Opvoeden vanuit innerlijke kracht

Het liefst zie je je kind gelukkig. Maar wat is gelukkig zijn voor jou? En wat betekent dat dan voor jouw kind wanneer jij dat wilt zien. En zie je dan wel hoe je kind werkelijk is? Laat staan of je kunt zien wat je kind werkelijk nodig heeft.

Hoe zou het zijn om je kind te zien zoals hij is? Zijn humor, haar lach, zijn creativiteit en haar gezelligheid zijn makkelijk te zien. Het zien van zijn boze buien, haar faalangst, zijn onzekerheid of neiging om te pesten, is heel wat lastiger. Daar zit vaak een oordeel op, eigen angsten en gevoelens. Écht kijken betekent voor mij ‘kijken zonder oordeel’. 

Leven zonder oordeel
In het leven staan zonder oordeel doe je door naar het leven kijken zoals het is. Het is niet goed of fout, het is zoals het is. Het kan je blij maken of pijn doen; nog steeds is het zoals het is. Wat ik vaak om me heen zie en hoor in mijn praktijk is: ‘Als mijn kind maar gelukkig is.’ Of: ‘Zolang hij maar goed kan opkomen voor zichzelf, dan is het goed.’ Of: ‘Als ze maar niet ongelukkig wordt later, daar doen we nu ons best wel voor!’ En: ‘Als hij zijn boosheid maar uit, dat is belangrijk.’

Deze intenties komen uit een goed hart, waar veel liefde in zit. Echter, deze uitspraken doen wel iets met kinderen, zonder dat we ons daar bewust van zijn. Het gaat hier dan ook niet over schuld, als iemand anders zou kunnen, dan doet hij dat.

Projecties
Wanneer wij deze liefdevolle intenties uitspreken over onze kinderen, geven we ze eigenlijk een grote taak mee in het leven. Ze mogen niet ongelukkig worden en moeten dus gelukkig zijn. Ze moeten voor zichzelf opkomen, mogen dat niet laten liggen want dat is niet goed. Eigenlijk krijgen ze dus steeds de boodschap dat het anders moet dan ze op dat moment doen, dat ze dus niet goed zijn zoals ze zijn. Deze druk is te groot voor een kind. 

Het allerbelangrijkste om te beseffen is dat het eigenlijk over jezelf gaat, wanneer je deze intenties uit naar je kind. Onbewust projecteer je je eigen pijn van vroeger, je eigen ervaringen op je kind. Hierdoor kijk je niet meer naar je kind, maar ben je zelf bezig met overleven, niet voelen wat er in jou speelt (nog).

Een gelukkig kind is…
Wanneer een kind gehoord en gezien wordt in zijn gevoelens en verlangens, kan het ontspannen in elke situatie dat het meemaakt. Wanneer jij als ouder kunt afstemmen op wat jouw kind nodig heeft, dan kan een kind datgene aangaan dat op zijn pad komt. Als een kind het moeilijk mag hebben in het leven zonder dat zijn ouders daar last van hebben, dan heeft een kind daar ook geen last van. Dan wordt er zonder oordeel gewoon ervaren wat er is. Dát is een ding dat een kind gelukkig kan maken. En dat is dus niet hetzelfde als dat jij of je kind alleen maar blij rondloopt. Gelukkig zijn is niet hetzelfde als alleen maar blij zijn, maar juist een vertrouwen hebben in je eigen kunnen, wat je ook meemaakt, wat er dan ook misgaat. Acceptatie van alles wat er is draagt bij aan geluk. Dat vraagt van jou als ouder om op te voeden vanuit je innerlijke kracht. 

Tips hoe jij kunt opvoeden vanuit je innerlijke kracht
Wanneer jij als ouder zonder oordeel in het leven staat, zonder oordeel kijkt naar wat je kind doet, wat je zelf doet, kun je gaan opvoeden vanuit je innerlijke kracht. Daarvoor is het als ouder nodig dat je:

1.    Écht gaat kijken naar wat er in je kind omgaat. Dat laat hij zien in zijn of haar gezicht. De non-verbale signalen in een gezicht is de meest zuivere informatie en laten zien hoe iemand met emoties omgaat, wat iemand ervaren heeft en hoe die daarmee omgaat. Door dus de non-verbale signalen in het gezicht van je kind te gaan herkennen, zie je wat je kind voelt, zonder dat deze daar de woorden voor heeft. Het maakt dat je kind zich als vanzelf gezien en gehoord voelt. 

2.    Beseft wat de oorsprong is van het gedrag van je kind. Daarvoor is het nodig dat je beseft dat een geboorte een impact heeft. De geboorte is als een blauwdruk voor hoe je in het leven staat. Door het gedrag van je kind vanuit zijn of haar geboorte te gaan begrijpen, ontstaat er compassie voor je kind en ga je als vanzelf anders reageren. Tijdens een traumatische geboorte ontwikkel je een overlevingsstrategie die je later nog steeds inzet wanneer je iets ervaart wat daarop lijkt. Dus ook jouw kind. 

3.    Beseft dat je kind jou spiegelt en onbewust op jouw zere plekken drukt. Wanneer jij je eigen oude pijn opruimt dan neem je die niet meer mee in het reageren naar je kind. Je kunt dan je kind geven wat het nodig heeft. 

Opvoeden is eigenlijk niets anders dan zelf in balans zijn. Wanneer jij verantwoording neemt voor jouw eigen issues kun je zuiver gaan kijken en reageren naar je kind. Dan kun je weer opvoeden vanuit je innerlijke kracht en verbinding maken met je kind vanuit je oorspronkelijke liefde. 

0 thoughts on “Opvoeden vanuit innerlijke kracht”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: