Nieuwetijdskinderen bekijken de wereld vanuit hun hart

Ze zit tegenover me in de praktijk. Haar ouders gaan scheiden. Ze wil niet kiezen en geen nare dingen horen over haar vader of moeder. Ze weet al heel lang dat het niet goed gaat. Haar ouders doen of er niets aan de hand is. Lotte is 10 en weet wanneer er iets gezegd wordt wat niet waar is. Ze voelt de stemmingen tussen haar ouders haarfijn aan. Ze vindt het lastig om hiermee om te gaan.

Ze voelt de boosheid, frustratie en het verdriet van haar beide ouders. Lotte voelt het zo intens dat deze gevoelens haar in wezen overnemen. Ze kan geen onderscheid meer maken tussen zichzelf en haar omgeving.

Moeilijk kind
Haar ouders weten hier niet mee om te gaan. Het enige wat Lotte wil is dat ze eerlijk zijn tegen haar. Lotte is een kind dat men ‘moeilijk’ noemt. Niet dat ze moeilijk is, maar ze heeft het moeilijk. Als baby heeft ze heel veel gehuild. Dit was voor haar ouders een regelrechte ramp. Haar geboorte verliep heel snel. Binnen drie uur is ze geboren. Haar moeder vertelt dat het een makkie was. “Ik heb haar als het ware gelanceerd. De verloskundige kon haar maar net opvangen, anders had ze op de grond gelegen.”

Voor een baby is dit helemaal geen makkie. De overgang van de buik naar de buitenwereld is heel groot wanneer dit zo snel gaat. Het gevolg is dat Lotte moeilijk contact met haar lijf kan maken. 

Intens
Alles wat om Lotte heen gebeurt, komt heel intens binnen. Ze voelt, ziet, hoort en weet meer dan andere kinderen van haar leeftijd. Ik bespreek dit met Lotte en vraag wat ik voor haar kan betekenen. Ze geeft aan dat ze wil dat ik met haar ouders ga praten. Ze begrijpen niet dat Lotte woede-uitbarstingen heeft en waar die vandaan komen. Ze kan intens emotioneel, verdrietig, angstig of driftig zijn. Ze vertelt me dat dit komt omdat papa en mama zich niet uiten. Dit doet zij voor hun in de overtreffende trap.

Haar rode kater
Na zo’n uitbarsting lijkt Lotte volkomen afwezig te zijn. Ze hoort haar ouders niet meer en maakt totaal geen verbinding met zichzelf en haar omgeving. Het liefst sluit ze zich op in haar kamer, wil niets meer weten van de buitenwereld. Haar enige troost is dan de rode kater Dikkie. Lotte is gek op dieren en alles wat met de natuur te maken heeft. Wanneer Dikkie bij haar ligt, komt ze langzaam weer terug bij zichzelf. Dat is het mooie van dieren, die hebben geen oordeel, liegen niet en vinden je altijd lief. 

Gesprek met de ouders
Tijdens een vervolgafspraak zijn de beide ouders in mijn praktijk. Ik spreek mijn bewondering uit dat ze samen komen. We bespreken dat Lotte hypergevoelig is en allerlei dingen oppikt zonder woorden. Ze voelt feilloos aan wat er aan de hand is. Eerlijk zijn is dan ook heel belangrijk. Hiermee belast je haar niet, maar bevestig je Lotte. Wat ze voelt klopt, ze mag leren dat zij dit niet hoeft op te lossen. Dat ze zichzelf mag begrenzen, zodat ze minder vervloeit met de omgeving.

Vanuit hun hart
Lotte wil zich niet in een vakje laten zetten en houd er niet van om een label te krijgen. Toch benoem ik de term ‘nieuwetijdskinderen’. Dit is een breed begrip, maar de kenmerken zijn dat deze kinderen heel gevoelig zijn voor energie. Ze bekijken de wereld vanuit hun hart, in plaats vanuit hun hoofd. Ik geef ze het boek van Hans Stolp te leen, ‘De levensopdracht van Nieuwetijdskinderen’.

Elk kind is uniek en iedere tijd kent zijn eigen kinderen met de gevoeligheid die daarbij hoort. De beide ouders gaan samen in gesprek om een plan van aanpak te maken aangaande de scheiding. “Het is voor Lotte belangrijk dat er duidelijkheid komt. Wees eerlijk en val elkaar niet af in bijzijn van Lotte. Ze wil niet kiezen tussen jullie en houd evenveel van haar mama als haar papa.” De ouders krijgen van mij nog een aantal tips mee.

Tips aan haar ouders

  • Communiceer eerlijk en zo open mogelijk. Lotte kan niet tegen halve waarheden. Wees duidelijk en oprecht. Laat haar weten dat de scheiding niet door haar komt, vaak voelen kinderen zich schuldig omdat ze denken dat zij de oorzaak zijn.
  • Zorg voor een creatieve uitlaatklep. Kijk wat bij je kind past. Dit kan van muziek maken tot tekenen of schilderen zijn. Geef je kind een dagboek waarin ze haar verhaal kwijt kan. Sporten is heel goed om het kind meer contact met haar lichaam te laten maken.
  • Leer je kind visualiseren. Stel je maar voor dat je een beschermende jas aan kunt doen wanneer je in een omgeving bent die je lastig vindt. Stel je maar voor dat je een eigen kleur om je heen hebt waar niemand zomaar in kan komen. Zo zijn er vele mogelijkheden, speel ermee.
  • Zorg voor ontspanning in de natuur, ga lekker naar het bos of het strand. Zo verwerken ze de indrukken die ze opdoen.
  • Bouw rustmomenten in, laat je kind bijkomen van de dag. Lees magische verhalen voor, dit herkennen ze vanuit hun belevingswereld. Deze verhalen bevatten vaak veel levenslessen en wijsheden waar ze iets mee kunnen in de dagelijkse realiteit. Voor het slapen gaan kan een ideaal moment zijn.

Geboorte
We bespreken nogmaals de geboorte van Lotte. Om hier nog een stuk inzicht in te geven doe ik een visualisatie met de ouders. In deze visualisatie breng ik ze weer terug naar de zwangerschap en de geboorte. Dit geeft veel inzicht bij beide ouders. Het grootste inzicht is dat moeder een bloeding heeft gehad rond de 8e week van de zwangerschap. Er komt naar voren dat ze in het begin van de zwangerschap een vruchtje heeft verloren. Op het moment van de bloeding is er nooit bij stilgestaan dat dit kan. Dit is iets wat veel voorkomt bij nieuwetijdskinderen. Het verlatingsgevoel bij een kind dat geboren is kan een leven lang duren. Bij Lotte wordt dit getriggerd door de scheiding tussen haar vader en moeder. 

Gevoel van eenzaamheid
Bij Lotte is het heel herkenbaar, ze voelt zich vaak eenzaam en niet begrepen. Ze heeft dan het gevoel dat ze niet compleet is en iets mist. Dit verklaart bij de ouders ook het vele huilen in de beginperiode na de geboorte. Tevens komt het belang van Dikkie, de rode kater naar voren. Dit is een belangrijk vriendje en houvast voor Lotte. De ouders begrijpen nu ook extra dat het belangrijk is om goed en open te communiceren met hun dochter. Te benadrukken dat ze hen niet kwijtraakt, maar dat de vorm verandert.

Wanneer je als ouder inzicht en een extra stuk verwerking hebt op het geboorteproces help je je kind hiermee. Het kan zich vrijer en meer verbonden voelen met haar kracht. Zo kun je worden wie je wilt zijn. Een leerzaam proces voor de ouders en het kind.

Contact
Er valt nog veel meer te vertellen over nieuwetijdskinderen. Mocht je interesse hebben, neem dan rustig contact met me op. Ik bied je een gratis gesprek aan.

2 thoughts on “Nieuwetijdskinderen bekijken de wereld vanuit hun hart”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: