijpen volgen. De creativiteit heeft zijn werk gedaan. Nu zijn andere talenten aan zet.

Vrij geschreven materiaal is herkenbaar
Terug aan de schrijftafel herken je direct wat vrij uit je hart en ziel is opgeborreld en geschreven. Intuïtief geschreven. Je voelt het, het ademt in en uit. Het is een verdiepingsslag waar je normaliter in je dagelijkse leven niet zo snel bijkomt. Vaak afschermt. Soms omdat zo veel andere dingen roepen om je aandacht. Aandacht waar je tegen vecht omdat je voelt dat er een nieuwe tsunami wacht. Aandacht waardoor ideeën en inzichten verloren gaan. Wanneer je de invallen gaat herkennen, wil je ze onthouden en daarmee erkennen. Maar als je ze niet opschrijft, ben je ze gewoon kwijt. Je dacht dat je het wel kon onthouden. Het overkwam me zo vaak dat ik spijt begon te krijgen van deze onvervulde momenten. Momenten van intuïtie. Van inzichten. Het is zo belangrijk dat je je dan vrij voelt om alles te laten vallen en gehoor te geven aan de creativiteit. Het komt namelijk niet voor niets aan de oppervlakte. Het is een roep vanuit je hart. En ongeacht de macht en de wil van wie of wat dan ook, is het enige wat belangrijk is gehoor te geven aan dit verlangen van het hart.

Je vrij voelen is als een uitnodiging tot
Het verlangen dat mij drijft vanuit mijn hart is dat ik iedereen wil laten weten dat je intuïtie, creativiteit, talent en waarde hebt. Misschien diep verborgen, maar het zit er. Je hoeft het alleen aan te raken en jezelf vrij te voelen om je verlangen tot (ont)wikkeling in gang te zetten. Je hart wijst je de weg. Je talent ontwikkelt zich al doende, je creativiteit heb je nodig om te komen tot de daadwerkelijke manifestatie waarmee jouw waarde wordt vervuld. Want daar waar intuïtie, creativiteit, talent en hartsverlangen samenkomen, manifesteert zich absoluut iets waardevols. Ten dele ontleend aan het boek ‘Jouw kern van waarde’, te koop via www.opaal.nu/waarde.

6 thoughts on “Schrijven vanuit je hart… een ongekend vrij gevoel”
 1. Zo treffend je blog Jellie, ik herken het juist die hartsverlangens verwoorden op papier, onderwerpen asls flarden….en later ben ik ze kwijt.
  Nu momenteel een pauze ivm verhuizing, maar binnenkort geniet ik opnieuw van de vrijheid en volgt het schrijven, creëren en inspireren weer.
  Liefs van mij xx

  1. Wat fijn Monique. Je hartsverlangens aan het papier toevertrouwen is alsof je ziel tegen je fluistert ‘bevestig het naar jezelf. Het is echt waar’. Nu even met de manifestatie van een eerdere droom. Op weg naar de volgende… Ik lees je snel!

 2. Alsof het vandaag op mijn pad moest komen
  Interessante blog en het voelt voor mij ook zo, vandaar dat ik aan de schrijven ben geraakt.
  Inzichten komen samen met kleur! Zo waardevol!
  Dank voor deze blog!

  Groetjes Gina

  1. Ja, dat ik is heel speciaal. Regelmatig verwonder ik mijzelf en vraag ik mijzelf af ‘heb ik dat geschreven?’ Om vervolgens mijzelf weer te inspireren, 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: