Waarom spirituele ondernemers vaak weinig geld verdienen

Het is wat later in de ochtend. Het lentezonnetje schijnt lekker warm in mijn nek en ik zit relax in mijn luie stoel. Vandaag is het tijd voor mijn maandelijkse reflectiemoment. Op de eerste dag van de maand neem ik de tijd om mezelf een schop onder de kont te geven. Ja echt waar, maar vooral mezelf een hart onder de riem te steken. Dat ik een goede maand achter de rug heb, ook als de frustratiemomenten hoogtij vieren. De meeste tijd besteed ik in mijn schrijfboekje aan het hoofdstukje dankbaarheid. Ik laat alle goede dingen de revue passeren. Het inspireert me om mijn maandthema intuïtief vast te leggen. Dat wordt de drijvende kracht die me vleugels geeft.

De seizoenen van je bedrijf
Gaat het dan altijd goed met mij? Nee, natuurlijk niet, want ondernemer zijn betekent een flinke portie zelfontwikkeling. Je ontkomt er niet aan dat je bedrijf haar seizoenen heeft:
– Wintertijd: Bezinning om tot je kern te komen 
– Lentetijd: Heerlijke ideeën creëren wat je allemaal kan ontwikkelen
– Zomertijd: Aan de slag met de beste ideeën, dus veel laten vallen 
– Herfsttijd: Oogsten; je successen vieren en loslaten wat je minder goed dient

Voor mij zijn dit soort momenten gewoon, omdat ik in het bedrijfsleven hiermee ben opgegroeid. Het geeft mezelf een voorsprong om bijvoorbeeld financieel lastige tijden goed door te komen. Het is namelijk geweldig om je hart achterna te gaan, maar dit heeft altijd consequenties. En soms akelig hard; verlies van relaties, afwijzing door je omgeving over je gekozen pad, zorgen en stress over je matige tot slechte financiële situatie. 

Je volgt je spirituele pad
Vermoeid ga je dan voort, zeker als je je hart volgt als ondernemer. Opzeggen is geen optie voor je. Bravo, dat is een ijzersterk punt als ondernemer! Je volgt je spirituele pad. Prachtig, maar wat als je ondernemer bent en het water staat je aan de lippen? Of als je nog in de veilige haven bent, dan is dit je grootst nachtmerrie, toch? 

Hun onderneming koers af naar een hobby
Het overkomt de beste ondernemers dat er storm is in hun bedrijf, maar wat me opvalt is dat veel spirituele ondernemers het zwaar hebben. Hun onderneming koers af naar een hobby. Ze stoppen hun hart en ziel in de onderneming en wat krijgen je ervoor terug? Zorgen en frustraties met veel vragen in het hoofd waarbij centraal staat: 
– Hoe krijg ik meer klanten? 
– Hoe verdien ik meer dan voldoende geld?

Missen ze het ondernemersstofje?
Het houdt mij al jaren bezig waarom deze ondernemers blijven doormodderen. Zijn ze onbekwaam? Zijn ze lui? Denken ze te rooskleurig of leven ze op een roze wolk? Missen ze het ondernemersstofje? Zijn ze strategisch slecht bezig? 

Je bent genoeg
Misschien onderschat jij ook het spel van ondernemerschap, maar als mens ben je goed genoeg om er een succes van te maken. Volgens jouw definitie van succes. En ja, je leest het goed: Je bent genoeg! Altijd goed genoeg om meer klanten aan te trekken, die jij met je hart helpt. Goed genoeg om in overvloed te leven. En hier schort het aan bij veel spirituele ondernemers. Ze hebben allerlei bedenkingen die zorgen dat er veel te weinig waarde-uitwisseling plaatsvindt. Veel te weinig leven in (financiële) overvloed. Vaak werken ze ook tegen een veel te laag tarief. Ze laten geld een rol spelen die negatief uitpakt. Het belemmert hun om in de kracht van potentie te staan. 

De illusie van geld – Een andere kijk op geld
Het heeft me vele jaren beziggehouden waarom (spirituele) ondernemers zo vaak in de illusie van geld stappen. Allerlei opvattingen over geld blijven in hun hoofd en onderbewustzijn rondtollen. Of doen of het dé waarheid is. Maar als geld bijvoorbeeld als machtsmiddel wordt gebruikt, dan zegt dat toch iets over de persoon in kwestie zelf en niets over geld? Of als zij die veel geld verdienen opeens arrogant gaan worden? Ik heb het ook allemaal gezien en ontdekt wat voor gevolgen het heeft als je in die illusies blijft geloven. Het heeft gezorgd dat ik gedreven ben om een andere kijk op geld te stimuleren in Nederland, in de wereld. Het is niet voor niets dat ik een boek heb geschreven: De illusie van geld – Een andere kijk op geld. Je kunt het boek hier bestellen.

Geldelfje
Rest mij nog één vraag aan je te stelle­n in de vorm van een geldelfje; een gedichtje van 11 woorden om de geldwolven te redden: 

hartverlangens
bepalen je 
reis als ondernemer
waarom reis annuleren door
geldovertuigingen?

4 thoughts on “Waarom spirituele ondernemers vaak weinig geld verdienen”
  1. Lieve Elma ik ben blij je weer op blogzinnig te kunnen lezen. Mens, wat schrijf je fijn! En wat een wijze woorden voor het hart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: