Uitstelgedrag, afstemmen of vooruit schuiven?

Ken je dat, dat je weet dat je iets hebt af te maken en het maar voor je uitschuift? Om het even met wat voor reden dan ook. Bij de een is dat omdat het te groot is, iets wat je doorgaans liever door een ander laat doen, of omdat je er een hekel aan hebt, zoals het huishouden of de strijk (niet een van mijn hobby’s in ieder geval). Is dat wat je noemt uitstelgedrag?

Respijt….
Bij mij is het meestal een manier van afstemmen. Het gaat dan vaak over een vraag of een project waarmee ik aan de slag ga en waar ik nog geen goede aanpak voor heb, of een campagne die nog niet helemaal vorm heeft gekregen. De tijd dringt dan en komt dichter en dichterbij. Zo is het ook met het schrijven van mijn webteksten. Mijn eerste deadline was 1 februari, dan wilde ik mijn websiteteksten klaar hebben. Gelukkig had mijn webbouwer nog geen tijd om aan mijn website te beginnen, dus… respijt. 

Net dat beetje meer
De over mij pagina stond eigenlijk best snel, alleen viel het daarna stil en bleef het maar resoneren in mijn hoofd. Hoe gaan mijn diensten eruitzien? Uiteraard weet ik heel goed waar ik goed in ben en wat ik leuk vind, na ruim 30 jaar in het vak mag dat ook wel. Bovendien vind ik het blijkbaar erg fijn om te zorgen. Dat komt in alles tot uiting. Laatst ook bij een schrijfweekend, stap ik als eerste de keuken in om te zorgen dat er een lekkere lunch op tafel verschijnt en dat er water op tafel staat, maar dan wel met citroen en munt. Net even dat beetje meer. En dat wil ik ook met mijn eigen bedrijf mijn klanten geven, net dat beetje meer. 

Zij geeft de voorzet, en ik kop ‘m in
Gelukkig heeft mijn lieve schrijfcoach van Schrijfzin me op weg geholpen met een draaiboek hoe je je websiteteksten op papier krijgt, maar ook daar blijft het stil bij: welke diensten ga ik aanbieden? In grote lijnen heb ik het in mijn hoofd bijna helder, blijf ik nog even afstemmen. En dan nu nog op papier. Op zulke momenten is het zo enorm fijn om een schrijfcoach te hebben zoals Marije. Zij kent me inmiddels zo goed, dat zij de voorzet geeft en ik ‘m inkop. Want op het moment dat zij de voorzet geeft, zie ik ineens de kans en de opening en plopt het in mijn hoofd op zijn plek wat al maanden resoneert in mijn hoofd, wat ik aan het afstemmen ben met mezelf,.

Wat ik voor ondernemers kan betekenen
Nu kan ik het wel ineens op papier zetten en wordt het steeds meer en meer helder wat ik voor andere ondernemers wil betekenen. Namelijk het uitstippelen van strategieën, structuur brengen in dat wat in de hoofden zit van de ondernemers, plannen maken die realistisch zijn, uitvoerbaar en behapbaar zijn, afscheid nemen wat niet meer hoort, en datgene uitbesteden wat kan. 

Een doel zonder deadline is een droom
Oh ja, de nieuwe deadline voor mijn website is 10 april, mijn verjaardag. Het is wijs om een deadline te stellen, zodat je ernaartoe kunt werken. Een doel zonder deadline is namelijk een droom. 10 april is al snel, dus nu ga ik als de sodemieter verder met mijn websiteteksten, zodat mijn webbouwer en schrijfcoach niet ineens aan de bel hangen en vragen: “Waar blijft het nou?” 

8 thoughts on “Uitstelgedrag, afstemmen of vooruit schuiven?”
 1. Mooi geschreven Joke. Heel herkenbaar voor mij. Ideeën of teksten kunnen weken door mijn hoofd spoken, fijn wanneer iemand dan een zetje geeft. Zo komen we tot dromen die in daden omgezet worden. Marije is hier heel goed in, zet mij ook aan tot actie.

  En ik wil heel graag een keer met je sparren want juist dat beetje meer maakt alles fijner.

  1. Hallo Anna,
   Dank je wel voor je reactie. Fijn he om zo samen te werken. Ik word daar ook helemaal blij van.
   En super om samen te sparren. Laat maar weten wanneer je zover bent.

  1. Dank voor je reactie Saskia. Het komt eraan. De eerste preview heb ik al gezien en daar werd ik zelf enorm blij van. Dat helpt ook om aan te pakken in plaats van vooruit te schuiven.

 2. Ha Joke, wat beschrijf je het mooi. Ik herken het ook heel goed, telkens weer uitstellen. Onzekerheid en nog niet weten…gedachtes die ronddraaien. Ik ben heel erg benieuwd naar wat jij gaat aanbieden. En als het net zo is als die kan water met dat beetje meer, komt het helemaal goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: