Zij is voor mij magenta

Ze bestaat uit wel honderden roze kleine bloemetjes die in kransen opgesteld staan, waarbij de buitenste grotere roze bladeren haar diepste kern veilig beschermen. Haar immense bloemtrossen kleuren diep roze. Van die grote bloempluimen waarmee ze eerder dit jaar iedere toeschouwer verraste. Ze hangen dan als zware ballast naar beneden aan gedraaide langgerekte stelen. Als de bloemen zich steeds meer openen, dan verandert er ook iets met de buitenste beschermende bladen. Zij geven ruimte aan het groeiproces waardoor de binnenste bloeiers zichtbaar zijn.

Na de intense bloeiperiode
Wanneer de oude bloemen uitgebloeid zijn, is het tijd om die voorzichtig te verwijderen. Ze heeft dit jaar een intense bloeiperiode achter de rug, vanaf het voorjaar tot eind oktober, normaliter is het einde zomer wel over. Ze houdt van de warmte en geniet het liefst op een zonnige plaats. Het is echter geen gemakkelijke tante qua aandacht en verzorging, de warmte en de luchtvochtigheid moeten precies hoog genoeg zijn wil zij zich goed voelen.

Met de juiste energie
Alles is energie, zo ook voor planten in huis. Voorheen had ik ook kamerplanten, maar ik verbaasde mij er altijd over waarom zij nooit een lang leven hadden; ze gingen snel dood en juist het ontdekken van nieuwe groene blaadjes was een onmogelijke opgave. Ik riep ook altijd: ‘ik heb geen groene vingers’, want het lukte mij gewoon niet. Teleurgesteld nam ik telkens afscheid en realiseerde dat de temperatuur en vochtigheid van mijn oude hoekhuis niet helpend waren.

Extra aandacht en verzorging
Tegenwoordig is deze tropische dame een pronkstuk op één van mijn ronde houten tafeltjes. En als er bloeiers komen, dan maak ik er foto’s van. De bloeiende kamerplant, de Medinilla magnifica, komt van oorsprong uit de Filipijnen waar deze wel anderhalve meter hoog kan worden.

Iedere keer geniet ik van haar eerste groene stipjes. Zo van bovenaf bewonder ik haar proces: pril, licht groenig, kwetsbaar, net hele kleine spruitjes. Op dat moment ben ik al blij dat ze het ook dit jaar weer doet, ik geef haar extra aandacht en liefdevolle verzorging, zodat zij volledig op zichzelf kan vertrouwen.

Zij is voor mij magenta
Zo geweldig om te zien: kleine stapjes, steeds wat groter, de knop, haar in verhouding grote ovale groene bladeren en dan die overweldigende roze bloemtrossen. Zij is voor mij die magenta, wat mij en andere dames al vele inzichten heeft gegeven. Sinds ik roze weer toelaat in mijn kleurkeuze is er al heel veel veranderd.

De eigenschappen van magenta
Ze is al een paar jaar mijn favoriete tropische kamerplant vanwege die krachtige intense roze kleur, die warme magenta. Magenta is de pittige versie van roze en is zo helpend bij het manifesteren, om krachtige veranderingen ook door te voeren. Organisatorisch talent wordt aangewakkerd en niets is te gek, heerlijke positieve vibes stromen door je lijf. Het is een dynamische kleur en maakt je bereid tot die extra stap. Maar ook bij deze kleur geldt: overdaad schaadt. Voor je het weet ben je teleurgesteld, je geeft teveel en raakt uit balans. Dan moet alles perfect zijn en ben je te hard voor jezelf.

Ze kiest een bewuste pauze
Terwijl ik zelf onlangs vanuit het lichte Spanje mijn huis weer binnenstapte, zag ik dat ze er wat kil en verschrokken bijstond. De onverwachte koude temperatuur van november had haar blijkbaar geen goed gedaan. Met uiterste zorg dat de temperatuur weer constant is, hoop ik dat ze het nu toch goedmaakt. Wetende dat deze periode haar rustfase is, dat ze de wintertijd naar binnen keert om een bewuste pauze te nemen.

Mijn kamerplant, mijn magenta lijkt nu zielig met zo weinig kleur. Maar let op, want zodra zij medio maart haar groen laat ontluiken dan weet ik dat er veel roze komt.

Magenta ook voor jou?
Kan jij ook wel wat roze gebruiken? Liefdevol voor jezelf en dan pas voor de ander? Verandering zit in jou als jij er open voor staat. Wil je meteen in januari goed beginnen? Meld je dan aan voor Vrouwen Village, een verwenweekend voor vrouwen door vrouwen, midden in de groene natuur. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

1 thought on “Zij is voor mij magenta”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: