Buiten is het feest – Een taboedoorbrekende film over seksueel misbruik

‘Buiten is het feest’, ik wilde deze film – gebaseerd op het leven van Karin Bloemen – graag zien, omdat het onderwerp uit die persoonlijke ervaring mijn interesse heeft. Hoe worden de vrouwen in de film gepositioneerd, wat komen zij tegen?

Het fragment dat het meeste indruk op mij maakt is het moment waarop ze met haar advocate in gesprek gaat. Sonny, de hoofdrolspeelster, kan de woorden bijna niet uitspreken, alsof ze blijven hangen in haar keel, vastgeplakt op haar stembanden. Ik voel haar buikpijn met een stressknoop en haar klamme handen. Ik herken het en weet nog precies hoe moeilijk het was om te zeggen wat er is. Bang voor boosheid en afwijzing van de ander. Woorden die moeilijk uit je mond kunnen komen, zo akelig om te zeggen.

Toch zit ik in het filmhuis redelijk ontspannen te kijken naar deze film waarin seksueel misbruik de hoofdrol speelt. Ik herken fragmenten, ondanks dat mijn misbruik slechts eenmalig was en zeker niet door een familielid. Niet minder erg, maar wel totaal anders dan in het verhaal van de film. 

Massage voor vrouwen die seksueel zijn misbruikt
In mijn massagepraktijk masseer ik ook vrouwen die seksueel misbruik ervaringen hebben. Ik weet dat niet altijd van tevoren, maar tijdens de eerste massage voel ik het vaak wel. Het is een speciale reactie op mijn aanrakingen. Ook geef ik workshops aan vrouwen die met seksueel misbruik moeten dealen. Mijn belangrijkste doel bij deze vrouwen is om ze positieve aanrakingen te laten ervaren. In veiligheid waarbij ze zelf de regie hebben.

In de opleiding die ik geef, komen ook vrouwen met deze ervaringen. Zij zijn er actief mee aan de slag; in veiligheid raken ze anderen aan en worden ze aangeraakt. De emoties die vrijkomen mogen er zijn, het mag weer gaan stromen. Het leidt ertoe dat ze zelf hun lichaam weer durven te vertrouwen en waarderen. Het brengt hen allemaal een stap verder.

Een reset maken naar veilige aanrakingen
Ik heb er mijn persoonlijke ‘goede doel’ van gemaakt. Mijn innerlijke drijfveer is mijn eigen misbruik en de grote gevolgen ervan. Ik heb naast mijn eigen ervaring veel persoonlijke contacten met andere ervaringsdeskundigen. Het heeft impact op de rest van je leven. Massage in een veilige omgeving kan de oplossing zijn om het contact aan te gaan in het voelen en verwerken van dit trauma. Massage biedt namelijk een fantastische ondersteuning om op een positieve, zachte manier te worden aangeraakt. Om een reset te kunnen maken naar veilige aanrakingen. Ik voel me verbonden met deze vrouwen. 

Oplossen begint met praten
In de film zit onmacht, verbondenheid, veilig voelen en niet of nauwelijks praten over wat er is gebeurd. Dit zal ook voor veel andere vrouwen herkenbaar zijn. De film is misschien net dat duwtje om wel te gaan praten. ’Oplossen begint met praten’ zijn de woorden van de advocate. En ze wacht geduldig op wat komen gaat. Ze biedt rust, belangstelling en oprechtheid. En het verhaal wordt verteld. Stapsgewijs.

Ze weet zich geen raad
In de film is het voor alle vrouwen lastig, ze hebben allemaal hun eigen verhaal en verantwoordelijkheid. De moeder beeldt dat super uit. Ze weet zich geen raad. Ze heeft gefaald, ze was onmachtig en heeft niet willen zien. Niet kunnen zien en haar kop diep in het zand gestoken. Niet praten, doen alsof het er niet is, tegen beter weten in. Ook vele jaren later nog. Totdat ze voor het blok wordt gezet, zelfs dan wil ze er nog niet aan. Maar uiteindelijk is ze er toch, raapt ze al haar moed bij elkaar en bevestigt ze dat de verhalen over misbruik geen verzinsels zijn, maar de bittere waarheid. 

Delen werkt bevrijdend
Het is geweldig dat deze film op deze manier is gemaakt. Om zo het verhaal te vertellen, het taboe te doorbreken en het allerbelangrijkste: om vrouwen te stimuleren om wel te praten over seksueel misbruik.
Zoals Jelle Nesna, de regisseur van de film zegt: “Als je zwijgt over misbruik blijf je slachtoffer en bescherm je in feite de dader. Pas als je leert je verhaal te delen kan je verder. Delen werkt bevrijdend. Sterker nog: pas als je je masker afzet en je geheimen en schaamte deelt, ben je vrij. Als er één reden is waarom ik ‘Buiten is het feest’ wilde maken, is het wel om deze boodschap.”

Mazzaze 
Wil jij ook een massage ervaren als een stap in de heling van je seksuele misbruik? Neem dan contact met mij op. We onderzoeken de mogelijkheden die bij jou passen: individuele massage of een dag massageworkshop. Om echt waardevol en fijn contact met je lichaam te maken. 

3 thoughts on “Buiten is het feest – Een taboedoorbrekende film over seksueel misbruik”
  1. Wat een goed blog, Carla, over deze belangrijke film. Wat beschrijf je het helder. Ik heb deze film ook gezien. Geen feest om dit thema aan te kijken en zo noodzakelijk dat we dat wel doen. In mijn praktijk hoor ik het zo schokkend regelmatig terug in de achtergrond verhalen van mijn clienten. IK wist hetal maar toch nog eens ; wat doe je een goed en belangrijk werk hiermee.

    1. Dank je wel Saskia. Ik kan me goed voorstellen dat jij het in jouw praktijk ook vaak tegenkomt. Het zijn levensgrote gebeurtenissen die een levenslange impact hebben. Praten helpt, hoe moeilijk ook, en het geeft ruimte voor de volgende stap. Goed dat jij er aandacht voor hebt. Fijn!

  2. Wat mooi geschreven Carla. Een taboe doorbrekend door er over te spreken en te schrijven. Hoe na het praten, de aanraking een volgende stap is. In een veilige setting. Wat fijn dat je dit biedt in je massagepraktijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: