Wat is haptotherapie?

Enthousiast vertel ik aan mijn vriendinnen dat ik een opleiding haptotherapie volg. De dames om me heen kijken me glazig aan. Haptotherapie, wat is dat? Hoor ik ze denken. Eh, hoe leg ik dat nu uit zonder als ‘wikipedia’ te klinken? Want dat is nu juist waar haptotherapie niet over gaat. Toch is een korte uitleg (ratio) wel op zijn plaats. Maar van daaruit laat ik je graag ‘de leer van het gevoelsleven’ (haptonomie) ervaren (gevoel). 

Voelend vermogen
Wat mij zo aanspreekt in de haptonomie is het idee dat ieder mens in aanleg beschikt over het vermogen om te voelen wat goed of niet goed voor hem is. In onze prestatiegerichte maatschappij kan het alleen lastig zijn om dit gevoel bij jezelf te herkennen. Dit uit zich bijvoorbeeld in keuzestress, volharding of vermoeidheid. Met op de lange termijn als risico een gevoel van overspannenheid, burn-out, depressie en andere gezondheidsklachten. Als haptotherapeut begeleid ik mensen om de verbinding met hun gevoelsleven te herstellen. Dit levert meer gevoel op voor jouw lichaam en voor wat er in jouw binnenwereld leeft. Van hieruit breng je weer een prettiger wisselwerking met de omgeving op gang. 

Op- en afknappen 
Ik breng jou weer in contact met jouw gevoel voor waar je van opknapt en waar je van afknapt. Dit gebeurt door een gesprek, oefeningen en aanraking, bij voorkeur op de blote huid. Dit kan mensen afschrikken, maar heeft wel degelijk een belangrijk effect. Een vooronderstelling is dat deze aanraking doorwerkt op de plek in de hersenen waar het gevoelsleven wordt aangestuurd. De aanraking nodigt uit tot ontspanning en geeft een basisgevoel van veiligheid, vertrouwen en innerlijke zekerheid. 

Ervaren
Een manier om haptonomie te ervaren is door onderstaand stukje langzaam te lezen en tegelijkertijd te voelen wat er in jouw lijf gebeurt. 

Het is ochtend. Ik word wakker met het gefluit van vogeltjes in mijn oren. De ochtendzon schijnt via de vitrage mijn slaapkamer binnen. Ik hoor mijn zoontje zingen in de badkamer. Ik rek me uit en kijk op de wekker hoe laat het is. Ik heb de hele nacht heerlijk doorgeslapen! Uitgerust stap ik uit bed. Neuriënd loop ik naar de badkamer.

Wat voel je nu in je lijf?
Voel jij je gespannen of ontspannen?
Voelt het ruim of smal?
Welke gedachten heb je?
Welke basisemotie past het beste bij deze situatie (bang, boos, blij of bedroefd)?

Ik stap de dampende badkamer binnen. Plassen water liggen naast het bad, de handdoeken liggen verspreid over de vloer. Ik schrik, Mijn adem stokt, het is stil, te stil. Snel kijk ik om me heen. Wat is hier aan de hand? Waar is mijn zoon? Het zal toch niet..?!

Wat voel je nu in je lijf?
Voel jij je gespannen of ontspannen?
Voelt het ruim of smal?
Welke gedachten heb je?
Welke basisemotie past het beste bij deze situatie (bang, boos, blij of bedroefd)?

Dan ontstaan er rimpelingen in het badwater. Een hoofd, druipend van het water, komt boven het wateroppervlak uit. ‘Goedemorgen mama!’ Opgelucht haal ik adem. ‘ Boefje!’ roep ik. En geef hem plagend een stootje tegen zijn arm. ‘ Mama niet meer zo laten schrikken hoor!’

Wat voel je nu in je lijf?
Voel jij je gespannen of ontspannen?
Voelt het ruim of smal?
Welk gedachten heb je?
Welke basisemotie past het beste bij deze situatie (bang, boos, blij of bedroefd)?

Beweging
Waarschijnlijk heb je kunnen voelen hoe je lichaam ruimer en smaller werd. Waar de spanning toe- en afnam. Dit gebeurt eigenlijk de hele dag door, let er vandaag maar eens op.*

Door je bewust te zijn van deze beweging in je lijf, voel je waar je als vanzelf naartoe gaat (verruimd, opent) en waar je van weg beweegt (versmalt, sluit). Dit is belangrijke informatie voor jou. Met behulp van haptotherapie kunt je er bewust gebruik van leren maken om tot een optimale afstemming met jouw omgeving te komen. In werk en privé! 

Verstoord
Soms is dit natuurlijke vermogen verstoord, waardoor je niet goed meer kunt voelen wat goed of slecht voor jou is. Haptotherapie ondersteunt bij het op gang brengen van deze vanzelfsprekende beweging. 

Doen
Wil je ook eens aan jouw lijf ervaren wat haptotherapie voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een intakegesprek!

*Als dit niet het geval is, raad ik je aan de tekst nogmaals en nog langzamer te lezen. Of op een ander moment van de dag, wanneer je er meer tijd en rust voor hebt. Het kan ook zijn dat je inderdaad moeite hebt om te voelen wat er in jouw lijf gebeurt. Mocht je dit herkennen, dan raad ik je een sessie bij een haptotherapeut aan!

1 thought on “Wat is haptotherapie?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: