Wat doe je met je trouwring na een scheiding?

Goud symboliseert, door zijn onvergankelijkheid, de band tussen twee mensen. Goud is liefde, goud is puur, goud is eeuwig. Dus togen we enkele weken voor onze huwelijksvoltrekking naar de juwelier om gouden trouwringen uit te zoeken. Het was mijn eerste gouden sieraad, want ik droeg altijd alleen maar zilver. In mijn huwelijkse jaren kreeg ik er nog een gouden ring, oorbellen, armband en ketting bij. Zoals mijn schoonmoeder ooit zei: “Je geeft goud als je van elkaar houdt.”

Goud: symbool van eeuwigheid
Al sinds de tweede eeuw van onze jaartelling wordt goud verwerkt in trouwringen. In 1554 zorgde de Engelse Koningin Mary Tudor ervoor dat gladde trouwringen in de mode kwamen, door er zelf één te kiezen als haar trouwring. De ring werd aan de vierde vinger van de linkerhand gedragen, omdat men veronderstelde dat er van daaruit een ader direct naar het hart liep. De beste plek dus voor dit symbool der liefde. Goud zal altijd goud blijven. Het vergaat niet, het oxideert niet en het behoudt zijn glans.

Gouden verhalen
De glans van goud is niet alleen een glans in de letterlijke zin; goud is sinds het begin der tijden ook omgeven met een mythologische waas. De zeldzame schoonheid van goud leidde tot vele magische verhalen. Zo ontstond de legende van koning Midas van Griekenland, van wie beweerd werd dat hij de kracht had om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen.

Voor mij geen goud, maar zilver
Toch liep het bij mij anders. Toen ik voor mijn werk een kleuranalyse moest laten doen, bleek ik een ‘zilver-type’ te zijn. Middels een kleurenanalyse wordt je kleurtype (gebaseerd op ogen, huid en haar) in kaart gebracht om te bepalen welke kleur en kleding het best bij je past. Hierdoor wordt je uitstraling een harmonieus geheel en is niet de kleding die je draagt de eerste blikvanger, maar je persoonlijk totaalbeeld.

Ik bleek een zomertype te zijn. Dit type is mooi met gedempte kleuren met een koele ondertoon. Mijn voorkeur voor mat-zilveren sieraden bleek hier perfect bij te passen, voor dit type geen goud. Zo werden mijn gouden sieraden gaandeweg vervangen door zilveren. Na mijn scheiding ging als laatste mijn gouden trouwring in mijn bijouterie-doos met Laura Ashley bekleding. Ik liet een astrologie-ring van zilver met een heel klein randje goud ontwerpen, waarmee ik mijzelf trouw beloofde.

Mijn gouden sieraden zijn gestolen
De jaren verstreken. Toen ik onlangs iets zocht in mijn sieradendoos zag ik mijn trouwring niet. Langzamerhand kwam het besef wat ik nog meer miste. Er had groot onderhoud plaatsgevonden in mijn huis, werklieden liepen in en uit. In die tijd is het gebeurd, een nare ervaring en vervelende kwestie. Goud is op dit moment veel waard. Alle zilveren sieraden waren er nog. Althans degene die ik nog had, want al eerder zijn er sieraden van mij gestolen. Ook bij mijn moeder is tot twee keer toe ingebroken en zijn alle ‘erfstukken’ gestolen. Er rust geen zegen op.

Ik deed aangifte bij de politie. Bij het doorspitten van dertig fotoalbums op zoek naar foto’s waarop ik de sieraden droeg, kwamen mijn huwelijkse jaren weer voorbij. Gelukkig ging de verzekering coulant om met deze schade. Wat ik met het verzekeringsgeld ga doen, weet ik nog niet, maar het zal een goede bestemming krijgen.

Pijnlijk verlies van sieraden met emotionele waarde
Het verlies van mijn trouwring deed pijn, ook al ben ik gescheiden. Sieraden met een emotionele waarde zijn onvervangbaar. Mijn trouwring was een tastbaar symbool van onze jarenlange verbondenheid. Onze kinderen zijn uit die liefde geboren.  

Wat doe je met je trouwring na de scheiding?
Wegdoen kan altijd nog. Je trouwring laten vermaken tot een nieuwe ring draagt bij aan het verwerkingsproces dat je ondergaat tijdens een scheiding. Het leven dat je met je ex had, is namelijk onderdeel van wie je nu bent en hoeft niet per se volledig te worden uitgewist. De ring blijft, maar is letterlijk en figuurlijk in een nieuw jasje gegoten. Het krijgt een nieuwe betekenis. De ring staat niet meer symbool voor de verbinding in de liefde, maar bijvoorbeeld voor de oriëntatie op je nieuwe toekomst of de lessen die je geleerd hebt. Een goudsmid die goed luistert naar jouw verhaal kan je begeleiden naar een passend ontwerp.

De verschillende mogelijkheden op een rijtje:

  • Bewaren in je sieradendoos
  • Laten versmelten tot ander sieraad voor jezelf
  • Samen laten vermaken van trouwringen
  • Omruilen voor een ander sieraad
  • Een sieraad maken voor de kinderen
  • Verkopen of weggeven

Levenswending
Een afscheidsritueel (alleen of samen) met de trouwring(en) behoort ook tot de mogelijkheden. Het is een manier om je relatie als levenspartners af te ronden en wanneer je samen kinderen hebt, een nieuwe start te maken als ouders. Het ritueel markeert de transformatie en kan allerlei vormen aannemen. Je kunt brieven voorlezen, samen iets verbranden, foto’s bekijken of een wandeling maken. Het kan met zijn tweetjes, het hele gezin, of met gasten. Bel of mail me gerust als je hierover met mij van gedachten wilt wisselen, tel. 06-29078056 of mail karin@levenswending.nl.

0 thoughts on “Wat doe je met je trouwring na een scheiding?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: