Durft ze geel weer een kans te geven deze zomer?

Alsof ze een lade opentrekt van een dressoir… een eerste opening die haar gedachten meeneemt naar inmiddels 25 jaar geleden. Haar dokterspraktijk slokt al haar energie op, alle dagen in haar agenda zijn volgepland, waarbij ook thuis het nodige werk door haar zelf wordt aangepakt. Zo zorgt ze ervoor dat alles onder controle blijft. De tijden dat ze vrij heeft, geniet ze intens van haar gezin en de gezamenlijke uitstapjes. 

Terwijl ze de berg strijkgoed net af heeft, ligt haar knalgele favoriete zijden blouse nog op de strijkplank. Met zorg wacht ze totdat het strijkijzer is afgekoeld, op dat moment rinkelt de telefoon.

Of het nu tegelijkertijd is, of zij iets eerder, ze hoort opgewonden omfloerste stemmen die haar onderbuik laten verkrampen. En even lijkt ze bijna flauw te vallen. Haar nog bezwete hoofd van de berg strijk op deze warme zomeravond klapt zowat uit elkaar van ongeloof. In alle staten, de onrust, de onwetendheid hoe hiermee om te gaan brengt haar op dit moment alleen maar verdriet. Tussen ophangen of luisteren lijkt haar vertrouwde wereld onder haar voeten weg te brokkelen. 

Tot op het bot geraakt
Ze was zojuist hoorgetuige van een zwoele telefoondate tussen haar man en een nog onbekende vrouw. De woorden zacht, maar zo pijnlijk als aan het opensnijden aan een verse stapel kopieerpapier, onverwachts, maar haarscherp zonder nog te beseffen waar ze is geraakt. 

Ondergedoken in sombere kleuren
De gehele situatie heeft haar huwelijk, het vertrouwen in manlief zoveel tijd en energie gekost dat haar zelfvertrouwen, haar eigenwaarde, haar vrolijke en stralende zelf is ondergedoken in veelal sombere kleuren. Bijna alle verstreken jaren was het veel zwart, grijs af en toe en de tijd leek door haar hardwerkende vingers te glippen.

Tijd heelt alle wonden
De tijd heelt de wonden wel en ongemerkt stopte ze het verdriet weg, het leek verdwenen, ze zijn er samen sterker uitgekomen. Het verdriet, de enorme teleurstelling, de pijn aan haar zelfbeeld heeft ze diep weggestopt.

Kleur en associatie
Ze kijkt aandachtig naar de kleurenwaaier; ze kan zich nu een, twee, drie niet herinneren wanneer ze geel voor het laatst heeft gedragen. Vast en zeker heel wat jaren geleden. “Het is geen fijne kleur” spreekt ze langzaam uit.

Te flets en zo nietszeggend
“Heb je misschien in het verleden wel geel gedragen?” vraag ik begripvol door. “Welke associatie heb je met deze gele kleur?” Ze glimlacht zacht, ze vertelt over het geel van de bijen, ze zorgt dat haar tuin een warm welkom is voor alle werkbijen. Liefdevolle insectenhuisjes en een fleurige bloementuin zorgen ervoor dat de bijen tevreden rond zoemen. Ze kan er nu de nodige vrije uren van genieten. Ook het geel van de zonnestralen weet ze verlangend te benoemen. Om de kleur te kiezen om zelf  te dragen, daar reageert ze toch afwijzend met dat ze er niet blij van wordt, te flets en zo nietszeggend.

Haar overwegend zwarte garderobe
Gelukkig zijn er nog 16 andere kleuren die ze bij dit eerste consult mag beoordelen. Het roze, het grijze, en nu deze zomer de aquatinten, draagt ze met regelmaat, gecombineerd met haar overwegend zwarte garderobe. Geel slaan we voor nu even over en we nemen de tijd voor een goede kop koffie.

De kleur vertelt het gevoel
Haar knalgele favoriete zijden blouse lag 25 jaar geleden op de strijkplank. Door het voorzichtig en langzaam te strijken, zijn de kreukels verminderd en inmiddels glad voor het aanzicht. Echter, het geel van de kleurenwaaier raakt haar hart. De kleur vertelt het gevoel, de opgeslagen emotie. De kleur die zoveel zegt over zelfvertrouwen, over optimistisch zijn, nieuwsgierig en doelbewust je eigen leven richting geven. Een warme stralende kleur die ze onbewust niet meer wilde dragen, die ze in de winkel zo voorbij loopt, omdat ze er gewoon niets aan vindt.

Voorzichtig starten
Om deze kleur weer een kans te geven, start je het beste met een paar sterke zonnebloemen. Voorzichtig de kleur weer toelaten in je leven, voelen als je naar de gele blaadjes kijkt. Het is een hele uitdaging om deze helpende kleur te kiezen en met kleine stapjes ruimte te geven, zodat je onderweg bent naar je stralende zelf.

Ga jij staan voor je levensvreugde?
Wees nieuwsgierig wat geel voor jou kan betekenen, zodat je deze zomer volledig zelfverzekerd gaat staan voor jouw levensvreugde. Ik wens je een stralende zomer toe! Ben je geraakt of geïnspireerd hoe kleur jou kan helpen met ervaringen of patronen uit je verleden? Wil je graag kiezen voor een gelukkig leven met het durven dragen van meer kleur? Ga naar de website of stuur een mail en dan plannen we samen jouw eerste kleurconsult.

3 thoughts on “Durft ze geel weer een kans te geven deze zomer?”
      1. Ha Monique, wat een heerlijk blog weer! Fijn hoor dat geel! Geel is sinds Bali, niet meer weg geweest. Een heerlijke kleur, met focus op licht en vrolijk. X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: