Statement maken met kunst

Wat is kunst? Dit is een vraag die mij al jaren bezighoudt. Zijn alleen de objecten die in de musea hangen/staan kunst? Vallen de objecten die door mensen gemaakt zijn die de kunstacademie hebben gevolgd alleen onder de noemer kunst? Of is ook de tekening, schilderij van jezelf, je kind, je buurvrouw kunst?

Mijn menig is dat alles kunst is. Voor mij hoef je geen kunstacademie gevolgd te hebben om kunst te kunnen maken. Veel mensen volgen cursussen en workshops en zijn autodidact, ze maken de mooiste dingen. Er zijn vele meningen over wat is kunst en wat niet. 

Belangrijk is om zelf uit te zoeken wat jij kunst vindt en vooral wat jou blij maakt. Er zijn vele vormen van kunst, onder andere:

  • Schilderijen
  • Tekeningen
  • Beelden van keramiek, steen, hout of een combinatie van materialen
  • Glasobjecten
  • Videokunst
  • Fotografie
  • Nog veel meer vormen die ik nog niet heb ontdekt

Kriebel in mijn buik
Kunst betekent voor mij dat ik bijvoorbeeld iets aan de muur heb hangen, wat uniek is of gemaakt in een kleine oplage. En het belangrijkste is dat ik er blij van word. Dat elke keer als ik ernaar kijk blijdschap voel, het een soort kriebel in mijn buik geeft of dat ik er weer nieuwe dingen in zie. 
Kunst is iets heel persoonlijks. Als je kunst ophangt of neerzet in je huis vertelt dat wat over jouw persoonlijkheid en interesse. Het kan best zijn dat je in een andere fase van je leven andere kunst mooi vindt. Speel ermee, je smaak kan veranderen. 

Kunst in je kantoor
In je kantooromgeving kan je kunst ook goed inzetten. Met kunst kun je een statement maken waar jij voor staat met je onderneming, wat je interesse is. Het kan ook leiden tot interessante gesprekken die je anders niet zou hebben met je klanten en bezoekers.
Als je veel klanten krijgt die regelmatig terugkomen, kan je ze elke keer verrassen met andere kunst aan de muur. Bij ons in het gezondheidscentrum doen ze dit geregeld en als ik daar kom, vind ik het weer leuk om te zien wat er dan weer aan de muur hangt.

Kunstuitleen
Ben je nog op zoek naar wat jij mooie vindt, dan is het een aanrader om bij verschillende kunstuitleen-bedrijven te gaan kijken. Je huurt het kunstobject, bijvoorbeeld een schilderij, zodat je kan kijken of het je aanspreekt. Op deze manier kan je ook regelmatig je kunst veranderen. Vaak kun je het kunstwerk na een huurperiode ook kopen bij een kunstuitleen.

Exposeren
Indien je een grote kantoorruimte hebt, kun je ook lokale kunstenaars vragen of ze bij je willen exposeren. Zoek de kunstenaars uit waar jij een klik mee hebt.

Kunstbeurzen
Om verschillende stijlen en vormen van kunst te ontdekken is het raadzaam om verschillende musea en kunstbeurzen te bezoeken. Denk aan PAN Amsterdam, Dutch design week in Eindhoven of een kunstbeurs bij jou in de buurt.

Kunstroutes
In veel dorpen zijn er ook kunstroutes waar je in de ateliers komt van de kunstenaars.  Zo ontdek je wat je mooi vindt, welke vormen van kunst jou aanspreken.

Mijn atelier
In mijn atelier op landgoed Plattenberg maak ik beelden van keramiek & steen en schilderijen. Ik maak ook in opdracht beelden. Nieuwsgierig? Kijk op www.atelierlandgoedplattenberg.nl.

1 thought on “Statement maken met kunst”
  1. Alles wat door jouw kern van waarde op de aarde wordt gebracht is een kunst stukje en daarmee uniek. Het is heerlijk toeven in het atelier tijdens een workshop en je wordt direct geïnspireerd door alles wat om je heen staat. Mooi om te zien dat je van kunst op velerlei wijzen kunt genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: