Breng borsten ter sprake

‘Hee, jou ken ik wel. Je werkt toch in de feestartikelenwinkel in de binnenstad?’ Stomverbaasd kijk ik de voor mij nog onbekende man aan. ‘Feestartikelenwinkel? Nee hoor, daar werk ik niet.’ ‘Oh, dat dacht ik’. Het blijft een poosje stil tussen ons. Naarstig ben ik in gedachten op zoek naar welke feestartikelenwinkel in de binnenstad hij bedoelt. De enige winkel die ik kan bedenken, is al een tijdje geleden gesloten. Dan komt hij met het verlossende antwoord. ‘Die lingeriezaak, die is toch van jou?’

Ik slaak een diepe zucht. Ik ben het gewend, de grappen en grollen over het werk dat ik doe. De ‘onderbroekenlol’ en het ‘slipgevaar’ komen steevast voorbij op feestjes en verjaardagen waar ik aanwezig ben. De opmerking over de feestartikelenwinkel wordt gemaakt in een situatie waar ik hem absoluut niet had verwacht. Hier heb ik totaal geen zin in. Het valt in mijn beleving in dezelfde categorie als: ‘Doe je beha maar uit hoor, voor hetzelfde geld houd ik ze voor je vast.’

Ik lach, als de bekende boer met kiespijn, mee met de flauwe grap en ik bedenk me dat niet ik degene ben die het ongemakkelijk vindt om over lingerie en borsten te praten, maar dat dat bij die ander ligt. Ondertussen baal ik enorm van het taboe dat op het onderwerp ligt.

Praten over lingerie en borsten
Praten over lingerie, borsten en alles wat ermee te maken heeft, is in onze maatschappij en cultuur niet heel normaal. Het gespreksonderwerp gaat er zelden of nooit over. Pas op het moment dat er pijn, twijfel, angst of verdriet bij komen kijken, of wanneer er iemand in de directe omgeving te maken krijgt met ziekte of een aandoening in het borstgebied, wordt erover gesproken. In dat geval is de seksualiteit die eraan vast kleeft verdwenen en wordt het gesprek serieus.

Hoofdpijn of een zere rug
Elke dag hoor je mensen praten over hoofdpijn, een zere rug, pijnlijke knie of de last van schouders en nek. Er wordt veel gedeeld over kwaaltjes en pijntjes aan diverse lichaamsdelen en kennelijk vindt men het heel normaal om erover te praten. In de supermarkt, op kantoor, in de kroeg, het maakt niet uit, praten over je klacht lucht op. Het is prettig om medeleven te ervaren en soms komen er in zo’n gesprek goede tips naar voren waar je echt iets aan hebt.

Te kwetsbaar
Een pijnlijke plek in je borst kan je hele dag beheersen. Je goede humeur verpesten, een liefdevolle omhelzing belemmeren of een intieme aanraking afwijzen. Continu herinnerd worden aan de pijn kost je bakken energie gedurende de dag.

De vrouwelijkheid en intimiteit die vrouwen van hun borsten ervaren is te kwetsbaar om het onderwerp ter sprake te brengen als er ‘niets’ aan de hand is. Terwijl ik zeker weet dat er altijd, waar dan ook, vrouwen zijn die borstklachten hebben. Ik zie het aan de manier van bewegen, aan het beschermen van de borst die ongemak veroorzaakt en de in gedachten verzonken blik als er even niemand in de buurt is. In enkele gevallen zie ik een hand voorzichtig en onopvallend langs de borst strijken om het leed een beetje te verzachten.

Jijzelf kunt het verschil maken
Hoe fijn zou het zijn als je er gewoon, zonder taboe, over kunt praten? Dat je je leed spontaan deelt, voluit klaagt, je vragen stelt en ervaringen uitwisselt. Hoe heerlijk zou het zijn als je je klacht hardop uitspreekt, het herkend wordt en er tips en oplossingen komen?

Besef dat jijzelf het verschil kunt maken. Breng borsten ter sprake. Vertel je vriendin, zus, buurvrouw of collega over je eventuele, ongemakkelijke klachten. Vraag eens naar haar ervaring met haar borsten en toon belangstelling voor haar borstgezondheid. Praat erover als je samen koffie drinkt, aan het klussen bent of een dagje naar de sauna gaat.

Blijven rondlopen met pijn is nergens voor nodig
Blijven rondlopen met pijnklachten in het borstgebied is nergens voor nodig, voor geen enkele vrouw. Er is veel leed te voorkomen door het toepassen van een aantal simpele, weinig tijdrovende, preventieve maatregelen. In dit blog geef ik duidelijke adviezen voor zelfonderzoek van je borsten. Wie weet ben jij degene die een andere vrouw kan helpen met je luisterend oor en jouw en mijn tips waar ze echt iets aan heeft, zodat haar borstklachten tot het verleden behoren.

Heb je vragen over borstgezondheid?
Ben jij zelf degene die vragen heeft over borstgezondheid? Ervaar je ongemak? Twijfel je over de juiste behamaat omdat je je huidige beha’s als onprettig ervaart? Is jouw relatie met je borsten negatief? Schroom niet en neem contact op om in een veilige omgeving in gesprek te gaan over jouw borsten en borstgezondheid.   

0 thoughts on “Breng borsten ter sprake”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: