Waarom het zo belangrijk is om stress bij de oorzaak aan te pakken

Ik weet het nog goed: ’s ochtends werd ik wakker en ik had energie en vol zin in de dag. Totdat ik me realiseerde dat die dag een werkdag was. Mijn energie zakte meteen tot diep onder het nulpunt en ik sleepte mezelf met veel moeite uit bed. Hoe fit ik mezelf ook voelde gedurende de eerste seconden dat ik wakker werd. Al mijn fitheid verdween als sneeuw voor de zon toen ik me realiseerde dat ik moest gaan werken. Was het maar een vrije dag. Dan had ik mijn fitheid behouden en was ik ongetwijfeld opgewekt uit bed gestapt. 

Mijn werk was een stressbron
Mijn werk was toentertijd overduidelijk een stressbron voor me. Hoewel ik natuurlijk niet wist wat de dag me zou gaan brengen, had ik er op basis van de tijd die er aan vooraf ging al wel een beeld bij. En die ervaringen hadden grote invloed op hoe ik naar mijn werksituatie keek en hoe ik me daar bij voelde.

Stressbronnen uit je leven bannen, is niet de oplossing
Zo lang er stressbronnen zijn in je leven, blijf je stress houden en blijf je jezelf gestrest voelen. Uiteraard kun je de stressbron uit je leven bannen, maar de kans is groot dat er later, als er een vergelijkbare situatie is, je weer diezelfde stress krijgt. Het is beter om de oorzaak van de stressbronnen te behandelen. Ik zal een voorbeeld geven.

Stress door te weinig keuzevrijheid in mijn werk
Bij mij kwam een deel van de stress in mijn werk doordat ik te weinig keuzevrijheid had. Ik moest om half 9 op kantoor zijn, dus ik moest op tijd vertrekken voor de files. De klanten kreeg ik toebedeeld en ik had er geen zeggenschap over wanneer ik voor welke klant zou werken. Ook zat een deel van mijn stress in de deadlines die ik opgelegd kreeg. 

Altijd stress bij te weinig keuzevrijheid
De kans is groot dat als ik meer keuzevrijheid had gehad in mijn werktijden, mijn planning en mijn klantenkeuze ik veel minder stress had gehad. En misschien zou ik zelfs wel om half 9 op kantoor zijn geweest als ik mijn eigen ritme kon volgen en op een door mijzelf gekozen tijdstip weg kon rijden. Maar dan was het mijn eigen vrije keuze geweest; en nu voelde het voor mij als een opgelegde verplichting. Een verplichting waardoor ik me ontzettend gespannen voelde. 

De oorzaak van de stressbron
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je iemand of een bepaalde situatie als een stressbron ervaart. In mijn voorbeeld was dit keuzevrijheid. In andere situaties waarin ik weinig keuzevrijheid had, zou een vergelijkbaar stressgevoel weer naar boven komen. Bijvoorbeeld toen het zeer op prijs werd gesteld als ik aanwezig zou zijn bij een familiediner. Zo’n diner heeft dan niets te maken met werk, maar wekt bij mij door het gevoel van ‘moeten’ wel hetzelfde stressvolle gevoel op als het werk toentertijd. De onderliggende oorzaak van het ontbreken van het gevoel van keuzevrijheid zorgde daarvoor. 

De onderliggende oorzaak behandelen
Het is dus belangrijk om de onderliggende oorzaak van het stressgevoel te behandelen. In mijn praktijk doe ik dat o.a. middels Integral Eye Movement Therapy (IEMT). IEMT is een zachtaardige manier om terug te sporen naar de eerste keer dat je dat nare gevoel voelde, om vervolgens middels oogvolgbewegingen de nare herinneringen en nare gevoelens te gaan neutraliseren.  

Wat is momenteel jouw grootste stressbron?
Waarvan heb jij het meeste last? Hoe zou het zijn als je je rustiger voelt als je daar aan denkt? In het kader van de week van de HSP van 14 tot en met 20 juni heb ik een toffe actie. Alleen dan is het mogelijk om een 1-op-1 sessie ‘Relaxter over jouw stressbron’ te boeken; een 2 uur durende sessie op 1,5 meter afstand voor 37 euro. Aanmelden of meer informatie aanvragen over deze 1-op-1 sessie kan hier

0 thoughts on “Waarom het zo belangrijk is om stress bij de oorzaak aan te pakken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: