Wat is nou kleurcoaching?

Ze is 56 jaar, altijd hard gewerkt, veel gesport en heeft de uitstraling van een dame die veel jonger is. Haar prachtige dikke bos met bruin rode lokken valt nonchalant langs haar hoofd. Haar donkerbruine ogen  kijken mij wantrouwend aan. Ze heeft totaal geen besef hoe mooi ze is, zowel van binnen als van buiten. 

Het leven heeft haar deze afgelopen twee jaar vermoeid, bekneld, verdrietig gemaakt en vooral veel onrust gegeven. Haar lichaam was de eerste die signalen aangaf, met pijn in haar nek werkte ze door, zo goed als zij kon. Ze probeerde krachtig en opgewekt te zijn om alle verantwoording te dragen. Door een vervelende en langdurige kwestie met haar werkgever, een nekhernia en de nodige medicijnen zit zij thuis met een loodzware burn-out. Het voorjaar kriebelt en ze wil heel graag verandering in deze langdurige periode.

Een eerste consult
Doordat ik zo enthousiast ben over de colourcoaching methode geeft ze mij  het voordeel van de twijfel en staat ze open voor een eerste consult. Ze heeft het intakeformulier ingevuld en teruggemaild, we hebben een datum geprikt en ik heb telefonisch wat vragen van haar beantwoord. Behendig leg ik de benodigde werkkaarten op tafel, we zitten naast elkaar en ik leg haar de procedure uit. Ook vraag ik haar een verklaring te tekenen, zodat zij weet wat ze van mij kan verwachten en zo weet ze dat ik haar gegevens in vertrouwen behandel.

Haar hulpvraag
Allereerst formuleren wij samen de hulpvraag; zij geeft aan waar zij hulp bij nodig heeft, hoe concreter hoe beter, zodat we over twee à drie maanden ook het resultaat kunnen zien. Ze vertelt dat ze héél graag haar creati­viteit tot uiting wil brengen, echt iets neer­ wil zetten, geen half werk.

Inzicht in gedrag
Doordat ze zoveel talent heeft en juist heel creatief is, geniet ze van freubelen, schilderen en tuinieren. Alles kost haar tijd en energie en voordat ze het weet is de dag omgevlogen. Dit zit zo in haar systeem, snel afgeleid, waarbij ze eigenlijk tijd tekort komt. Ideeën genoeg, te over, maar waar begin je, hoe en in welke vorm?

Welke kleuren wel en niet?
Met de kleurenwaaier waarmee ik werk, geeft zij zelf aan welke kleuren ze vaak, of regelmatig draagt. Maar ook zijn er kleuren waar ze niets mee heeft. Zelf draagt ze heel graag lavendel, paarstinten. Roze totaal niet en geel is absoluut een ergernis. Door alle kleuren te benoemen, te zien op de overzichtskaart, ziet ze haar persoonlijk kleurgebruik… Juist de kleuren die op vaak staan of de kleuren waar ze niets mee heeft, zijn interessant en vertellen haar en mij zoveel meer over haar leven tot nu toe.

De kleuren van haar verleden
Ondersteunend vraag ik wat door: wanneer ze roze of geel voor het laatst heeft gedragen. In stilte zie ik haar de kleuren zich weer herinneren, ze raakt het verleden even aan. Ze weet het al, die periode van haar scheiding, later nog een zware operatie, wel jaren van onzekerheid, opgekropte gevoelens, emoties, verdriet. Jaren waarin zij vooral koos te overleven door twee banen te behouden, het huis met de hoge hypotheek, het achterstallig onderhoud en de opvoeding van haar twee puberende zonen.

Verwerken van emoties
Met schilderen verloor zij zich in een liefdevolle wereld vol van kleur, eenzame uren gaf zij haar gekwetste ziel licht in de duisternis. Alles van haar verleden passeert in flitsen door haar gedachten. Ik voel aan dat een korte pauze wel fijn is. Ze knikt opgelucht en staart verwonderd naar de kleurengrafiek. Het geeft haar het inzicht dat het zeker erg zwaar is geweest en dat ze nu zo toe is aan verandering. Maar hoe?

“Er verandert niets?”
Na een kop koffie, de cafeïne pept haar wat op, kijkt ze met een afstand naar het overzicht. “Goh, best vreemd om zo mijn persoonlijke kleurengebruik te zien.” Ik vertel haar dat het de bedoeling is om een of twee helpende kleuren te kiezen, kleuren die zij nu niet draagt, of heel weinig. “Want als je jouw favoriete kleuren zo fijn vindt en blijft dragen, dan blijft alles hetzelfde” vertel ik haar. “Er verandert niets?” reageert ze verbaasd. Ik zeg: “Precies, door hetzelfde te blijven doen, is de uitkomst ook hetzelfde en jij hebt als hulpvraag dat je nu echt iets wilt neerzetten vanuit jouw talent, je wilt je creativiteit uiten in iets tastbaars.”

Knap gek, dat roze
Dus vraag ik haar welke kleur ze wat minder vaak kan dragen. “Een week heeft 7 dagen, dus kan je wat schuiven?” Ze wijzigt zelf de kleuren ‘vaker’ naar ‘regelmatig’ en ze vraagt zich af of roze haar zal staan. Ineens haalt ze een knalroze tuniek, de felle roze magenta, tevoorschijn. “Kijk, die heb ik vorig jaar gekocht. Knap gek, maar ik trek het nooit aan, is toch niets voor mij?” Ik zeg: “Probeer het, ervaar hoe de kleur op je hart voelt en dan bespreken we het de volgende keer.”

Ook kiest ze voor zachtroze en groen als helpende kleuren. Geel blijft een stipje aan de horizon, een uitdaging, maar zeker nog een brug te ver.

Ze beseft dat de kleuren haar nu al meer hebben geraakt dan ze had verwacht.

Tijdens onze volgende afspraak geef ik haar een zonnebloemplant. Bruin in het midden, grote fel gele blaadjes erom heen. “Oh nee hè?” roept ze. Ze is er niet echt blij mee, en dat begrijp ik, omdat geel ook in die periode voor mij ook nog lastig was. “Nou, ik heb niets met geel, dat weet je, ook niet in de tuin, het is allemaal roze viel mij laatst op” zegt ze. Ze pakt de plant aan en belooft om de zonnebloem goed te verzorgen. Ik glimlach: ze geeft geel wat ruimte door het zeker een kans te geven.

Resultaten
Nu zijn we bijna een jaar verder en ik ben trots op wat zij tot nu toe manifesteert. Door de kleur coaching heeft ze gekozen om met roze weer wat zachter voor zichzelf te zijn, door groen toe te laten, te dragen opent ze haar hart ook voor zichzelf, geeft grenzen aan waar nodig, ze draagt allerlei kleuren en straalt van zelfvertrouwen. 

Knipte onlangs haar haar aan één zijde zeer gewaagd wat korter, volgt ze een jaar opleiding yoga. Ze geeft nu een paar uur les in de week bij een kleine studio en staat zo open voor wat  er voor moois op haar pad komt , in vertrouwen neemt ze zelf actie op wat in haar vermogen ligt. Ontwikkelde ze recent een rijke body butter in een zacht gele kleur bestaande uit pure igredienten , ook verrijkt het doosje haar persoonlijke logo van één van haar schilderijen.

VERLANGENS ALS DOEL 

Ze is vooral opgewekt, heeft focus op wat ze wil bereiken en ze heeft mij enorm verast, bij haar laatste , haar derde consult gaf zij aan dat geel op het hart nog lastig voelde, dus verder als gele sokken of geel goude sieraden droeg ze liever niet. Door met haar de eigenschappen van de gele kleur nog eens te benoemen en haar vooral niets op te dringen vroeg ik haar nog eens goed haar innerlijke verlangens, haar hulpvraag goed te visualiseren.

Twee weken geleden stapt ze binnen in een mais gele trui met een prachtige sjaal met gemixte kleuren, een print van de beroemde schilder Gustav Klimt met geel, roze en groene kleuren.  Haar hart geheeld, stralende ogen spiegelde haar emoties, ze moest zelf zo lachen.

‘Monique je zou je gezicht nu moeten zien, ik zie dat je happy bent omdat ik het ook zo uitstraal’, grapte ze.

Ja op zo’n moment besef ik dat iedereen deze kleurkennis, deze wijze van zachte coaching kan gebruiken. Dat het mijn doel is om het door te geven, zodat deze fijne en liefde­volle wijze mensen blijder en zoveel bewuster maakt, daar waar het leven moeilijk is heb je de keus om het lichter te maken. 

Heeft dit blog jou ook geraakt, voel je dat je toe bent aan verandering maar weet je niet hoe? Laat mij je de tools geven zodat je ook weer mag en kan stralen → ga naar mijn website en meld je aan. www.inmocasa.nl

5 thoughts on “Wat is nou kleurcoaching?”
  1. Kind wat een prachtig levensverhaal heb ik net weer gelezen en zo waar, ik heb aan de zijkant meegeleefd met de moeilijke tijd die mijn dochter Miranda heeft doorgemaakt en dan het herstel in het laatste jaar waar mijn andere dochter Monique zich zo voor ingezet hebt dank zij de colourcoating staat ze nu zo positief in het leven .ja trots op hun allebij!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: