Sneeuwstorm in een glas

Er werd een sneeuwstorm voorspeld in het zuiden van Finland. Mijn moeder liet dat begin van de week weten. Zij is 79 en niet meer zo’n fan van de echte winters – wél van witte kerst. Zij schreef mij dat er een halve meter sneeuw werd verwacht in een etmaal, en verder niets bijzonders. Door mijn vroege jaren in Finland ben ik gek op sneeuw, en ging ik gelijk diverse weerapps checken op dergelijke berichten, inclusief de officiële Finse meteoapp. Wat bleek? Wel wat sneeuw op komst, maar zeker geen storm of grote hoeveelheden, voor Finse begrippen dan. Dat heb ik in een luchtige reactie mijn moeder laten weten.

Een storm in een glas water
Drie dagen later ontving ik vroeg een bericht van haar: chaos in Helsinki. Ondanks alle waarschuwingen van de politie en de verkeersdiensten: vele ongelukken, inclusief bussen en vrachtwagens dwars op en naast de weg, schade aan de elektriciteitsnetwerk en zelfs een ingestort dak van een sporthal. Grote schade door 60cm sneeuw in 24 uur.

Irritatie
Behalve een uitgebreid rapport van de gevolgen van de sneeuwstorm, wilde zij ook iets anders kwijt, namelijk dat het haar irriteert, al langer of herhaaldelijk, hoe ik reageer op haar berichten, op iets wat ze zegt, vindt, verwacht, vertelt of verbijsterd over is. Ik reageer volgens haar zo mild, soms sussend, neutraal of ik geef aan om nadrukkelijk ergens gewoon zelf oké mee te zijn. Daar kan zij niet goed tegen.

No hard feelings
Zij schreef dat zij niet weet waarom ik ‘het zo doe’, maar dat het haar al langere tijd irriteert. Ze gaf eerlijkheidshalve ook toe dat ze zelf vaak dingen juist uitvergroot en ook overdrijft, iets wat ‘in haar karakter zit’ en dus nu eenmaal zo is. Tussen de regels door las ik: ‘dus niet te verhelpen’. Om de mail af te sluiten schreef ze: ‘no hard feelings❣️’ om mij gerust te stellen; ze was niet boos.

Noordelijke nuchterheid met een zuidelijk temperament
Ik zag haar mail vroeg in de ochtend en mijn eerste reactie was ‘wat goed van je mam, dat je dit laat weten en van je afschrijft.’ Dat is wat ik oprecht eerst dacht; ik voelde me niet op mijn ziel of tenen getrapt. Dus nog steeds was er geen échte reactie van mij uit te lokken. Ik begon aan mijn drukke werkdag en wilde haar later op een rustig moment iets laten weten.

Veranderd door mindfulness
Zo ben ik niet altijd geweest – in tegendeel. Noordelijke nuchterheid is altijd samengegaan met mijn zuidelijke temperament. Echter, in de afgelopen vijf jaar is door mindfulness heel veel veranderd in mij. De behoefte om ergens fel op te reageren, is beduidend minder geworden.

Met een open mind en niet (te snel) oordelend
Persoonlijke en spirituele groei, meditatie en coach- en leertrajecten, inclusief lessen in het leven hebben bijgedragen aan mijn prille wijsheid. Ik heb geleerd mijn eigen reacties op mensen, situaties, woorden, berichten, aannames van mij en anderen en kritiek te observeren en onderzoeken. Parkeren en herkauwen als ik ergens door geraakt word, zodat ik niet vanuit de heup schiet. Waarnemen en nadenken voordat ik reageer, maar er niet over piekeren. Vanuit het niet-weten mensen en situaties tegemoet gaan, met een open mind, nieuwsgierig en bij voorkeur niet (te snel) oordelend.

Soms lijkt dat neutraal of sussend
Leven in het moment, oké zijn met hoe het (niet) is, hoe het weer is, wat we wel en niet kunnen doen en genieten of dankbaar zijn met wat er wel is. Ja, mijn moeder heeft gelijk, ook al noemt zij het anders: ik ben milder, rustiger in mijn reacties en oordelen geworden. Ik kan me steeds beter verplaatsen in de ander en de zaak van verschillende perspectieven bekijken. Soms lijkt dat misschien neutraal, of zelfs sussend, dat kan ik me ook wel voorstellen. Mijn manier van reageren is waar mijn moeder dus niet zo goed tegen kan. Zij voelt zich niet gehoord en krijgt geen voedingsbodem aan mij om verder te gaan. Ze kan het (nog) niet plaatsen, neemt het persoonlijk.

Ik hoor het aan en laat het gaan
In tegenstelling tot haar kan ik niet goed tegen overdrijven, generaliseren, dingen ver vooruit willen weten en voorspellen, snel en soms fel oordelen en vervolgens teleurgesteld zijn met iets wat haar niet bevalt. En tegelijk raak ik daardoor niet geïrriteerd. Ik hoor het aan en laat het gaan. Niet om haar te pesten, maar om mezelf niet te laten meezuigen.

Een appel valt soms ver van een boom
Zo zijn we als moeder en dochter heel verschillend, en dat is prima. We kijken allemaal naar de wereld en andere mensen door een andere kleur en tint bril en andere filters, die uniek zijn bij ieder van ons. Deze filters – gevormd door al onze ervaringen, kennis, wensen, overtuigingen, verwachtingen, aannames, waarden en nog veel meer – beïnvloeden onze reacties, de meningen die we uiten en ons gedrag. Maar dat betekent niet dat we daar niets aan kunnen doen. Mindfulness en een (begeleide vorm van) meditatie dragen bij aan onze bewustwording over onze automatische gedachte- en gedragspatronen. Daar een andere keer meer over…

Stil en helder na de storm
Ondertussen wordt de sneeuw opgeruimd en de schade hersteld in Zuid-Finland. Ik laat mijn moeder in een gepaste reactie weten dat ik haar mail oprecht waardeer en dat het veel beter is dan de irritatie laten opwellen tot boosheid, met radiostilte als gevolg (zoals het vroeger ging). Stimuleren van haar eerlijke en open poging tot dialoog draagt bij aan de gezondheid van onze complexe relatie. Daardoor veroorzaken onze verschillen slechts een sneeuwstorm in een glas, waarbij het water snel weer stil en helder is, en het beeld goed zichtbaar.

Minder geweldloze communicatie
Mijn wens is dat veel meer mensen geweldloze communicatie zouden leren. Het gaat nu bij ons in Empel sneeuwen. Het is tijd voor een – genuanceerde – mail naar mijn moeder.

Natuurlijk in Evenwicht
Wil jij ook leren om milder en oordeellozer in het leven te staan? Misschien is de online pilot van het programma Natuurlijk in Evenwicht, dat op 15 februari start, jouw kans om hierin te groeien.Maak vrijblijvend een afspraak voor en Sign of Selflove -call, om te kijken of dat bij je huidige situatie past. Ik kijk ernaar uit je te leren kennen!

0 thoughts on “Sneeuwstorm in een glas”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: