Wat als je die unieke passie maar niet vindt?

Stiekem ben ik altijd wel jaloers geweest op mensen die al vanaf jonge leeftijd weten wat ze willen doen als ze later groot zijn. Ik weet dat eigenlijk nog steeds niet. Dus ben ik altijd een beetje jaloers geweest op bevlogen ondernemers die vol focus en energie hun unieke kwaliteiten en eigenheid in de wereld kunnen zetten. En bijvoorbeeld op visionairs, kunstenaars en schrijvers die een focus hebben op hun werk en gedreven zijn door een passie die onstuitbaar is. 

Dat alles herken ik niet zo erg in mezelf. Terwijl er daarnaast een stemmetje in mij zei dat ik wel een doel, een plan, een stip op de horizon of een focus moest hebben. Dat ik mijn unieke kwaliteiten en mijn passie moest kennen. Want dan zou ik als mens, als ondernemer, als trainer en coach mijn doelen bereiken en in de flow komen. Dat is toch wat alle leiderschapsgoeroes vertellen? ‘Vind je passie en volg het!’

Wat is het juiste voor mij?
De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik echt mijn best heb gedaan om mijn passie te vinden, mijn unieke talent, datgene waar mijn hart van opengaat en waar ik mijn energie aan wil wijden. Maar ja, er komt telkens weer iets anders voorbij waar ik blij van word, waar ik ontzettend nieuwsgierig naar ben. In allerlei contexten van mijn leven ben ik steeds nieuwsgierig geweest. Bijvoorbeeld naar nieuwe, andere en verschillende sporten, instrumenten, muziek, studies, banen, ondernemingen, projecten, interesses, plekken… En als ik dan eventjes denk dat ik ‘het juiste voor mij’ gevonden heb, krijg ik een hint van nieuwsgierigheid naar iets anders, een vonkje dat me wakker en blij maakt omdat er zich een nieuwe mogelijkheid aandient.

Tijd voor bezinning
Op het moment dat ik dit schrijf heb ik een time-out van vijf weken en woon in Málaga. Ik heb de tijd om nieuwe doelen en focus te vinden en om de Spaanse taal te leren. Heerlijk. Ik zit weer vijf weken in de Spaanse schoolbanken. Ik had ook bedacht dat ik deze bedieningstijd kon gebruiken om nieuwe doelen te stellen, mijn koers en focus weer helder te krijgen. Totdat ik een paar dagen geleden de nieuwste podcast van Supersoul hoorde, waarin schrijfster Elizabeth Gilbert het heeft over ‘The Curiousity Driven Life’. Mijn hart gaat open van herkenning! Dit idee is zo simpel en het is een schot in de roos. Voor mij. Misschien ook voor jou.

Vind je passie en volg het!
Elizabeth Gilbert heeft, net als zoveel andere schrijvers, sprekers, trainers en goeroe’s, jarenlang verkondigd dat passie je grootste drijfveer is, het vuur dat je laat doorzetten in tijden dat het tegenzit, de kracht die ervoor zorgt dat je dromen uitkomen. Zo heeft zij zelf jarenlang geknokt om haar eigen passie te realiseren, want al vanaf de dag dat ze zich realiseerde dat er mensen zijn die boeken schrijven, wilde ze schrijfster worden. En daar heeft ze alles voor gedaan en keihard voor gewerkt. Oftewel, ook zij heeft de boodschap dat je alleen maar je passie hoeft te vinden en te volgen zodat je jouw droomleven kunt leven, net iets te vaak verkondigd. Volgens eigen zeggen. 

Mijn nieuwsgierigheid groeit en groeit terwijl ik naar haar verhaal luister. 

Voel jij ook het vonkje van plezier of verlangen?
In haar podcast vertelt Elizabeth Gilbert hoe ze zich op een bepaald moment realiseert dat er ook veel mensen zijn die een leven hebben zonder een allesomvattende passie, maar wel een soort nieuwsgierigheid. Een nieuwsgierigheid dat ze omschrijft als het vermogen om het vonkje van plezier of verlangen te voelen als iets op je pad komt, het vermogen om net even een stukje naar links (of rechts) te kijken om te ontdekken wat er daar te leren of te zien is. Het vermogen om, als je in de diepste put zit, toch een lichtpuntje te zien. Het vermogen om mee te bewegen met dat wat zich aandient en waar het verlangen naar uitgaat en om te vertrouwen dat precies het juiste zich aandient. 

Ze omschrijft ook hoe het volgen van nieuwsgierigheid andere ervaringen en rijkdom met zich meebrengt, omdat je meer als een ‘kolibrie’ door het leven gaat dan als een ‘drilboor’, zoals ze dat zelf heeft gedaan. 

Kan dat ook, nieuwgierigheid als passie? 
Oftewel, ik ben voor nu eventjes klaar met gedetailleerde ondernemersplannen, met SMART doelen, met stippen op de horizon, met focus en met doelgerichtheid. 

Ik besef ineens dat het volgen van mijn nieuwsgierigheid mijn passie is. Het heeft me al zoveel prachtige verbindingen, waardevolle projecten, vernieuwende inzichten, leermomenten, ervaringen en plezier gebracht. Het werkt prima voor mij zo. Hoe is dat eigenlijk voor jou?

13 thoughts on “Wat als je die unieke passie maar niet vindt?”
 1. haaha, heerlijk!!! Vooral je oprechtheid, Ingrid! Ik noem het organisch werken & leven en soms is het super handig om de structuur er lekker in te zetten… maar SMART is allang uit mijn woordenboek verdwenen (ofschoon soms met een schuldgevoel;-) )

  1. Die hou ik erin Elma, organisch werken en leven. Briljant!!! Zullen we daar vrij aan toevoegen? Een vrij organisch werken en leven, want als hert vrij is, is het ook schuldvrij, toch?

   1. Mooie toevoeging: vrij. Eigenlijk ook wel briljant;-) Een vrij organisch werken en leven. Yes, want anders is de kans groot (bij mij) dat je soms rond dat schuldgevoel zit te fietsen, of andere belemmerende emoties en het dus niet loslaat. Oh heerlijk dat vrij organisch werken en leven.

    1. Hi Karin, dat is dus de vraag die ik volledig heb losgelaten omdat het me al een poos heeft verkrampt en heeft weggehouden bij mijn echte flow. Ik geloof er niet meer in dat ik moet kiezen om me te profileren, het is niet meer of-of, maar en-en.. Ik ben goed in meerdere dingen en heb meerdere interesses en talenten en die versterken elkaar, waardoor ik me dus echt kan profileren op een veelzijdige manier. Dan komen juist ook de kansen op me af die echt bij mij passen! Hoe leuk is dat….

  2. Die hou ik erin Elma, organisch werken en leven. Briljant!!! Zullen we daar vrij aan toevoegen? Een vrij organisch werken en leven, want als hert vrij is, is het ook schuldvrij, toch?

 2. Heel ontspanend verhaal! , lees het net in de trein op weg naar m’n wekelijks werk . Leuk dat nieuwsgierigheid mij dit nu brengt!!

  1. Prachtig hoe passie werkt en dat jouw reis naar en in Spanje jou tot dit mooie inzicht hebben gebracht en dat het vervolgens ook nog eens bevestigd wordt in die podcast. Past zo bij jou! En, zonder dat je er erg in hebt onbewust dus, maak je toch gebruik van SMART doelen en plannen ?

   Dat geeft juist de vrijheid die je zo nodig hebt om organisch te werken en te leven – dank je Elma – en maakt het minder heftig, drukkend of zwaar of wat voor beperkend gevoel dan ook.

   Ik doe mee met het vrije en organisch werken en leven gevoel. Of is dit misschien wel gewoon het ‘gele bal gevoel’? @Karin?

 3. Wauw ingrid wat een mooi verhaal dat je erachterkomt dat je je passie al leefde en het al dichtbkj was. Bet zoals een boek van paul de alchemist waarin iemand op zoek gaad naar zijn schat om jem uiteindelijk onder de boom bij hem thuis te vinden. Kortom het is dichtbij huis. Wauw je hebt je passie super mooi om te zien en wat deze retraite je gegeven heeft.
  Liefs?

 4. Wat ontzettend mooi en zo herkenbaar. Passie is je passie (en die van mij) en dat kan ontstaan door heel veel factoren en op verschillende momenten. Vertrouwen dat het goed komt en er steeds weer iets zal komen wat die passie aanwakkert is een zeer geruststellende gedachte. Nieuwsgierig op pad blijven: dus niet afwachten, maar ook niet perse najagen. Een balans die soms lastig te vinden is, maar als het lukt lijkt passie als vanzelf op je pad te komen. Mooi!!

 5. Lieve Ingrid,

  Eindelijk neem ik eens de tijd om via de E-mail jou blog te bekijken en het is gewoon WauW…
  De titel Wat als je die unieke passie maar niet vindt?

  Gewoon herkenbaar en echt bevestigend hoe te evalueren, waar je staat en hoe je wilt reiken
  naar de dingen die dicht bij je hart liggen.

  Bedankt voor het delen en ga lekker zo door.

  Soso Lobi Nanga Brasa.
  Andy Tilburg

 6. Er is niet één grote liefde, er is niet één droombaan en nu leer ik ook, er is niet één grote passie, maar een flow van je neus achterna, volg je gevoel, ook in je gevoel! Leuke blog, bedankt Ingrid en die podcast ga ik luisteren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: