Help, ik heb een groot cupverschil

‘Eindelijk’ zucht ze. ‘Ik ben er.’ Ze kijkt me onzeker aan, laat haar schouders hangen, haar bovenrug gekromd. Ze vertelt dat ze in de stad woont en al zo vaak langs de winkel is gelopen, maar tot nu toe nooit naar binnen durfde. 

Ze loopt rond in ‘goedkope krengen’ die haar borsten geen ondersteuning geven waardoor ze hulpeloos naar beneden hangen. ‘Ik heb zo’n hekel aan mijn borsten, ik geef er nooit aandacht aan en ik erger me mateloos als ik mezelf in de spiegel bekijk.’

Zoveel cupverschil
Terwijl ze met beide handen haar borsten omhoog duwt, kijkt ze me aan en zegt dat ze pas geleden bij een plastisch chirurg is geweest. ‘Waarom?’ vraag ik, terwijl ik haar met grote ogen en open mond aanstaar. ‘Omdat er zoveel cupverschil in mijn borsten zit, dat ik er geen kant mee op kan. Ik kan echt nergens een passende beha vinden. Het lukt gewoon niet, ik kan niks fatsoenlijks aan. Ik ben mijn borsten altijd aan het verstoppen. Van mijn man hoef ik me niet te laten opereren, hij vindt het cupverschil geen enkel probleem, maar ik heb er zelf zo ongelooflijk veel last van.’ Terwijl de vrouw haar verhaal doet, verschijnen er tranen in haar ogen. Haar schouders zakken nog verder naar beneden en als ze klaar is met haar relaas, kijkt ze me hulpeloos aan. 

Waar gaat je voorkeur naar uit? 
Ik knik begrijpend en zeg dat ik dolblij ben dat ze de stap heeft genomen om naar mij toe te komen. Ik ben vastbesloten mijn uiterste best voor haar te doen en vraag waar haar voorkeuren voor een beha liggen. Wil ze er eentje met of zonder beugel, een voorgevormde of een softcup. Kant of helemaal glad? En in welke kleur? 

‘Ik weet het niet’ zegt ze, ‘ik weet het echt niet, ik kan helemaal niks aan.’ Ik duw zachtjes tegen haar schouder om haar in de richting van de collectie beha’s te laten bewegen. Ze kijkt nieuwsgierig om zich heen. Ik houd een beha voor haar omhoog, maar ze schudt direct haar hoofd. ‘Nee, die niet’ zegt ze met heldere stem. Ze draait zich om en bekijkt het aanbod beha’s. Opnieuw zegt ze dat ze echt niks aan kan.

Ze durft niets te wensen
‘Stel je voor dat je álles aan kunt wat je wenst, wat zou je dan willen?’ vraag ik haar. ‘Wijs eens een beha aan die je heel mooi vindt, zonder dat je erbij nadenkt of het model geschikt is voor jou.’ Aarzelend kijkt ze om zich heen. Haar handen stevig in de zakken van haar jas gestoken. Ze kan geen antwoord geven op mijn vraag. Ze durft niets te wensen, bang dat de teleurstelling te groot is, angstig dat ze opnieuw met de neus op de feiten wordt gedrukt. 

Wat ik zie, vind ik heel normaal
‘Oké, we gaan gewoon beginnen’ zeg ik en ik pak een aantal verschillende soorten beha’s waarvan ik denk dat het haar maat is. We verdwijnen samen de paskamer in. De vrouw wil me graag laten zien wat haar probleem is. Met ontbloot bovenlijf staat ze voor de spiegel. ‘Kijk’ zegt ze, en ze houdt haar borsten in haar handen. ‘Je ziet het enorme verschil in grootte toch?’

Wat ik zie, vind ik heel normaal, maar dat vertel ik haar niet. Het is mij duidelijk dat het cupverschil in haar hoofd groter is dan het fysieke verschil. Het tast haar eigenwaarde en zelfverzekerdheid aan. Natuurlijk heeft ze wel een punt, er is een duidelijk verschil waar te nemen, maar het hoeft voor de aanschaf van een nieuwe beha geen onoverkomelijk probleem te zijn. 

Ze vergelijkt de verschillende pasvormen met elkaar
We passen samen het ene na het andere model. Ik leg haar uit waar ze op moet letten als ze de beha aantrekt en hoe ze haar borsten goed in de cups kan leggen voor optimale ondersteuning. Langzamerhand ontspant ze zich en er verschijnt een glimlach op haar lippen. Ze krijgt er plezier in. Ze trekt haar bovenkleding aan over ieder exemplaar dat ze past en vergelijkt de verschillende pasvormen met elkaar. In de paskamer komen haakjes vol te hangen met beha’s die ze bestempelt als ‘niet’ en ‘misschien’. 

Ze is duidelijk verbaasd dat er zoveel beha’s passen waarin haar borsten goed uitkomen. Het cupverschil blijft zichtbaar, maar ze heeft er schijnbaar minder moeite mee. 

Wat heb ik mezelf al die jaren aangedaan? 
Plotseling staat de vrouw stokstijf stil. Ze slaat haar handen voor haar mond en haar ogen vullen zich opnieuw met tranen. Ik houd mijn adem in en kijk naar haar. Wat gebeurt er? Langzaam laat de vrouw haar handen zakken. Ze duwt haar borsten vooruit, haar schouders naar achteren. Ze staat kaarsrecht naar zichzelf te kijken. De tranen rollen uit haar ogen en vinden hun weg over haar wangen. Ze slaat er geen acht op. 

‘Ongelooflijk… Kijk nou. Wat heb ik mezelf al die jaren aangedaan? Deze beha staat prachtig. Wat voel ik me hier mooi en goed in. Deze is het gewoon helemaal.’ Met de bovenkant van haar hand veegt ze de tranen van haar gezicht. Ze draait zich om, kijkt me aan en ineens voel ik twee armen om me heen. ‘Het is je gelukt, dank je wel! Ik heb een beha! Die afspraak met de plastisch chirurg zeg ik af.’ 

Het is normaal dat de ene borst groter is dan de andere 
Bij veel vrouwen constateer ik een verschil in borstgrootte. Het is normaal dat de ene borst groter is dan de andere. Soms is het verschil zodanig dat je een concessie hebt te doen bij de aanschaf van een beha. Je constateert dan dat de ene cup meer gevuld is dan de andere. Dit hoeft geen probleem te zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je uitgaat van je grootste borst. Deze moet het beste in de cup passen. 

Ervaar jij een probleem met de aanschaf van beha’s omdat je ene borst aanzienlijk groter is dan de andere? Kom dan naar de winkel in Zaltbommel voor een advies en probeer de verschillende maten, modellen, materialen en pasvormen uit. 

1 thought on “Help, ik heb een groot cupverschil”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: