Alles begint met een besluit of Ja zeggen tegen jezelf

Niets komt zomaar tot stand. Als klein meisje verslond ik al boeken en pende ik schriftjes vol verhalen en gedichten. Een leven lang bleef ik ontroerd raken van de boeken die ik las en de liedteksten die ik hoorde. Nu nog. Elke keer teksten als ingang naar mijn hart.

Bij Phoenix Opleidingen leerde ik nog meer over de taal van het hart. Dat als deze gesproken wordt, verschillen en buitenkanten wegvallen. Dat de deuren van ieders hart opengaan. Op dat vlak is waar we elkaar werkelijk ontmoeten, daar waar we kwetsbaar zijn. Taal en het verhaal. Jouw ervaring opent ergens de mijne en andersom.

Taal geven daar waar we soms geen taal hebben
Door de jaren heen, bij Rondje Kralingse Plas en bij Rondje Vuur waar we onze ervaringen delen met elkaar, en in mijn praktijk: het begint met het heel kort delen van mijn verhaal en zo de weg vrijmaken voor jouw verhaal. Taal geven daar waar we soms geen taal hebben. Woorden geven, uitspreken of opschrijven, brengt adem en draagkracht. En dan blijkt: onze gevoelens zijn universeel. 

Een eigen boek
Ik begon met schrijven. Korte stukjes, over mijn leven, over mijn coachondjes en over mijn praktijk. Ik publiceerde over de jaren heen de meeste verhalen op Facebook. En al die jaren, langer dan ik misschien wel bewust weet, lag er een eicel te wachten, diep in mijn buik. Een verlangen naar een boek. Een eigen boek. 

De pennenvruchten
Corona bleek de benodigde zaadcel. De wereld moest blijkbaar tot stilstand komen, om geen excuus meer te hebben. En die bijna onbereikbare droom bleek opeens dichterbij dan ik dacht. De pennenvruchten waren er gewoon al. 

Ja zeggen
Natuurlijk bleek het te gaan over kijken wat er al wél is, in plaats van te kijken naar wat er nog niet is. Misschien begint alles wel met een besluit. Voorbij alle bezwaren en redenen om het vooral niet te doen. Het besluit om het wel te doen. Ja zeggen tegen jezelf. 

Wanneer is het goed genoeg?
Ik zei Ja tegen mezelf. En tegen mijn droom. Eindelijk. En in de zwangerschap die je dan begint, vliegen de hormonen alle kanten op. Het gaat over je angst voelen, gevoed vanuit oude onzekerheid. Dat je besluit die in het hoekje te zetten om daar lekker te kniezen. Het gaat ook over op een gegeven moment besluiten dat het boek af en goed is. Want wanneer is het goed genoeg als je perfectionisme weet dat het misschien nog wel beter kan?

Aanmoediging
Ik heb me vastgehouden aan mijn droom en de aanmoediging van de lezers op Facebook, die mijn stukjes blijkbaar graag lazen en geraakt werden. En de aanmoediging van jullie. Ik wist ook niet wie er nu op dit boek zat te wachten, maar ik in ieder geval wel. En dat is misschien wel alles wat nodig is om te beginnen. 

Laten we durven
Ik kijk weer naar het vlaggetje dat al jaren in mijn praktijk hangt; dromen durven doen. Misschien is dat wel de kern van het leven en de liefde. Laten we dromen, laten we durven , laten we doen. En laten we delen, de taal van ons hart. 

Een heel persoonlijk boek
In dit boek de taal van míjn hart. Mijn Rondje Vuur in boekvorm. Waar we normaal met vrouwen rond het vuur zitten en elkaars ervaringen delen, zijn dit mijn ervaringen. Een heel persoonlijk boek. Een boek waarvan ik hoop dat het niet alleen gaat over mijn gevoelens, maar dat het juist raakt aan de gevoelens en ervaringen van ons allemaal, de universele taal van het hart. 

De taal van mijn hart
Ik hoop dat mijn taal jouw hart en andere harten raakt. Dat mijn ervaringen jou raken, zoals alle ervaringen van de mensen in mijn leven en in mijn praktijk mij nog steeds raken. En dat jij besluit, wat het ook is of waar het ook over gaat, ook Ja te zeggen tegen jezelf.

Schrijfzin
Dank aan Marije, die mijn schrijfzin heeft aangewakkerd, elke keer als ik een workshop volgde, zoals een van haar eerste in 2014. Heel treffend heet haar bedrijf natuurlijk Schrijfzin. Zij heeft de eindredactie van het boek gedaan, duidelijk en liefdevol. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn boek? Kijk op www.stiefleven.nl/publicaties.

2 thoughts on “Alles begint met een besluit of Ja zeggen tegen jezelf”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: