Verliefd op al die boeken

Toen ook de jongste twee kinderen een paar jaar geleden naar de middelbare school gingen, wilden ze alles wat ‘kinderachtig’ was uit hun kamers verwijderen. Prima, begrijpelijk, dus ik gaf ze een verhuisdoos en liet ze lekker hun gang gaan. Een uur later waren ze klaar en kwam ik de balans opmaken. Een enorm gevoel van weemoed overviel mij toen ik in de dozen keek.

Ik trof knutselspullen aan, Bob de Bouwer en Prinsessenbeddengoed, wat Pokémonkaarten en plastic McDonalds Happy Meal troep. Maar vooral veel boeken. Heel veel kinderboeken. “Zo dit kan allemaal weg hoor mam.” Nou, dat dacht ik niet. “Waar zijn al die knuffelbeesten?” Die waren heel zoet op zijn bed gedecoreerd. Tijgertje, Poeh beer, Konijn en Pikachu zaten tevreden aan het voeteneind. Mijn stiefdochter had al haar knuffels in een roze openstaand koffertje gedrapeerd, kon zo in de VT Wonen voor kinderkamers. Evenals haar nieuwe loungehoek. Ze had alle kussentjes in huis verzameld, de roze prinsessenkussentjes vakkundig weggewerkt met de ‘kinderachtige’ opdruk naar de binnenkant. Schapenvachtje op de vloer en haar chilhoek was compleet.

Nostalgie
Maar die kinderboeken… dat was mijn terrein, zij konden er afstand van doen, maar ik niet. Ik viste de stapels boeken uit de dozen, plofte op het bed en nam ze een voor een door.
‘Voor je 7e verjaardag, liefs van Corine’ (mijn zus).
Voor Meike, omdat je zo van voorlezen houdt, kus van omi’.
Maar ook: ‘Zeist, 13 februari 1979, voor Marije’s zesde verjaardag, van opa en oma Bovenkamp’.
Boeken van mij! Jip en Janneke, Pluk van de Petteflat, Floddertje, De olijke tweeling, de GVR…

Inspiratiemateriaal voor mijn eigen kinderboek
Voor mijn gevoel heb ik daar uren gezeten, met een enorme glimlach op mijn gezicht. Kinderboeken hebben voor mij een onschatbare waarde. Ik heb ze opgeborgen in aparte dozen en die staan in de garage. Vorig jaar ben ik weer die dozen door gaan spitten, toen ik inspiratie wilde opdoen voor mijn eigen eerste kinderboek: Elfjes bestaan. En weer ging ik ze allemaal doorbladeren en lezen. De klassiekers van Annie M.G. Schmidt, Dick Bruna en alle uitklap- en prentenboeken kregen een plek op mijn bureau: inspiratiemateriaal. En telkens die blije kriebel in mijn buik.

Goed gevulde boekenkast
Vorige week was het de hoogste tijd om mijn eigen boekenkast af te stoffen en uit te soppen. Boeken vangen veel stof, dat is eigenlijk het enige nadeel dat ik kan bedenken. Mijn lief ziet nog een ander nadeel: ze nemen te veel ruimte in. Daar ben ik het natuurlijk niet mee eens. Geen thuis zonder goed gevulde boekenkast. Als ik bij andere mensen kom, word ik als eerste naar de boekenkast gezogen. Ik ben gewoon verliefd op boeken.

Mijn boeken, mijn liefde
Voor de grote schoonmaakactie had ik de hele inhoud van mijn boekenkast op de eettafel gestapeld. Toen manlief dat zag, zei hij: “Zo, van welke boeken ga je nu eindelijk eens afscheid nemen? Je hebt ze toch allemaal al gelezen?” Geschrokken keek ik hem aan, maar ik zag in de twinkeling van zijn ogen dat hij me plaagde. Tja, hij weet als geen ander dat mijn boeken mijn tweede liefde zijn (hij mijn eerste, gedeelde plaats met mijn kinderen).

Liefkozend afstoffen
Liefkozend glijdt mijn stofdoek over de kaften. Wat voelen ze fijn, allemaal een andere kleur, een ander formaat. En allemaal dragen ze een prachtig verhaal. Hoe zal ik mijn boekenkast deze keer inrichten? Op genre? Op kleur? Op omvang? Dagenlang ben ik hiermee zoet. Het resultaat mag er zijn. Ik ben telkens weer smoorverliefd op mijn goed gevulde boekenkast.

Elfjes bestaan
Ben jij ook zo dol op kinderboeken? Of vind je het altijd leuk om ze cadeau te geven? Bestel dan mijn boek ‘Elfjes bestaan’ bij Droomvallei Uitgeverij.

5 thoughts on “Verliefd op al die boeken”
  1. Heerlijk blog, Marije! Wat een fijne klus, boekenkast uitruimen en weer fris inruimen. Ik blijf steeds steken in dat proces omdat ik wel afscheid wil nemen van sommige boeken maar het tegelijkertijd ook heel lastig vind.

  2. Zo herkenbaar Marije! Al mijn boeken staan momenteel in dozen op de vliering tot er een nieuwe boekenkast is in ons “nieuwe” huis. Bij 2 huizen kreeg ik Peter zo gek er een te maken maar bij huis nr 3 is het nog niet gelukt. Komt vadt goed op een dag. Tot die tijd verdwijn ik met regelmaat naar de vliering en ga zoeken in al mijn boekendozen.

  3. Wat heerlijk haha. Mijn boeken ‘mogen’ op de boekenkadt
    De rest wordt grotendeels in beslag genomen door de kookboeken collectie van manlief. Leuk blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: