Doet jouw beha soms pijn?

Wat me in de afgelopen dagen opviel is dat veel vrouwen, inclusief ikzelf, last hebben van pijnlijke, gespannen borsten of hun allesbehalve lekker zittende beha. Vooral in de winkel hoor ik vrouwen klagen over knellende, schurende of priemende beugels en banden. Logisch, want dat is de plek waar vrouwen komen om een oplossing te vinden voor hun probleem.

Eerst had ik het nog niet zo in de gaten, maar nu begint het wel érg op te vallen, want zelfs mijn vriendinnen mopperen. Inmiddels vraag ik me af waarom vrouwen hun oncomfortabele beha langere tijd blijven dragen. En belangrijker nog: Weten deze vrouwen wat ze hun borsten aandoen en welke gevolgen het kan hebben?

Haar sportbeha schuurt
Tijdens een 15 km duurloop met twee vriendinnen kletsen we over van alles. Na zo’n 10 kilometer komt het onderwerp op beha’s. Eén van de twee vriendinnen verzucht dat haar sportbeha zo schuurt en dat ze, vooral na een langere duurloop, pijnlijk rode plekken op haar lijf heeft. De wondjes zitten er nog van de vorige keer en ze heeft ze nu, voordat ze wegging, met pleisters afgeplakt. Ze vertelt dat als ze straks gaat douchen en ze de pleisters van haar huid trekt, het zout gemeen in de wonden dringt en ze flinke pijn ervaart. Ik moet m’n best doen om in hetzelfde tempo door te lopen in plaats van vol verbijstering abrupt stil te staan. “Waarom draag je deze beha nog!? Je weet toch dat je bij me terecht kunt voor een nieuwe? Deze geeft je borsten absoluut geen steun meer tijdens het hardlopen!” Ze weet het dondersgoed, zegt ze. En ze belooft dat ze binnenkort echt naar de winkel komt.

Veel te strak
Tijdens een verjaardag ben ik samen met een aantal vriendinnen aan het rommelen in de keuken om de gastvrouw van dienst te zijn. We zorgen dat de hapjes en drankjes op tafel kunnen en we spoelen kopjes, glazen en kleefhandjes schoon. Eén van mijn vriendinnen trekt voortdurend met natte handen haar afgezakte behabandje omhoog. Ze doet het eerst ongemerkt, maar tegen de tijd dat ze het bandje tig keer omhoog heeft getrokken, merkt ze geïrriteerd op dat deze beha een ongelooflijk rotding is. “Ik ben blij als ik hem ’s avonds uit kan doen, want dan zit hij echt veel te strak.”

’s Avonds de beha uit
Ik kijk haar lachend aan en zeg: “Hulde aan de vriendin die ’s avonds haar beha uittrekt omdat hij knelt”. Ze kijkt me niet begrijpend aan. “Hoezo hulde?” Ik vraag haar waarom ze in hemelsnaam een beha aantrekt waarvan ze weet dat hij haar irriteert en pijn doet. “Ach, ik heb geen tijd om bij je langs te komen voor een nieuwe en iedere keer denk ik dat ik met deze nog wel even door kan gaan. Zo oud is hij nog niet.” Terwijl we verder gaan met het klaarzetten van hapjes en drankjes zeg ik tegen haar dat ze haar beha dan maar zoveel mogelijk uit moet laten totdat ze wel tijd heeft om langs te komen.

Blessures
Na het avondeten zit ik met mijn vriend (hardlooptrainer) wat te kletsen. Hij vertelt dat hij, toen we zondag samen gingen hardlopen, zoveel andere hardlopers zag die een verkeerde looptechniek hebben, waardoor ze makkelijk blessures kunnen krijgen. “Ik zou zo graag met een stapeltje flyers op de dijk gaan staan om iedere hardloper met een verkeerde looptechniek informatie te geven over hoe ik ze als trainer kan helpen om blessurevrij te blijven lopen” zegt hij. Ik knik begrijpend en vertel hem dat ik op mijn beurt zo graag vrouwen wil vertellen dat ze hun pijnlijk zittende beha’s niet meer moeten dragen, omdat ze daar ook ‘blessures’ van kunnen krijgen.

Terwijl ik dat zeg, valt het kwartje. Zelfs mijn vriendinnen en vaste klanten, de vrouwen die zo dichtbij me staan, weten niet dat ze hun borsten blootstellen aan gezondheidsproblemen. Tijd om aan de bel te trekken!

Ik wil dat het stopt
Ik werk een ochtend thuis, om dit blog te schrijven. Ik wil mijn vriendinnen, mijn lezers, vrouwen in het algemeen, vertellen dat ze kritisch moeten zijn op het wel of niet door blijven dragen van slecht zittende en niet goed passende beha’s. Er moet een einde komen aan schuurplekken, striemen en vuurrode beugelafdrukken.

Het risico van een slecht passende beha
Hoe komt het dat je borsten pijnlijk aanvoelen als je een slecht passende beha blijft doordragen? Iedereen heeft afvalstoffen in het lichaam. We krijgen ze binnen via onze luchtwegen, door de voeding die we eten en door medicatie en cosmetica die we gebruiken. Het bloed in ons lichaam dat wordt rondgepompt zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Ook lymfevocht is een afvalophaler. In je borsten zitten veel lymfeklieren en –kanalen. Door beweging van ons lichaam begint lymfevocht te stromen en kan het doen waarvoor het is bedoeld. Hoe kan het lymfevocht stromen als je een beha draagt waarmee je de beweging tegenhoudt en de lymfevaten afknelt? Het antwoord is makkelijk te raden. De stroming stagneert, afvalstoffen blijven achter in het weefsel met gevoelige borsten, ontstekingen, verklevingen en cystes tot gevolg.

Nooit meer een beha?
Betekent dit dat je nooit meer een beha kunt dragen om je borsten gezond te houden? Nee, uiteraard kun je een beha dragen wanneer jij je daar fijner bij voelt, maar zorg er dan in ieder geval voor dat deze in eerste plaats comfortabel zit. Kies een moment van de dag waarop het onnodig is om een beha te dragen, zodat je borsten kunnen bewegen en het lymfevocht zijn werk kan doen. En praat over je borsten. Tijdens het hardlopen, op een verjaardag of thuis met je partner. Doe iets! Trek in ieder geval je pijnlijke beha uit en maak tijd om naar ons toe te komen om een nieuwe beha aan te laten meten.

Love-li Lingerie in Zaltbommel
Op zoek naar lingerie, nachtmode, badmode of beenmode? Dan biedt Love-li Lingerie vele keuzemogelijkheden in een betaalbare klasse en met een ruime collectie. Het brede assortiment heb ik met zorg geselecteerd. We geven vakkundig advies waarbij persoonlijke aandacht en een goede service hoog in het vaandel staan. We zien je graag bij Love-li Lingerie in Zaltbommel.

2 thoughts on “Doet jouw beha soms pijn?”
  1. Mooi verhaal. En zo goed dat deze boodschap de wereld inroept.

    Wie heeft dat ding eigenlijk uitgevonden? Een man misschien;-) Of een vrouw die zichzelf wilde pesten.
    Ga ik eens op Googlen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: