5 Kippen… anders nog iets?

Het is een zonnige zaterdagmorgen en we gaan eindelijk iets doen dat al lang op de verlanglijst staat: nieuwe scharrelkippen kopen. We hebben nog twee bejaarde dames uit de vorige toom. Ze zijn bijna 7 jaar en leggen nog maar af en toe een ei. Niet genoeg om onze gasten te voorzien van verse eitjes, wat toch ook de charme is van verblijven op het erf van een boerderij. We weten een adres van een pluimveehouder in de polder van Zuid-Beveland waar we eerder zijn geweest. De navigatie brengt ons via de prachtige dijkjes naar de plek waar we moeten zijn.

Ren je rot
We zijn niet de enige bezoekers, dus we lopen rustig even rond om te wachten tot er iemand vrij is om ons te helpen. Op verschillende weitjes lopen kippen in allerlei kleuren, soorten en maten. Behalve kippen zijn er ook ganzen, eenden, duiven en zelfs konijnen. We zien een werknemer met een schepnet rondlopen om kippen te vangen. Wist je dat kippen ongelofelijk hard kunnen rennen? Die krijg je niet zomaar te pakken.

Vijf kippen – en wat nog meer?
Dan zijn wij aan de beurt en we kiezen vijf kippen uit. Een witte, een zwarte, een mokkabruine, een zwart-wit gevlekte en een voskleurige kip. De man die ons helpt noemt de namen van de rassen, maar eerlijk gezegd gaat dat mijn ene oor in en mijn andere oor uit. Ook hij gebruikt een schepnet om de kippen die we hebben uitgekozen te vangen. Ik zeg tegen hem: “nu kun je zien waar het begrip stresskip vandaan komt!” Hij reageert niet echt. De kippen gaan in een kartonnen doos waar hij luchtgaten in prikt. We lopen naar de kassa, nemen nog een zak kippenvoer mee en ik sta klaar met mijn pinpas om af te rekenen. Naast mij hoor ik mijn lief ineens een vraag stellen: “Ik zie dat u ook Indische loopeenden heeft, wat hebben zij voor verzorging nodig?” Ik kijk opzij en moet lachen. Ik heb ze inderdaad ook gezien tijdens onze wandeling langs de weitjes. Lange, slanke, eenden – die niet waggelen maar rechtop lopen en dat ook supersnel kunnen. Een komisch gezicht. Ik weet dan al dat er ook Indische loopeenden mee naar huis zullen gaan en ja hoor: “Doet u er maar twee!”

Openbare verkoping in Kleverskerke
Ooit kregen we van een oude dame uit de buurt een vergeeld affiche. Met daarop de aankondiging van een openbare verkoping van al het vee en ook huisraad van de boer die onze boerderij pachtte en die in 1919 moest vertrekken. Zeven paarden en 15 stuks hoornvee en verder 1 melkschaap, 2 lammeren, 2 varkens, 40 kippen en hanen, 5 Indische loopeenden, konijnen met hok. Na meer dan 100 jaar zijn er dus Indische loopeenden terug op onze boerderij.

Inburgering in het kippenhok
Dan is er nog het vraagstuk van de integratie van de nieuwelingen met de bejaarde dames. We weten dat kippen fel kunnen vechten en niet zomaar nieuwe kippen dulden in hun hok en op hun weitje. Bij een vorige ronde deden we dat als volgt: we spoten alle kippen (oud en nieuw) in met natuurazijn zodat ze allemaal hetzelfde roken. En we zetten de nieuwe kippen ’s nachts in het hok erbij. Geen idee wie ons de tip gaf, maar het werkte. Ik vraag het na bij de pluimveehouder. Hij schudt zijn hoofd en zegt dat dat niet nodig is. “Deze zijn met vijf, ik denk dat je ze er zonder probleem bij kunt zetten!”

De pikorde opnieuw vaststellen
De oude dames zijn niet echt blij met de drukte in hun hok, merken we. Ze staan niet toe dat de nieuwelingen eten en af en toe pikken ze flink of springen er zelfs bovenop. De vijf nieuwe kippen kruipen op een kluitje bij elkaar en houden zich een aantal uur gedeisd. Dan gaan ze toch langzamerhand op verkenning uit, via de loopplank naar buiten. ’s Avonds scharrelen ze met z’n allen op het grasveldje, al is het af en toe nog gedoe. We zetten een bankje neer in de buurt van het kippenweitje en zitten zomaar een uur te kijken naar onze uitgebreide kippentoom. De Indische loopeenden laten zich nog even niet zien, die blijken meer tijd nodig te hebben om te wennen. De dagen erna, als ze nog steeds binnenblijven, zet ik een poppenbadje neer waarin ze lekker kunnen badderen. Dolle pret, ze maken er een enorm waterballet van.

Slapen in Zeeland
Ben jij nieuwsgierig geworden naar ons vakantiehuis op deze unieke plek? Check dan Boekingen – Slapen in Zeeland om de actuele beschikbaarheid te bekijken. In september kun je hier nog lekker nazomeren.

1 thought on “5 Kippen… anders nog iets?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: