Waarom creativiteit voor mij van levensbelang is

Heel vaak krijg ik te horen: ‘Ik ben niet creatief. Ik kan niet schilderen of boetseren.’ Creativiteit wordt vaak gelinkt aan de handenarbeid-vakken. Terwijl creativiteit veel breder is dan dat. Het omvat ook alle vormen van theater, musical, muziek, video, fotografie etc.

Voor mij is creativiteit ook hoe je met de uitdagingen in je leven omgaat, dit kan heel strak zijn of juist blijven zoeken naar de oplossingen. Dus met een open mind in de wereld staan. Als kind was ik al heel ondernemend en wilde ik dingen bouwen van allerlei materialen.

Mijn kindertijd
Als kind was ik al aan het tekenen, met verf aan het kliederen, hutten aan het bouwen van stoelen en doeken of in het bos van takken. Ik was graag met mijn handen bezig. Ik heb zelfs zonder tekening of handleiding een ren gebouwd voor mijn konijnen.

Eén keer per jaar gingen we naar een musical van Jos Brink. Ik vond dat geweldig. Ook gingen we regelmatig naar een museum, vooral de musea waar ik zelf dingen mocht onderzoeken vond ik geweldig. Mijn ouders kunnen kunst enorm waarderen. Ik ben dus opgegroeid met de gedachte: een mooi schilderij verdient een mooie lijst en spaar voor iets moois aan de muur, daar geniet je de rest van je leven van.

Geen handenarbeid meer
Op school moest ik meedoen aan het keurslijf van de lessen, dat liep dus niet altijd even goed. Ook kreeg opmerkingen als: ‘Je kan niet tekenen, je bent niet creatief genoeg.’ Terwijl ik dierenarts wilde worden of naar de kunstacademie wilde. Het laatste heb op de middelbare school maar van me af gezet; ik schrapte zelfs handenarbeid uit mijn pakket. Dierenarts is het ook niet geworden, hier moest ik veel uit mijn hoofd gaan leren en daar ben ik niet goed in.

Mijn moeder, mijn creatieve voorbeeld
Mijn moeder was altijd heel creatief, dus toen zij bij een instituut een cursus volgde, heb ik me ingeschreven voor een cursus aquarel, ik was begin 20.  Pfff dat was wel andere koek dan op school en thuis kliederen met verf. Ik kon en kan nog steeds niet goed een tafel of stoel tekenen. Ik kwam erachter dat ik wel een groot gevoel heb voor kleurgebruik en dat ik de grenzen opzoek van een materiaal. Daarna volgde ik een cursus naaktmodel tekenen en nog vele andere schildercursussen. Hierdoor leerde ik anders kijken, namelijk de ruimtes tussen de ruimtes in en ook eerst in grote lijnen en daarna meer de detail in. Met schilderen heb ik nog altijd een haat-liefde-verhouding. Dit komt omdat ik hiermee te veel in mijn hoofd blijf zitten, het moet perfect zijn.

Beeldhouwen
Rond mijn 27ste ontdekte ik mijn grootste liefde: beeldhouwen in steen. Ik kreeg een week les van een Afrikaanse dame. Ik was van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met mijn beeld bezig, zelfs in mijn dromen. Ik was na vijf dagen fysiek gesloopt, maar zo enorm gelukkig. Daarna maakte ik nog een paar hele mooie beelden van serpentijn (zie foto). Het fijne met steenwerken is dat je moet blijven kijken naar wat de steen je aangeeft. Steeds weer een open mind houden.

Boetseren
Ongeveer 12 jaar geleden ontdekte ik het boetseren. Altijd gedacht dat ik dit niet kon, omdat ik van tevoren al precies wil weten hoe het eruit moet zien. Na een les te hebben gevolgd ging ik van het materiaal houden. En ik merk door mijn ervaring met schilderen en beeldhouwen dat ik met een idee kan beginnen en dat het dan onder mijn handen vorm krijgt en kan veranderen gedurende het proces. Heerlijk met mijn handen in de klei.

In de flow
Als ik creatief bezig ben, of dat nu met schilderen, beeldhouwen, boetseren of iets anders is, merk ik dat ik in een flow kom. Ik ben zo gefocust dat mijn gedachten bijna stoppen, dat ik volledig de tijd vergeet. Dat ik mijn lijf soms over een grens breng en gesloopt maar zeer voldaan ben als ik stop. Mijn hoofd is dan leeg en er komt een blij en voldaan gevoel naar boven. Als een werk klaar is, kan ik daar met een trots gevoel naar kijken, ik laad dan weer helemaal op.

Mijn tips voor de komende feestdagen:

  • Er zijn rond deze tijd hele mooie balletvoorstellingen voor jong en oud
  • Bezoek een mooi concert
  • Koop wat verf en kleine doeken en ga met je gezin een schilderij maken
  • Maak een mooie wintertafel met materiaal die je vindt tijdens een boswandeling
  • Bezoek een museum

Zo zijn er veel andere creatieve activiteiten te bedenken. Wat voel ik me toch bevoorrecht dat creativiteit een groot onderdeel uitmaakt van mijn leven. Ik word hier een gelukkig, voldaan en beter mens door.

0 thoughts on “Waarom creativiteit voor mij van levensbelang is”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: