Wanneer je oude pijn loslaat, verandert je leven

Ik sluit de behandeling af op dezelfde manier zoals we deze gestart zijn: met mijn handen om haar hoofd, de aandacht bij het litteken op haar buik. Ze benoemt de ruimte en ontspanning die er is ontstaan en de enorme opluchting dat ze haar leed en litteken met mij heeft mogen en kunnen delen. 

Zeer traumatisch
In 2007 heeft Cathy haar baarmoeder laten verwijderen. Deze ingreep heeft zij als zeer traumatisch ervaren. ‘In die tijd werd nog de hele buik hiervoor opengelegd, vandaar een groot litteken’ vertelt ze. De tranen schieten in haar ogen als ze aan die bewuste dag denkt. Ze praat dapper verder, omdat ze mij zo graag wil helpen om mijn cursus littekenbehandeling te voltooien. Maar ook omdat ze eraan toe is om het stuk emotie dat achter het litteken schuilgaat, eindelijk aandacht te geven. 

Ze is momenteel herstellende van een burn-out en heeft haar baan opgezegd. Ze neemt de tijd om alles wat ze jarenlang heeft weggestopt aandacht te geven en te verwerken. Ze zag mijn oproep voor proefpersonen op Facebook en stuurde direct, een beetje impulsief, een mail om zich aan te melden. 

Dagelijkse confrontatie
‘Het litteken zit in de buikplooi en er is een flink stuk dat aanvoelt alsof het verdoofd is. Het voelt ook wat trekkerig. Ik heb het altijd genegeerd vanwege de reden waarom die daar zit en er dus nooit voldoende aandacht aan gegeven. Er is niemand die het litteken ziet, behalve ik zelf. Zelfs mijn man mag er niet naar kijken en het helemaal niet aanraken. Ik word er dagelijks mee geconfronteerd. Deze behandeling zou zomaar eens positief kunnen bijdragen aan mijn eigen verwerkings- en acceptatieproces.’

Tijd en ruimte is om erover te praten
Cathy geeft aan dat ze de komende behandelingen enorm spannend vindt. Tijdens het intakegesprek vloeien haar tranen rijkelijk. Als ze op de tafel heeft plaatsgenomen, merk ik dat ze gespannen ligt. Haar ademhaling hoog, haar handen verkrampt en haar ogen wijd open. Ik neem plaats op een kruk aan het hoofdeinde van de tafel en leg mijn handen om haar gezicht. Ik begeleid haar met een korte bodyscan van top tot teen. En als ze rustig en ontspannen ligt, vraag ik haar met haar aandacht naar het litteken te gaan en vertel dat we er vandaag samen mee aan het werk gaan. Dat er tijd en ruimte is om erover te praten, het litteken te onderzoeken en aan te raken. Niet al te lang daarna hoor ik zachtjes: ‘Ingrid, je mag beginnen met de behandeling.’

Blijvend merkteken
Een litteken is een blijvend merkteken op de huid dat is ontstaan na een ongeluk waarbij de beschadigde of verloren huid vervangen wordt, of na een operatie waarbij er een diepe snede wordt gemaakt in de huid en het weefsel daaronder. Vaak wordt onderschat hoe littekens je kunnen beperken of verstoren. Bij postoperatieve littekens, of littekens door trauma, is letsel zichtbaar tot op celniveau van vele weefsels zoals botten, spieren, organen, zenuwen en huid. Het litteken kan daardoor een blijvend stoorveld zijn dat pijn, ongemak, bewegingsbeperking en een gestagneerde doorbloeding veroorzaakt. Afhankelijk van de locatie kan een litteken energetisch blokkeren als het meridianen of chakra’s doorkruist.

Het litteken bewaart de herinnering
In een litteken blijft de herinnering bestaan aan de gebeurtenis of situatie waarin die is ontstaan. Het litteken bewaart de herinnering aan een traumatische gebeurtenis, een chirurgische ingreep en het proces van genezing. Door de beschadiging in ons energetisch systeem heeft het litteken een grote impact en vaak een negatieve invloed op het welzijn. Een onbehandeld litteken kan bijvoorbeeld leiden tot zwakte, vermoeidheid, nek- en rugklachten en energetische en emotionele disbalans. 

Voordelen van littekenbehandeling
De voordelen van een littekenbehandeling zijn: 

  • Het littekenweefsel vermindert
  • De doorbloeding verbetert waardoor het litteken flexibeler wordt
  • Overtollig vocht rondom het litteken verdwijnt
  • Vermindert gevoelloosheid, tintelingen en pijn
  • Energetische blokkades worden opgeheven
  • Emotionele onbalans herstelt

Vier weken later
Terwijl Cathy binnenkomt, vertelt ze direct dat ze 2 kg is afgevallen, dat haar rugproblemen verbeteren en dat ze emotioneel veel beter in haar vel zit. Als ze gaat liggen, praat ze door over hoe soepel haar buik aanvoelt en dat ze sinds de eerste behandeling geen opgeblazen gevoel meer heeft ervaren. Ook kijkt ze nu iedere dag naar het litteken omdat ze zo nieuwsgierig is naar de verandering. ‘Het lijkt nog steeds iedere dag meer doorbloed te raken’ zegt ze. Ik volg voorzichtig met mijn vinger het litteken en voel het ene stukje waarvoor ze vandaag is teruggekomen. Eén bobbeltje in het litteken liet zich in de afgelopen weken niet zo makkelijk verwijderen en ik geef het nu extra aandacht. Ik wacht geduldig tot mijn hand geaccepteerd wordt door het weefsel en voer de techniek met volledige focus uit. ‘Oei’ hoor ik, ‘deze voelde venijnig.’ 

De verharding verdwijnt onder mijn vingers
Het was het laatste zetje dat nodig was. De verharding verdwijnt onder mijn vingers. Ik leg ontspannen mijn hand op het litteken en wacht af. Beiden zeggen we niks. Ineens begint Cathy te huilen. Ik wieg haar zachtjes. Ze laat de tranen de vrije loop terwijl ik mijn handen op het litteken laat rusten. Als het huilen stopt, haalt ze diep adem en zegt dat ze me zo ontzettend dankbaar is voor het cadeau dat ik haar heb gegeven. Ik ben zelf ontzettend blij voor haar dat vier behandelingen zo enorm helend zijn geweest. 

Het verandert je leven
Wil je meer weten over littekenbehandeling, neem dan gerust contact met me op. Ik vertel je graag wat de behandeling inhoudt en welk verschil het kan maken. Wanneer je (oude) belemmerende pijn en ongemak kunt loslaten, verandert je leven in alle opzichten. Ik wens je een goede gezondheid toe. 

3 thoughts on “Wanneer je oude pijn loslaat, verandert je leven”
  1. Ohh Ingrid wat ontzettend goed dat je nu ook hiermee de mensen kan helpen. Zo goed verwoord hoe littekens en bijbehorende trauma”s ons leven blijvend verstoren. Fijn dat jij daar behandelingen in kan geven.

  2. Wat mooi Ingrid. Een litteken van baarmoeder verwijdering blijft een plek met veel emotie en ontkenning. Zeker de ‘grote’ operaties van toen Fijne dat je deze mevrouw hebt kunn helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: