Wat zijn jouw woorden en jeuktermen?

“Energetisch, dat vind ik zo’n jeukterm” zei mijn vriend laatst. “Net als universum” vervolgde hij. “Hoe zou jij het dan noemen?” vroeg ik hem. “Gewoon: bewustzijn, energie. Alles is energie.” Interessant, dacht ik. Welke woorden irriteren de één en resoneren bij de ander?

Wat is het effect van jouw woordkeuze op de ander? Woorden op zichzelf hebben geen betekenis, het gaat om de betekenis die jij eraan geeft. De betekenis van woorden is voor iedereen anders. Om die reden zoek ik als schrijfcoach bij mijn klanten altijd naar ‘hun eigen woorden’. De woorden die bij die persoon passen omdat ze er zelf een speciale betekenis aan hebben gegeven.

Turbotaal
Ondanks mijn grote voorliefde voor taal erger ik me ook regelmatig aan de woordkeuze van anderen. Zo hoorde ik mijn stiefzoon onlangs tegen zijn zusje zeggen: “Hé gast, kap daar eens mee!”
“Gast?” reageerde ik, “je hebt het tegen je zusje. Gasten zijn bezoekers.” En terwijl ik het zei voelde ik me heel oud. Hier is sprake van een generatiekloof. Turbotaal noemden ze dat in mijn tijd; mijn vader ergerde zich altijd aan ons turbotaalgebruik. Het populaire taalgebruik van de jonge vloggers die mijn kinderen volgen, begint ook steeds meer bij mij te jeuken. Mijn jongste zoon zei laatst over een jongetje bij hem op school: “dat is echt zijn karma hoor mam, die gast spoort niet.” Hûh? Hij had geen idee wat hij zei.

Twijfeltaal
Jeuktermen zijn per persoon verschillend. Ik krijg bijvoorbeeld jeuk van het woord ‘eigenlijk’. Weet je waarom? Eigenlijk is twijfeltaal. Dat werkt zo verwarrend. Het toont onzekerheid aan. Terwijl het juist zo belangrijk is om duidelijk te communiceren, anders word je niet begrepen. Andere voorbeelden van twijfeltaal zijn: hopelijk, in principe, in het algemeen, waarschijnlijk, tot op zekere hoogte, in sommige gevallen. Het is zo vaag! Let er maar eens op als je twijfeltaal gewoon schrapt in een tekst, dat geeft veel meer duidelijkheid.

Moeten is een beperkend woord
En een woord waar ik geen jeuk van krijg maar bijna agressief van word, is moeten. Het woord moeten roept bij mij direct weerstand op. Het is een beperkend woord, het veronderstelt dat je geen andere keuze hebt. Voel maar eens hoeveel ruimte je ervaart als je moeten vervangt door willen of kunnen. 

Respect voor de woordkeuze van de ander
Als schrijfcoach heb ik het genoegen dat ik in de teksten van mijn klanten alle jeuktermen eruit kan halen. Ik geniet ervan om mooie synoniemen te bedenken en de zinnen om te buigen zodat het nog vloeiender leest. Met respect voor de woordkeuze van de ander overigens. Want sommige woorden passen gewoon perfect bij die persoon.

Een klant leverde keurig haar websiteteksten bij mij aan met het verzoek ze alleen nog maar te redigeren. Al lezend merkte ik dat ik wat miste. Het was zo keurig, bijna formeel. Terwijl ik haar had leren kennen als een spontane, sprankelende, speelse vrouw. Ik zocht in de teksten naar ‘haar’ woorden. Maar ik vond ze niet. Ik scrolde door haar Facebook-tijdlijn en daar kwam ik in vrijwel ieder bericht van haar de woorden tegen: ziels, lief, gelukkig, blij, fijn…
Ja, dat is zij! Dacht ik toen. Deze woorden horen bij haar, niet voor niets, want dit waren spontane berichtjes, uit haar hart, had ze niet over nagedacht. Vervolgens heb ik haar websiteteksten geredigeerd door consequent ‘haar woorden’ toe te voegen. En het resultaat? Ze was dolgelukkig; “Het klopt, dit ben ik” zei ze.

En dat is precies de reden waarom ik zo houd van mijn vak.

Schrijftraining
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar een schrijftraining. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken. 

0 thoughts on “Wat zijn jouw woorden en jeuktermen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: