Die vernietigende zelfkritiek bederft de voorpret van het vakantiegevoel

Lig je op het strand terwijl je dit leest? Of zit je aan de rand van het zwembad? Misschien geniet je van de zon en zomerwarmte in je eigen tuin en heb je, net zoals ik, je vakantie nog in het verschiet. Of je nu thuis of op je vakantiebestemming bent, het is vast niet moeilijk om haar voor je te zien. In gedachten of in levenden lijve. De Europese vrouw. De Italiaanse, Duitse, Franse, Spaanse, Deense, Nederlandse of uit welk land dan ook afkomstige vrouw.

Onzeker over haar spiegelbeeld
Bekijk haar eens goed. Die ene vrouw die naast jou plaatsneemt op haar ligbed of handdoek. Hoe ziet ze eruit? Welke rondingen, lijntjes, rimpels, bobbels en putjes heeft ze? Net als jij heeft zij haar badpak of bikini met zorg en aandacht uitgekozen. Met de intentie om met een mooi, nieuw exemplaar de winkel te verlaten, stond ze met ontbloot bovenlijf in de plakkerige, veel te goed verlichte paskamer. In gedachten verzonken was ze bezig om de (in haar beleving) onvolkomenheden kritisch te bekijken en van commentaar te voorzien. De kosten tegen de baten afwegend, onzeker over het spiegelbeeld dat ze voor zich zag.

Veilig genoeg in badpak
Zij bedacht zich hoe jij haar litteken zou vinden, wat je erover zou zeggen in gedachten. Ze sjorde aan het bikinibroekje om de witte, grillige streep te bedekken. Ze hoorde je stem toen je je mening gaf over haar billen en ze trok het broekje weer wat meer omlaag. Ze merkte op dat je net iets langer naar haar zou kijken dan strikt noodzakelijk is en bedacht zich of een badpak of tankini niet beter zou zijn, zodat ze zich veilig genoeg zou voelen om zo onopvallend mogelijk in het volle zonlicht aanwezig te zijn. 

Vernietigende zelfkritiek
Al te vaak zie ik twijfelende, onzekere dames of jonge meiden in de paskamer bikini’s en badpakken passen. En steeds weer hoor ik die vernietigende zelfkritiek die de voorpret van het vakantiegevoel flink naar beneden haalt. In vele gevallen reik ik tissues aan om de tranen mee op te vangen en soms gaat de dame zonder aankoop de deur weer uit. ‘Ik doe het nog wel even met mijn oude’ of ‘dan ga ik maar niet het water in.’ Een enkeling verzucht: ‘Was die vakantie maar weer voorbij.’

Tover een glimlach
STOP! Tot hier! Lieve vrouw, kijk naar jezelf in de spiegel, constateer wat je ziet en (hoe lastig en moeilijk het soms kan zijn) omarm jezelf. Zie je gebruinde gezicht en tover een glimlach om je lippen. Lach de vrouw die voor je staat liefdevol toe. Wees dankbaar voor je lichaam en het zonnige daglicht. Geniet van de vrije tijd en het niets hoeven en moeten doen.

Waardering toestaan
Mijn bikini’s liggen alvast klaar om ingepakt te worden. In de afgelopen weken heb ik ze elke week een paar keer aangetrokken om mijn eigen spiegelbeeld te bekijken. Ook ik zat vol zelfkritiek en twijfel, tot ik mezelf toestond om mijn buik, billen en benen in bikini te waarderen. Inmiddels ben ik aan het beeld gewend en krijg ik steeds meer zin in de vakantie aan het Italiaanse strand in Toscane. Mijn blogschrift gaat natuurlijk met me mee. Vanaf september lees je weer elke week een nieuw blog. Tot die tijd post ik blogs die de moeite van het herhalen waard zijn. Ik wens je een ontspannen zomer toe.

1 thought on “Die vernietigende zelfkritiek bederft de voorpret van het vakantiegevoel”
  1. Tip aan allen; op een naaktstrand is geen spoortje (zelf)kritiek te bespeuren. Heerlijk relaxen in je eigen vel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: