8 Zinnenprikkelende vakantie-schrijftips

Vorige week kon je lezen hoe en waarover je kunt schrijven als je op reis bent. Ik gaf je 5 praktische schrijfopdrachten en vandaag geef ik je nog eens 8 inspiratietips waar je over kunt schrijven tijdens je vakantie.

Tip 1: Elfjes vangen
Welke plaatsen/steden bezoek je? Welke activiteiten onderneem je (zwemmen, strand, wandeling, roeien, enz)? Schrijf hier een elfje over. Een elfje is een gedichtje (dat niet hoeft te rijmen) dat bestaat uit 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:

Eerste regel: 1 woord
Tweede regel: 2 woorden
Derde regel: 3 woorden
Vierde regel: 4 woorden
Vijfde regel: 1 woord

Vang jouw indrukken in slechts 11 woorden.

Tip 2: Het weer
Wat voor soort weer heb je tijdens je vakantie, qua temperatuur, zon, neerslag, afwisseling? Ook dit is prachtig om in woorden te vangen, vooral hoe het klimaat voelt op je huid, de luchtvochtigheid, de temperatuur van de zee, de avonden buiten, het hete zand onder je blote voeten…

Tip 3: Flora & Fauna
Welke dieren (ook insecten) zie je tijdens deze reis? En zijn er bloemen of planten die jou zijn opgevallen?

Tip 4: Muziek
Is er bepaalde muziek die je met deze reis associeert? Noteer het en verwerk de audio in je reisblog.

Tip 5: Leuke adresjes
Maak een lijst met leuke adresjes. Namen en plaatsen van winkels, restaurants, terrasjes, barretjes, muziekbands… Deze kun je delen op Facebook, Instagram of in je reisblogs. Op Spanjeliefhebbers.nl geef ik vaak 10 tips om te doen of te bezichtigen in een bepaalde stad of regio. Dit wordt door mijn volgers en lezers enorm gewaardeerd.

Tip 6: Winkelen, boodschappen doen
Beschrijf waar je boodschappen doet, wat je koopt, wat jou opvalt aan deze winkel/supermarkt. Zo is de Franse supermarkt (Intermarché) voor mij een soort excursie. Ik kijk mijn ogen uit, wat een genot. En als je een lokale markt bezoekt, met al die verse producten, beschrijf dan hoe de sfeer is, wat je ziet, hoort, ruikt, proeft, voelt….

Rondeel
Vat dit samen in een rondeel. Een rondeel is een gedicht (dat niet hoeft te rijmen) waarvan bepaalde regels op afgesproken plaatsen terugkomen en het telt acht regels.

Regel 1
Regel 2
Regel 3
Regel 1 (herhalen)
Regel 4
Regel 5
Regel 1 (herhalen)
Regel 2 (herhalen)

Tip 7: Woordgedicht
Schrijf de naam van jouw reisbestemming verticaal aan de linkerkant van de pagina, zodat elke letter op een nieuwe regel staat. De letters zijn het begin van woorden of korte zinnen als antwoord op de vraag: Wat betekent deze bestemming voor jou?

G
R
A
N
A
D
A

Je kunt ook andere woorden die met vakantie te maken hebben gebruiken zoals: een plaatsnaam, een gerecht, de camping of hotel. De mogelijkheden zijn oneindig.

Tip 8: Brief aan jezelf
Veel mensen hebben tijdens hun reis momenten van bezinning. Even de rust om je leven, de dingen die je op dat moment bezighouden te overdenken. En niet alleen je eigen gedachten, maar ook de goede gesprekken met je reisgenoot of onbekende nieuwe mensen dragen eraan bij dat je soms droomt over een andere invulling van je leven. Of je verlangt naar het nemen van bepaalde beslissingen. Natuurlijk zogen de plek waar je bent en de rust die je ervaart eraan bij dat er ruimte in je hoofd ontstaat.

Waarom komt er dan bij thuiskomst vaak niets terecht van al je goede voornemens? Zo zonde, want die dromen, verlangens en goede voornemens zitten in jou. Negeer het niet, stop het niet weg. Schrijf een brief aan jezelf. Door het opschrijven herinner je jezelf eraan hoe het voelt om tevreden te zijn, om geïnspireerd te zijn. De woorden kunnen je helpen om ook thuis te ontspannen en je goede voornemens, dromen en verlangens waar te maken.

Schrijf over het eerste wat in je opkomt, je eerste gedachten. Let niet op grammatica en spelling. Dat doet er nu niet toe. Parkeer jouw interne criticus. Pak de ruimte en schrijf!

Creatief schrijven
Ik wens je een geweldige vakantie. Smaakt het naar meer? Doe dan mee aan de online training Creatief schrijven. Je beleeft een ware schrijfsensatie.

0 thoughts on “8 Zinnenprikkelende vakantie-schrijftips”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: