Mijn reis door LinkedIn

‘Waarom moet ik nu op LinkedIn? Wat heb ik te vertellen? Je leest alleen maar hosanna-verhalen. Het gaat altijd maar fantastisch met iedereen.’ 
Deze uitspraken hoor ik regelmatig als ik vertel dat ik graag met LinkedIn bezig ben. En dat kan ik me wel voorstellen, want dat heb ik ook gehad. Pas twee jaar geleden ben ik me erin gaan verdiepen, omdat het nodig was en omdat ik nieuwsgierig ben. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dan is het handig als je weet hoe LinkedIn werkt en vooral, wat je ermee kunt.

Ik had alleen maar vragen
Training volgen, boek lezen, googlen, LinkedIn-specialisten volgen en het zelf uitproberen. Want ook ik had alleen maar vragen. Hoe werkt het? Zoeken naar de knopjes, op welk ‘potloodje’ moet ik ook alweer klikken om een onderdeel van mijn profiel in te vullen of te veranderen? En hoe krijg ik nou die foto op mijn profiel? Hoe omschrijf ik mezelf en mijn business? En welke vaardigheden wil ik er uitlichten? Wat wil ik uitstralen en laten zien? 

En dat laten zien, daar wringt meestal de schoen. Want waarom zou ik mezelf laten zien? Mezelf op het podium zetten? Hoezo? Dat voelt voor heel veel mensen, ook voor mij soms, toch een beetje als te veel. Ik ben lang bezig geweest met het inrichten van mijn profiel. Invullen, toch maar weer aanpassen en dat een aantal keer. Klopt het wat er staat? En vinden anderen dat ook?   

Uitbreiden van mijn netwerk
De volgende stap was het uitbreiden van mijn connecties. En ook daar kun je allerlei ‘mitsen en maren’ bij verzinnen. Want ja, ik ga toch niet met iedereen linken? En hoe nodig ik ze dan uit? Kijk ik alleen naar zakelijke connecties of ook naar familie en vrienden?
Waarschijnlijk wel weer herkenbaar. Ik ben gewoon begonnen en heb gemerkt dat ik mijn schroom heb afgegooid. 

Vertel waarom je wilt linken
Hoe dan? Door het op dezelfde manier te doen als dat ik het doe in onze normale wereld. De hele dag door ontmoet je mensen. Je bent de hele dag met mensen in gesprek. Op LinkedIn werkt het net zo: Als je iemand vraagt om te linken, dan vertel je erbij waarom je dat wil. Dus altijd met een persoonlijke boodschap. En vaak is die eenvoudig. Bijvoorbeeld: we hebben samen op school gezeten of we hebben samen gewerkt, zullen we linken? Maar ook mensen die ik zelf niet ken, maar via een relatie. Dan leg ik gewoon uit waarom ik een connectieverzoek stuur. En weet je? Ik heb nog nooit gehad dat mensen het niet accepteerden. Andersom weiger ik ook zelden connectie-verzoeken. Waar ik wel jeuk van krijg zijn de mensen die in het eerste bericht gelijk beginnen te verkopen. Dat moet je niet doen!  

Bouwen aan relaties
LinkedIn draait om het bouwen aan relaties. Net zoals je doet in het echte leven en wellicht bij je zakelijke netwerk. Na zo’n eerste verzoek tot connectie reageer je weleens op een bericht met een like of een commentaar. Of je stuurt een persoonlijk bericht als de gelegenheid zich voordoet. Onderhouden van je contacten dat vind je ‘face to face’ toch ook heel gewoon!? 

Wat wil je wel en niet delen? De grootste hobbel
Profiel ingevuld, leuk aantal connecties, en dan? Dan komen we bij een hele grote hobbel. Wat zet je erop? En wanneer? Wat gaan mensen ervan vinden? En stel je voor dat je negatieve reacties krijgt? Deze vragen werken blokkerend. Je gaat te lang nadenken over een bericht. Het plaatsen van het bericht stel je uit, omdat het spannend is om iets te posten. Toch ben ik het gaan doen. En iedere keer leerde ik er weer van. Bericht met tekst en beeld, alleen tekst, kort of lang. Een bericht of een artikel? Ik ben er gewoon mee begonnen.  

Dat ik zo zichtbaar ben
Ik vind het leuk om mee bezig te zijn, omdat ik houd van het verbinden met mensen. Omdat ik het leuk vind om te schrijven en om interactie te hebben en kennis te delen. En ja, ook omdat ik er business uithaal. En ik krijg terug van mijn netwerk dat ik zo zichtbaar ben! Dat is precies waar het in mijn business en in die van jou om draait. 

Ik neem je mee in de wereld van LinkedIn
Vind je het ook lastig om te bepalen of én hoe je LinkedIn wil inzetten? Wil jij ook de hobbels nemen en weet je niet hoe? Ik help je graag. Met praktische trainingen waarin ik je meeneem in de wereld van LinkedIn. En waarin ik je help om aan de slag te gaan en zo meer kansen en business binnen te halen. Meer informatie vind je op www.paauwcommunicatie.nl/training-linkedin/.   

0 thoughts on “Mijn reis door LinkedIn”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: