Terwijl zij op haar sterfbed lag, las ik ‘De zevende zus’

Ik zat nog met mijn hoofd in het feestgedruis vanwege het slagen van mijn stiefzoon de dag ervoor, toen ik op vrijdag 11 juni het nieuws las dat Lucinda Riley was overleden. Ik viel compleet stil en ging er even bij zitten om dit nieuws tot me door te laten dringen. Een paar dagen ervoor had ik haar boek ‘De zevende zus’ uitgelezen. Het boek lag voor mijn neus klaar om aan een vriendin uit te lenen.

Mijn kinderen zeiden die week nog, toen ze mij met ‘De zevende zus’ aantroffen op de loungebank in de tuin: “Jeetje wat ben jij een idioot dik boek aan het lezen. Voor geen miljoen dat ik dat zou doen, dat doe je toch niet voor je lol?” Tja, twee pubers van 15 die een bloedhekel hebben aan lezen. Helaas. Dat doet mijn schrijvers- en lezershart vaak verdriet. Voor mij is het pure ontspanning; de boeken van Lucinda Riley al helemaal.

Mijn vorige blog over De zeven zussen
Ik schreef een jaar geleden dit blog: Hoe ik ‘De zeven zussen’ boeken verslond tijdens de lockdown; mijn best gelezen blog in 2020. Wat geen wonder is, want haar boeken zijn allemaal bestsellers en we zaten met z’n allen in een lockdown. Toen vlak voor Moederdag ‘De zevende zus’ verscheen, deelde ik dat blog nog een keer op social media, en weer werd het ongelooflijk goed gelezen. Het is dan ook een fijn blog om even je geheugen op te frissen voordat je aan de ‘De zevende zus’ begint. Het bizarre is dat ik in de laatste alinea van dat blog schreef:

Doordat ik dacht een beetje verslaafd te zijn geraakt aan de schrijfstijl van Lucinda Riley, ben ik haar andere boeken gaan lezen. Ook mooi, maar ze kunnen niet tippen aan De zeven zussen serie vind ik. Ik kan me echter niet voorstellen dat er niet nog een deel komt. Wie weet in 2021. Want als trouwe lezers willen we nog zo veel meer weten over de mysterieuze Pa Salt, is hij wel echt dood? En hoe zit het met dat zevende zusje? Ik volg de auteur op Facebook om het in de gaten te houden.

Ze schreef ‘De zevende zus’ tijdens de pandemie
We zijn een jaar verder en dat volgende boek is er inderdaad in 2021 gekomen. Maar we lezen in ‘De zevende zus’ nog niet het antwoord op de vraag of Pa Salt wel echt dood is. Nee, erger nog, nu is de auteur zelf dood. Niks geen fictie, maar de keiharde realiteit. Ze schreef ‘De zevende zus’ tijdens de pandemie in het Ierse West Cork, kun je nagaan hoe hard ze schreef. Terwijl ze dus al kanker had, want ze was al vier jaar ziek, lees ik in de krant. Bijna niemand wist dit. Ik denk dat ze zelf ook niet had verwacht dat ze het laatste boek niet meer zou kunnen schrijven. Lucinda Riley eindigt ‘De zevende zus’ met:

‘Ik kan me voorstellen dat sommigen van jullie dit geschokt en wellicht teleurgesteld zitten te lezen, omdat er nog zo veel onderliggende raadsels uit de reeks onopgelost zijn. Dit komt doordat ik er tijdens het schrijven van dit boek, toen het verhaal van de zevende zuster vorm kreeg, achter kwam dat ik simpelweg ruimte tekortkwam om het ‘geheime verhaal’ goed te kunnen vertellen. Dus inderdaad, het achtste en daadwerkelijk laatste deel van De zeven zussen komt er nog aan…’

Nog een achtste zussen-boek?
En in het AD lees ik: Het zevende deel, De Zevende Zus, verscheen eerder dit jaar en stond weken achter elkaar op de eerste plek van de Bestseller 60. Het was de bedoeling dat het achtste en laatste deel in 2022 zou uitkomen. Of dat boek er daadwerkelijk komt, is nog onduidelijk, zo laat een woordvoerster van uitgeverij Xanders weten. “Het was bij ons bekend dat ze aan het achtste deel is begonnen, maar meer weten wij vooralsnog ook niet.”

Herdenking
We zullen zien. Ik ben haar in ieder geval dankbaar voor de prachtige boeken die ze heeft geschreven. Vooral de verschillende culturen die aan bod komen, de historische ontwikkelingen in al die verschillende landen waar de verhalen zich afspelen én de drie generaties die in ieder boek aan bod komen, vind ik geweldig. Zoals Boekenkoepel CPNB zegt: “Ze is misschien wel de grootste leesbevorderaar van dit moment.” Ik steek een kaarsje aan voor Lucinda Riley. Het kaarsje rust in een houder van bergkristal dat op mijn boekenkast staat, waar al haar boeken in staan te pronken. Dank je wel Lucinda, wie schrijft die blijft.

6 thoughts on “Terwijl zij op haar sterfbed lag, las ik ‘De zevende zus’”
  1. Heel herkenbaar, ik dacht – hoe egoïstisch ook – neeeeee niet zij. En hoe moet het nou met Pa Salt.
    Daarna pas dacht ik jeetje vier jaar al kanker, en dan gewoon vorig jaar deel 7 schrijven, terwijl je al doodziek bent. Respect. En tegelijkertijd is dat het schrijvershart waar ik jullie zo vaak over hoor praten. De inspiratie die er dan opeens weer is, borrelt, kriebelt en bruist.
    Mooi blog!

    1. Ja, dat is inderdaad het schrijvershart denk ik… ondanks je ziekte en tegenslag moet dat verhaal op papier.

  2. Mooi dat je hier aandacht aan schenkt Marije. Ook ik was aangeslagen toen ik hoorde van haar overlijden. Ik had haar laatste boek de Zevende zus bijna uit. Bijzonder dat dit laatste laatste boek vooral haar achtergrond beschrijft in Ierland en recht doet aan de vrouwen die gestreden hebben voor een vrij Ierland. Helaas worden zij in de geschiedenis vaak niet genoemd … Ik hoop dat het 8e deel, wat zij al in haar hoofd had zoals ze in het nawoord schrijft, ooit nog op papier wordt gezet.

  3. Dank je wel, Marije, voor dit mooie eerbetoon aan Lucinda Riley. Ook ik was geschokt toen ik het nieuws hoorde. Al vier jaar kanker hebben en dan nog zoveel schrijven – dat vind ik indrukwekkend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: