De laatste volle maan van een bijzonder jaar

We staan op het punt om afscheid nemen van een bijzonder jaar. Voor velen anders dan andere jaren met veranderingen en transformaties die in gang zijn gezet. Deze volle maan op de rand van 2020 brengt de behoefde aan het licht om te zorgen voor onze naasten. Met daar lijnrecht tegenover het proberen vast te houden aan wat geweest is.

Volle maan: loslaten
Een volle maan is een goed moment om los te laten wat geen nut meer heeft. Afscheid nemen is nu passend. Wat is er mooier dan vieren dat een bijzonder jaar, dat voor velen zwaar is geweest, ten einde loopt. Richten op echt belangrijke onderwerpen waar mensen zo mee zijn vergroeid maakt dat loslaten in veel gevallen niet eens meer mogelijk is. Krampachtig wordt er vast geklemd aan het verleden en het bekende terrein.

Een bladzijde die wordt onthouden
Voor sommigen wordt het jaar 2020 een bladzijde in de geschiedenis die wordt onthouden. Net als andere gebeurtenissen uit het verleden. Zoals 9-11-2001, de moord op Kennedy, de eerste mens op de maan, de laatste 11-stedentocht en het EK 1988 toen heel Nederland hun voetbalhelden toejuichden. Momenten om nooit meer te vergeten.

‘Normaal’ bestaat niet meer
2020 is wel een lang moment, want het gaat hier om een periode van ongeveer 9 maanden met een uitloop in 2021. Dat is voor nu duidelijk. Net als dat het nu duidelijk is dat de wereld is veranderd. Het verdere verloop is afwachten en kunnen we nu nog niet overzien. Dat er meer veranderingen gaan komen, is al wel duidelijk. Het zoveel genoemde ‘normaal’ waar naar teruggekeerd kan worden, bestaat niet meer.

Volle maan 30 december
De volle maan van 30 december 2020 zet deze trend voort en houdt zich met een tegenstelling bezig. Net als elke volle maan. Feestvieren is iets wat erg toepasselijk is bij een volle maan. Ook nu, of misschien wel juist nu. De volle maan is een mooi moment om stil te staan bij wat geweest is en nu mag worden losgelaten. Een feest hoeft niet altijd groots te zijn. Het kan ook een feestje in het klein zijn.  

Wegdoen wat niet meer nodig is
Afscheid nemen, weggegeven, afdanken, afstand van doen… Allemaal methodes om iets wat niet meer nodig is uit het leven van alledag te halen en er bewust een punt achter te zetten. Dat kan op een radicale manier door het te verbranden, symbolisch misschien, maar een meer gangbare manier is soms al genoeg. Door iets bewust weg te geven, te verkopen en er afstand van doen. Het is maar net wat bij je past.

Zon in Steenbok
De zon staat deze maan in Steenbok. Dat betekent een meer dan gebruikelijk een hang naar structuur en de touwtjes in handen willen houden. Proberen vast te houden aan wat bekend is. Waarbij een soort krampachtig teruggrijpen naar het bekende en dit zo goed mogelijk proberen te hanteren en te beheersen, de meest behoudende uitwerking is. Normen, waarden, de basis… wat is er echt nodig en belangrijk genoeg om vast te houden?

Maan in Kreeft
Hier tegenover vinden we de maan in Kreeft terug. Die spreekt vanuit gevoel, emoties en wat de uitwerking hiervan is. Gericht op de ander en open voor de verzorging van de mensen eromheen. Vloeien en meevoelen zijn belangrijk. Niet voor niets is Kreeft een waterteken. Het kan merkbaar zijn dat er wordt gevochten voor de belangen van geliefden en deze tot dienst willen zijn. Een mooie uitwerking is dat er zonder twijfel wordt opgegaan en gekozen voor de vertrouwde omgeving. Een nadeel is dat de deuren voor vreemden en mensen die anders denken gesloten worden gehouden. Zo groot als het inlevingsvermogen kan zijn, kan ook het afwijzende vermogen zijn. 

Een vangnet in spannende tijden
Terwijl juist in spannende tijden een vangnet heel belangrijk is, kan er nu de neiging ontstaan om meer op de eigen kring, bekenden en familie te richten en geen of minder oog te hebben voor alles en iedereen eromheen. Waarbij dan vooral ook aan begrip, tolerantie en verdraagzaamheid veel tijd en aandacht mag worden gegeven. Polarisering is er al voldoende momenteel. Typerend voor nu en deze tijd, maar zeker niet nieuw.

Evenwicht vinden tussen controle houden en zorgen voor…
Nu is het belangrijk om evenwicht te vinden tussen controle houden en zorgen voor. Waarbij het handig is en vooral verstandig om weer nader tot elkaar te komen en dus juist de overeenkomsten tussen ons te benadrukken en niet de verschillen. Zodat we een balans kunnen gaan vinden. Zorg voor elkaar. Ook als je niet dezelfde mening deelt. Jouw waarheid is jouw waarheid, niet dé waarheid.

Op naar 2021
Terug naar de basis van een samenleving waarbij de balans tussen het ene en het andere uiterste wordt gevonden. Zodat het in 2021 beter kan. Geniet van de reis. Fijne dagen en een geweldig 2021.

0 thoughts on “De laatste volle maan van een bijzonder jaar”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: