De invloed van kleur op je werkplek

Heb jij dat ook, dat als je in een Zoomsessie zit dat af en toe je gedachten afdwalen? En dan niet zozeer uit desinteresse, maar omdat iets anders je opvalt in de kamer van je Zoomcollega? Misschien het schilderij aan de muur, de chaotische boekenkast of die ene bijzondere kleur die jij nooit op de muur zou schilderen? En is het jou ook opgevallen dat, als je naar een sessie kijkt met meerdere mensen, het vaak allemaal wat neutraal is en soms zelfs een beetje saai en kleurloos?

Ik had het er pas met collega-ondernemers over dat er zo’n ontzettend andere wereld is geopend. Dat we veel vaker bij elkaar over de vloer komen, weliswaar digitaal, maar toch. En hoe is het daar dan? En wat zegt dat over die ander? 

Gluren bij de buren
Het is leuk om een beetje te gluren bij de buren. Ik vind het heerlijk om de kleuren van de muren te identificeren. Die kleuren geven aan waar we ons graag mee willen verbinden, waar we ons comfortabel bij voelen. Zelfs (of juist) als we die kleur nooit dragen. Zo vertelde een klant in een kennismakings-Zoomsessie dat ze er niet aan moest denken om oranje te dragen, maar jeetje wat gaf het haar een warm gevoel op haar muur.

De betekenis van de interieurkleuren oranje
Oranje staat voor warmte, gezelligheid en je allerdiepste gevoelens tonen. Dat laatste was nou precies waar ze aan wilde werken. En ze moest er niet aan denken als dat haar letterlijk en figuurlijk al op de huid zou zitten. Terwijl ze dol is op samen zijn, maar niet te dichtbij. Vandaar de muur, en het positieve effect op haar heling en herstel komt stap voor stap.

Kleur en zelfkennis
En wat zegt het over jou? Want welke kleur vind jij prachtig in de werkkamer van die ander , maar komt er bij jou nooit in? En wat laat dat zien? Kleur is meer dan je favoriete tint op de muur. Het kan je verwonderen, verbazen en plezieren en soms diep raken. Wist je dat je met je kleurkeuze heel veel over jezelf te weten kunt komen? En dat je met deze inzichten veranderingen teweeg kunt brengen in je leven van alledag? Met slechts een paar kleine wijzigingen en andere keuzes maak je een wereld van verschil voor jezelf. Doelen zijn ineens wel haalbaar en veel meer behapbaar.

De kleur van afkeur
Welke kleur wil jij echt niet op je werkplek? Zoals je de overeenkomst kunt zien tussen de persoon en zijn lievelingskleur, zo liggen onze uitdagingen in het leven vaak in de kleur van afkeur. Stel je eens voor dat focus niet je ding is. Afleiding is je ‘middle name’ en je hebt er heel wat voor over om met meer concentratie te werken. Wedden dat je niet van geel houdt? Het is de kleur van doelgericht zijn en weten wat je wilt. Jezelf doelen stellen en geconcentreerd aan de slag gaan.

De kleur van ondernemen
Of je barst van de mooie plannen voor je business. En dat had je vorig jaar ook en eerlijk gezegd heb je ze al jaren en komen er steeds nieuwe bij in je hoofd. Maar werkelijk op de markt brengen krijg je alleen niet voor elkaar. Ik weet dat rood je dan niet blij maakt. Dat is de kleur van ondernemen, van lef en van soms zelfs eerst doen en dan pas denken. Daadkracht en vol energie zaken neerzetten.

Welke kleuren keur jij af?
Kijk eens waar onderstaande kleuren voor staan die jij absoluut niet op je werkplek wilt hebben, maar wat ze wel voor je zouden kunnen betekenen bij je persoonlijke ontwikkeling en het behalen van je doelen.

Niks met groen?
Groen is de kleur van harmonie en van rust, van ontspanning en het leven graag nemen zoals het komt. Van evenwicht en van lekker zen zijn. Kan jij eigenlijk wel een beetje groen gebruiken?

No go for rood?
Rood is de kleur van daadkracht, pit en van vol energie. Rood ziet kansen en grijpt ze met twee handen aan. Rood is extravert en heel aards. Waar zou jij wel een beetje meer rood bij kunnen gebruiken?

Hou je niet van blauw?
Blauw is o.a. de kleur van communiceren, dromen, plannen maken en van vertrouwen hebben in het leven. Blauw is de kleur van rust en ruimte. Waar zou een beetje blauw jou goed doen?

Echt geen wit?
Wit is de kleur van zichtbaar zijn en jezelf laten zien. Van rust, nieuwe wegen en van mogelijkheden. Waar kan wit jou bij helpen?

Hou je niet van roze?
Roze gaat over zachtheid, vrouwelijkheid, kwetsbaar zijn en van afhankelijkheid. Roze is de kleur van loslaten, hulp durven vragen en van onvoorwaardelijke liefde. Waar mag het bij jou wel wat zachter?

Echt niet gek op geel?
Geel is de kleur van besluitvaardig zijn. Doelen behalen, veel focus en van centraal staan. Geel durft het podium te pakken en zichtbaar te zijn. Op welk vlak in je leven zou een beetje meer geel je niet misstaan?

Paars?
Paars is de kleur van weloverwogen zijn, transformatie, visie hebben en altijd je eigen weg en waarde volgen. Waar zou jij wel een beetje meer paars bij kunnen gebruiken?

Hou je niet van oranje?
Oranje is dé kleur van samenzijn en gezelligheid, over je diepste gevoelens praten, enthousiasme en toewijding. Kun jij goed naar jezelf luisteren? Waar kan een beetje meer oranje jou in beweging brengen?

Turkoois?
Turkoois is de kleur van naar je hart luisteren en daar gehoor aan geven. Van luisteren, spontaniteit, onafhankelijkheid, spelen en niet alles te serieus nemen. Waar kan turkoois jou verder mee helpen?

Wat heeft jouw werkplek nodig?
Kijk nog eens naar je werkplek en waar je wel iets meer van kunt gebruiken. Kleine accessoires in de helpende kleur doen soms al wonderen om toe te voegen aan je werkplek. Varieer en ga eens op reis door de kleuren van je (werk)kamer. En laten we deze winter dan gelijk eens kijken wat je er ook zelf aan kunt doen. Verandering in je leven aanbrengen met een kleurtje, maar ook aan de slag met de patronen erachter. Klinkt goed toch? Up to Wintertime, dan doen we het samen.

0 thoughts on “De invloed van kleur op je werkplek”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: