Dit is wat je de komende weken te doen hebt

Het is nu, half december, de periode van onontkoombaar verval van levenskracht. Er is weinig licht, alles buiten ademt de afwachtende energie van yin, die bijna op haar sterkst is. Hoe is dat bij jou? Voel jij dat de kracht van yin jou naar de grond trekt, ondanks alle onrust om je heen?

Vandaag liep ik In de bossen op paden die zompig zijn, op een tapijt van prachtige roodbruine beukenbladeren en om me heen alleen donkere bomen met kale takken. Hier en daar nog een vergeten blaadje en de specht die druk in de weer was, maar verder leek er geen leven in het bos te zijn. De winterperiode is nu echt ingetreden, de grond is koud, nat en stil. Wat daaronder leeft, kan ik niet zien, en toch weet ik dat er nieuw leven zit in die donkere stilte, zachtjes te wachten en te broeden in de rust van de wortels en gevallen zaden.

Tijd om jezelf terug te trekken
Veel mensen zijn in deze maand drukker dan tijdens de andere elf maanden van het jaar. Zaken afronden, losse eindjes, laatste afspraken… En ondertussen cadeautjes kopen, terwijl je aan de gevolgen van de avond-lockdown denkt, daar oplossingen voor zoekt en aan het veilige maar gezellige alternatief voor het kerstdiner denkt.

Op zijn dieptepunt
Ondertussen is de energie – de levenskracht in de natuur en in ons – op zijn dieptepunt en dat voel je misschien ook. Als je eerlijk bent naar jezelf en het kunt toelaten om te voelen wat je natuur je vertelt, zijn het juist terugtrekkende bewegingen die deze tijd markeren. Je bent moe, maar probeert de laatste weken van het jaar nog door te komen. Hoe dan ook, je geeft er nog niet aan toe. Binnenblijven is waar je naar verlangt, niets nieuws meer doen of beginnen, de niet-dringende afspraken afzeggen en alle plannen liefst over de jaargrens uitstellen.

Ze zijn uit hun eigen midden geraakt
Deze week had ik twee mooie gesprekken over verbinding. De setting, context, aanleiding en het onderwerp van de twee gesprekken waren heel verschillend, maar we kwamen uit op hetzelfde: verlangen naar echte rust, waardevolle me-time en ruimte om alleen te zijn zonder enige verplichtingen of agenda. Er lijkt in deze maand geen ruimte voor te zijn zonder externe prikkels of andere mensen. Het kwam zowel bij Inge als Lotte neer op hun kernwaarde; verbinding. Zij hebben veel over voor verbinding met anderen; hun geliefden en hun cliënten en andere medemensen, zij zijn oprecht en aanwezig in het contact en geven veel. Maar gaandeweg de drukke herfst zijn zowel Inge als Lotte de verbinding met zichzelf kwijt. Het besef dat ze uit hun eigen midden waren geraakt was ineens heel helder en het raakte beide vrouwen. Het verlangen naar contact met zichzelf werd ineens intens.

Dit is wat jij te doen hebt
Deze periode van 5 december tot 4 januari, de laatste maand van de winter, staat in het teken van afronden, rust en juist het innerlijke contact opzoeken en bij jezelf blijven. Yang-energie dringt zich al aan, en dat is voelbaar in de drukte van de laatste plannen vanaf half december. Echter wijkt yin nog niet daarvoor. De kortste dag komt nog; de winterzonnewende op 21 december. En pas dagen later begint de terugkeer van het licht, heel schoorvoetend met een minuut per dag, als de eerste tekenen van een nieuwe cyclus van het leven; ontkiemen, wortelen, groeien, bloeien en oogsten, loslaten en opnieuw weer tot rust komen om te herstellen en op te laden.

Dit is een van de meest oude bewegingen van de natuur, en dat laatste is wat je de komende weken te doen hebt: met jezelf verbinden, het contact herstellen en jezelf opladen.

Hervind de connectie met jezelf

 • Als er nog onduidelijke, niet afgeronde zaken zijn, zet daar dan nu een punt achter of parkeer alles tot de tweede week van januari.
 • Volg anderen en laat dingen gaan, neem nu zelf geen nieuw initiatief meer.
 • Bereid je voor op rust en bezinning vanaf 24 december, maak geen plannen voor de laatste en eerste week rondom de jaarwisseling. Er komt vermoedelijk toch weinig tot niets van terecht.
 • Neem en reserveer nu en straks juist de tijd en ruimte voor jezelf alleen.
 • Wandel in de natuur zonder oortjes in, neem een heerlijk bad, schrijf, luister naar muziek, ga paardrijden… Wat je ook doet, het gaat om het zoeken én hervinden van de verbinding met jezelf.
 • Van daaruit kun je je ook liefdevol blijven verbinden met anderen in de komende tijd.
 • Vanuit de verbinding met jezelf kun je vanaf januari gaan voelen wat er door jou geboren mag worden in het nieuwe jaar. Daar is de tijd echter nu nog niet rijp voor. Stel jezelf eerst open voor rust en het contact met jezelf.

Stiltewandeling
Mocht je het fijn vinden om in de natuur, waar dan ook, een stiltewandeling te doen en dus vooral bij jezelf blijven, in contact met jezelf en het natuurlijke leven om je heen, dan kun je hier de Zin in stilte-wandeling kosteloos downloaden. Met een beginmeditatie en samen afronden en in de tussentijd zo lang/kort en wanneer je maar wilt in stilte je eigen weg en voetstappen volgen.

Mijn tip? Neem er de tijd voor, juist als je denkt dat het niet in je agenda past.

2 thoughts on “Dit is wat je de komende weken te doen hebt”
 1. Mooi en fijn om het zo te lezen. Rust is zalig, naar binnen keren en ruimte creëren voor jezelf is zo af en toe nou eenmaal noodzakelijk. Dat vind ik altijd zo fijn aan deze periode

 2. Mooi geschreven Laura.
  Ik herken het en neem dan ook mijn tijd om de opgedane ervaringen verteerruimte te geven.

  Fijne dagen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: