Wat een genot, op blote voeten lopen

In ons dorp hebben we een klein heideveld met zandverstuiving. Hier loop ik elke dag met mijn honden een rondje, zo ook vandaag. Vandaag ben ik op mijn slippers gegaan (het liefste loop ik het hele jaar op mijn slippers van Birkenstock). Vanmorgen genoot ik van de zon, de frisheid van het begin van de dag, het zingen van de vogels, het ontluiken van de bladeren van de bomen en het frisse groen afstekend tegen de witte bast van de mooie berk. Ineens had ik zin om mijn slippers uit te trekken, zonder een seconde erbij na te denken ontdeed ik me van mijn slippers. 

Sensatie
Ik voel mijn blote voeten in het zachte zand, wat een heerlijk gevoel van vrijheid geeft dat. Ik merk dat ik op een hele andere manier nu deze dagelijkse wandeling beleef. Ik voel ineens de aarde letterlijk onder mijn voeten en wat dat met mij doet. Eerst loop ik door het mulle zand, waardoor mijn tenen helemaal in het zand wegzakken, het voelt zacht en strelend aan. Waar de zon schijnt, voelt het zand lekker warm en waar schaduw is, voelt het zand iets koeler. Ik kom nu op een verhard zandpad. Dit voelt stevig en gegrond. Er komt een stukje gras aan, dat kriebelt lekker onder mijn voeten en voelt lekker koel aan. 

Zo geniet ik verder van mijn wandeling, tot het moment dat ik op het stuk kom waar veel dennenappels liggen. Hier waag ik me niet aan om doorheen te lopen op mijn blote voeten. Dus trek ik met weemoed mijn slippers weer aan en geniet verder op mijn gewone manier van de wandeling. Ik merk dat ik de wandeling minder intens beleef en meer naar buitengericht ben. Het stuk dat ik op mijn blote voeten liep, bewandelde ik meer van binnenuit en met een nieuwsgierigheid hoe elke stap zou aanvoelen.

Op blote voeten naar het dorp
Terwijl ik verder loop moet ik denken aan een van de eerste momenten dat ik op mijn blote voeten liep. Ik woonde toen bij mijn ex-vriend in Epe. Het was een enorme warme zomer en bij hem thuis liepen we allemaal op blote voeten. Ik ging met zijn dochter naar het dorp. We woonden op loopafstand van de winkels en zijn dochter vroeg of ze op haar blote voeten en met haar éénwieler naar het dorp mocht. Ik zei ‘natuurlijk lieverd, ik trek ook geen schoenen aan.’ Dus gingen we samen op pad op onze blote voeten naar het dorp. 

Kritiek
Eerst gingen we naar de markt om vis te halen, daarna naar de speelgoedwinkel voor een cadeautje voor een vriendinnetje van haar. Iedereen keek ons raar aan. Veel vrouwen spraken me boos aan, hoe durf ik mijn kind op blote voeten te laten lopen, straks stapt ze in een stuk glas. Ik zei met een grote glimlach terug: “Dat gebeurt echt niet, ze is een verstandig en voorzichtig meisje.” In de speelgoed winkel zag ik veel kinderen naar ons kijken en wijzen, één meisje vroeg aan haar moeder of wij heel arm waren omdat wij geen schoenen aan hadden. Ik glimlachte weer en dacht: wat heerlijk toch dat die kinderen dat zo onbeschaamd wijzen en zeggen. 

Toverkrachten
De dochter van mijn ex-vriend had een fijne middag en voelde zich helemaal vrij omdat ze zichzelf mocht zijn. En inderdaad, we zijn heelhuids thuis gekomen. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat als jij gelooft dat je je voeten niet verwondt, dit ook niet gebeurt. Zoals mijn lieve coach Anna altijd zegt: “Je gedachten, zijn toverkrachten.”

India
Na deze mooie herinnering kwam tijdens mijn boswandeling vandaag nog een herinnering boven: India. Sinds ik daar een aantal keer ben geweest, ligt een deel van mijn hart daar. Met name in Zuid-India en dan vooral het berggebied van Kodai Kanal. Mijn zeer goede vriend Ramdev woont daar. Hij loopt op schoenen, maar veel mensen van de bevolking in de bergen lopen op blote voeten. Je ziet dat de vrouwen een dikke eeltlaag onder hun voeten hebben, die bescherming geeft aan hun voeten. In India is het normaal, net als in vele andere culturen, om je schoenen uit te doen als je een huis binnenkomt of een tempel ingaat. Zodoende liep ik, als ik op de boerderij van Ramdev was, regelmatig op blote voeten. Het is in India belangrijk om je voeten geregeld af te spoelen of te wassen, dus dat deden we bij de buitenkraan. 

Schoenen niet noodzakelijk, wel status
De eerste keer dat ik bij Ramdev op bezoek was, vroeg ik waarom er nog zoveel mensen, met name vrouwen, op blote voeten lopen. Hij gaf daarop het antwoord dat het er warm is en dat het daarom niet echt noodzakelijk is om schoenen te dragen en dat ze dat van vroegere tijden ook gewend waren. In Nederland is het vaak koud en vochtig en zijn schoenen een noodzaak. In de winter kan het in Kodai Kanal voor hun begrip ook koud zijn en dan zie je dat de meeste mensen wel iets van slippers aan hebben. 

Nu de westerse manier van leven ook in India meer is doorgevoerd, zie je steeds meer mensen op schoenen lopen en voornamelijk de echte armen mensen op blote voeten. Niet alleen aan de kleding, maar ook of iemand schoenen draagt, zie je of iemand heel arm is of niet. De rijkere mensen lopen in goede schoenen zoals hier in Nederland, de armere mensen lopen op plastic slippers en de echte arme mensen nog steeds op blote voeten.

Blote-voeten-schoenen?
Na de wandeling ga ik naar mijn ouders. Mijn moeder maakt een opmerking: wat zijn je voeten vies. “Tja mam, ik heb heerlijk op mijn blote voeten in het bos gelopen.” Ze kijkt me vies aan, “heerlijk” zegt ze, “ik zou dat nooit doen.” Inderdaad, mijn moeder zou dat nooit doen. Ik voel me vrij als ik mijn schoenen uit heb, thuis is het eerste wat ik doe als ik binnen kom, schoenen uit en heerlijk op mijn blote voeten of sokken door het huis lopen. Oh ja, ik heb ook nog  blote-voeten-schoenen in de kast liggen. Raar woord eigenlijk, blote-voeten-schoenen. Dit zijn schoenen die breed zijn en geen steun geven en een dunne zool hebben, waardoor je dus bijna hetzelfde gevoel ervaart alsof je op je blote voeten loopt. 

Op bloten voeten lopen is gezond
Niet alleen is het fijn om op blote voeten te lopen, het is ook heel gezond, want:

 • Je hebt direct contact met de aarde, waardoor je goed kan gronden
 • Al je reflexzones in je voeten worden geactiveerd
 • Het geeft een gevoel van vrijheid
 • Je voeten worden sterker doordat je meer spieren in je voeten en enkels traint.
 • Het verlaagt stress
 • Het stimuleert je bloedsomloop

Dus doe eens gek, gooi je haren los, schoenen uit en ga lekker lopen op je blote voeten. Maak ook eens een wandeling op een blote voeten pad, dan ervaar je allerlei sensaties onder je voeten, heerlijk!

3 thoughts on “Wat een genot, op blote voeten lopen”
 1. Hoi hoi.
  Het is inderdaad een genot om op blote voeten te lopen. Ik doe het ook dagelijks. Meestal op straat en stukjes groen.
  Met of zonder de hond. Mijn partner vind dat ik doorgedraaid ben. Maar eigenlijk wil ik het al mijn hele leven. Dat keurslijf wat er heerst heeft het lang doen uitstellen om op blote voeten te lopen.
  Nu doe ik het iedere dag koud of niet koud. Als ik naar een winkel ga of moet werken heb ik wel wat aan. Sandalen of werkschoenen. Voor de rest, lang leven de vrijheid.

 2. Het is inderdaad fantastisch, in de natuur alle verschillende soorten ondergronden, maar ook bijv. de gladde, koude tegelvloer in een supermarkt.
  Als je er eenmaal aan begint, wil je eigenlijk niet anders meer.. Maar helaas is het niet altijd mogelijk.
  Soms is het ook een beetje spannend als je in publiek een heleboel ogen op je gericht voelt ….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: