De kunst van het twijfelen

Je kunt mij alles vragen over de discutabele kunst van het twijfelen. Er zijn mensen die daar totaal geen last van hebben, van twijfel. Mensen die precies weten wat ze willen en wanneer. Die twijfelen niet over het wel of niet op vakantie gaan in het buitenland, of over de kleding die ze aantrekken, of over de menukaart of over het opzeggen van je baan om te kiezen voor een eigen bedrijf. Dat lijkt me heerlijk, dat niet-twijfelen.

Je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar twijfelen schijnt ook een heel positieve kant te hebben. Die missen de niet-twijfelaars dan weer. 

Hoe werkt dat nou, dat twijfelen?
Als de twijfel bij mij toeslaat, dan kan ik daar best even last van hebben. Want dan gaat het in mijn hoofd bijvoorbeeld als volgt: ‘Zal ik wel of zal ik niet….? Ik wil wel, maar misschien kan ik toch maar beter…? Als ik dat ga doen, gaat het wel goed? Is het wel verstandig? Ik wil dit niet, nee echt niet, maar ja….  Wat zullen ze ervan vinden? Wat als het niet lukt?’

Misschien herken je dat soort gedachten als jij zelf ook wel eens twijfelt om iets wel of niet te doen. 

Twijfelen vreet energie
Het zijn gedachten en vragen die energie vreten, die vernauwen, die verkrampen. De antwoorden op die vragen geven ook echt geen helderheid, ze geven je alleen maar zicht op wat je niet wilt. Het is overigens heel handig om te weten wat je niet wilt, laat ik dat wel even gezegd hebben. Weten wat je wél wilt is alleen veel krachtiger.

Geen mondkapje
Zo was ik heel stellig in het feit dat ik geen mondkapje wilde dragen tijdens mijn vakantie in Spanje. Ik zat heftig in het verzet tegen die verplichting. Het ontnam mij mijn vrijheid, was mijn conclusie. Het vreet energie, dat verzet tegen wat je niet wilt. 

Twijfelen over dagelijkse dingen en levensvragen
Je begrijpt het vast al, als ik twijfel, dan sta ik niet in mijn kracht. Alleen heb ik dat dan niet zo goed door, omdat ik niet in mijn kracht sta. Een soort vervelend cirkeltje. 

Ik heb in mijn leven over van alles getwijfeld, over de vakantieplannen, over het wel of niet aannemen van een opdracht, over het opzeggen van een baan, over het verjaardagscadeau voor mijn kinderen, over mijn echtscheiding, over het handhaven van mijn bedrijf, over het op reis gaan, over wat ik aandoe op een feestje, en van de week dus over het naar Spanje gaan deze zomer ondanks de mondkapjesplicht. 

Twijfel kan gaan over levensveranderende besluiten en over dagelijkse keuzes. En alles wat zich daartussen begeeft. En wat is het fijn om daar dan ook weer uit te stappen. Uit de twijfel.

Uit de twijfel naar helderheid
Ook daar kun je mij alles over vragen trouwens: hoe stap je uit het verkrampende twijfelen naar helderheid? Want ook daar ben ik goed in. Misschien is twijfelen een soort rijpingstijd die nodig is om een keuze te maken. Misschien is twijfelen een signaal dat aangeeft dat er iets belangrijk voor je is, of dat er iets anders gezien wil worden. Het gaat namelijk zelden om de keuze voor het één of het ander. 

Om jezelf naar helderheid te twijfelen is het wel nodig dat je jezelf andere vragen stelt. Dat je je veel meer richt op waar je echt naar verlangt, dat je jouw doelen visualiseert en merkt waar het daadwerkelijk over gaat, wat het is dat je WEL wilt, in plaats van wat er allemaal niet goed is of wat er niet kan. 

Twijfel jezelf tot rust
In zijn boek ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ presenteert Lammert Kamphuis een interessant inzicht over twijfelen. Om rusteloosheid te bestrijden is het heel effectief om je denken uit te dagen en te verrijken met oude en nieuwe ideeën. Het krachtigste medicijn dat filosoferen daarbij te bieden heeft is twijfel. 

“Wanneer je je eigen onwetendheid accepteert, sta je open voor andere overtuigingen dan die van jezelf. Dat verrijkt niet alleen je leven, maar je creëert ook ruimte tussen jou en je vastgeroeste gedachtepatronen.” 

Oftewel, meer verbeeldingskracht, perspectiefwisselingen en flexibiliteit in je hoofd zijn de sleutel. Je ontwikkelt daardoor meer begrip van de situatie en word je flexibeler in je hoofd en vrijer in je denken en je gevoel. Zo kun je jezelf tot rust twijfelen. 

Hoe flexibel is jouw twijfel?
Oftewel, wordt jouw twijfel gestuurd door angst of verzet, dan kom je gegarandeerd in de kramp terecht. Is je twijfel gestuurd door vertrouwen en nieuwsgierigheid naar de onderliggende overtuigingen, verlangens en mogelijkheden, dan komt er weer ruimte en helderheid. 

Soms heb je daar even iemand anders voor nodig om je uit de stroom van beperkende gedachten te halen. Ze kreeg ik het inzicht door een opmerking van een lieve vrienden, dat er nog heel veel vrijheid wel is, als ik voorbij het mondkapje kan kijken naar het verlangen om in Spanje nieuwe gebieden te ontdekken en mooie mensen te ontmoeten. Oeps, wat gaf dat weer heerlijke energie en ruimte.

Welke vragen stel jij jezelf?
Overigens, daar kun je me ook alles over vragen, over welke vragen je jezelf het beste kunt stellen om de knop om te zetten van verkrampende twijfel naar energiegevende keuzes. Daar heb ik wel wat ervaring in! Maar dat is weer voor een andere keer. 

Volgen?
Bne je nieuwsgierig naar mijn avontuur met mondkapje in Spanje? Volg dan de Facebookpagina van Spanjeliefhebbers.nl.

3 thoughts on “De kunst van het twijfelen”
  1. Ik vind het prachtig een inzicht in je twijfelproces. Zelf ben ik opgegroeid tussen ‘wipwappers’, dus zij die langzaam tot keuzes te komen. Mijn partner noemen we maar de onderzoeker, en ja dat levert zeker ook wat op.
    Dank voor je inkijkje in de goede kanten van een twijfelaar te zijn. Het creëert meer geduld bij mij en ik kan betere vragen stellen aan de ander. ?

  2. Mooi Ingrid! Een ‘twijfelkont’ zijn is niet goed of slecht, dat beschrijf je heel helder. Twijfel is soms ook de tijd nemen om goede afwegingen te maken, voorbij de kwetterende aapjes in je hoofd?

  3. Met twijfel bekijk je alles van meerdere kanten. Omdat iets nou eenmaal meerdere kanten heeft. Fijn dat je oog hebt voor al die kanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: