Ontdek jouw authentieke schrijfstijl

Het valt me altijd op bij mijn workshopdeelnemers dat de spelling-, taal- en schrijfregels er vroeger op school best goed zijn ingewreven. Ook mijn eigen kinderen zijn driftig aan het toetsen of een werkwoord dat eindigt op de stam wel of niet in het Kofschip of het Fokschaap zit.

Toch zitten al die regels ons vaak in de weg; we durven niet meer vrij te schrijven. We denken voortdurend: ‘Wat mag wel? Wat mag niet? Wat vinden anderen ervan als ik dit publiceer?’ En dat vind ik zo ontzettend jammer.

Tegenwoordig hebben ze een nieuw ezelsbruggetje, namelijk het Kofschiptaxietje, vanwege de x. Die x is er blijkbaar later aan toegevoegd vanwege de vele Engelse woorden waarmee ons vocabulaire is uitgebreid, zoals faxen. Alhoewel, mijn kinderen geen idee hebben wat faxen is…

Nadeel van regels
Ze zijn er goed ingeramd, al die regels, en daar is niets mis mee, want we hebben er dagelijks profijt van. Echter, het nadeel van al die strenge regels is dat we allemaal last hebben van onze interne criticus waardoor onze creatieve schrijfkwaliteiten vaak worden belemmerd. Deelnemers aan mijn blogtrainingen vragen voortdurend: “Is dit wel goed genoeg? Dit vindt toch niemand interessant om te lezen? Waar moet een blog dan aan voldoen?” We hebben behoefte aan regels en duidelijke kaders.

Parkeer je interne criticus
Onze interne criticus zorgt met regelmaat voor een schrijfblokkade en/of publicatievrees. Het belemmert onze creativiteit. Daarom zeg ik altijd: “Alles wat je schrijft is goed”. Want wat jij ongecensureerd van je afschrijft, komt uit jou, houdt jou bezig, is iets waarover jij je verwondert, of betreft de kennis die jij wilt delen. En daar is altijd, maar dan ook altijd, een lezerspubliek voor. Want wat jou bezighoudt, herkennen anderen ook. En er zijn zo veel mensen, je hebt er geen weet van hoeveel dat er wel niet zijn, die een beroep willen doen op jouw expertstatus. Ze willen van jou iets leren, dus deel je kennis en tips.

Hoe geef je er woorden aan?
Hoe jij dat op papier verwoordt kan in veel verschillende stijlen. Die verschillende schrijfstijlen leer ik je tijdens mijn workshops. Je oefent met het schrijven van een sprintje; je staat er versteld van hoeveel je in 5 minuten op papier zet. En je leert hoe je een elfje, ronddeel, haiku en woordgedicht schrijft. Dit zijn dichtvormen waarbij je met weinig woorden schrijft wat jou bezighoudt. Zo ontdek je de dichter in jezelf. Deze workshop heb ik al heel vaak gegeven en de teksten van de deelnemers zijn altijd raak! Recht uit en in het hart. Bij iedereen, want door hiermee te oefenen en het gewoon te doen, sta je versteld van de poëet die in jou zit. Je verrast jezelf en anderen met jouw rake woordkeuze. En je komt erachter welke schrijfstijl jou goed ligt.

Jouw eigen schrijfstijl
De een gebruikt veel metaforen, de ander schrijft lekker kort en bondig, de volgende schrijft graag in sprookjesstijl (Er was eens…) of vertelt echt een verhaal, en sommigen schrijven allitererend (poëtisch). Zo ontdekte een wandelcoach tijdens de workshop Schrijfplezier dat ze haar verwondering over de natuur perfect kon verwoorden in een haiku en een elfje. Sindsdien publiceert zij bijna wekelijks haar ervaringen in een mooi klein gedichtje. En ze krijgt toch veel likes! Het werkt enorm inspirerend.

En een loopbaancoach vertelde tijdens mijn blogtraining dat bij ieder blog dat ze schreef, een gedicht in haar hoofd ontpopte. Ze negeerde dat meestal, omdat ze dacht dat dit in een blog echt niet kon; weer die ingebakken regels van vroeger… Toen ze tijdens deze training haar gedichten durfde te delen en ze voorlas, luisterden we allemaal met open mond en ontving ze een spontaan applaus van de mede-cursisten. Stomverbaasd en geëmotioneerd vroeg ze mij: “Kan ik dan gewoon ieder blog beginnen met een gedicht?” Ja, natuurlijk kan dat! Hoe gaaf is het als je zo’n unieke en originele schrijfstijl hebt? Ik weet zeker dat ze haar lezers hiermee raakt.

En het leuke is, we kunnen dit allemaal. Vergeet de regels, behalve de grammatica- en spellingregels dan, en ontdek welke schrijfstijl bij jou past, wat jou makkelijk afgaat. Want daarmee onderscheid jij jezelf en bereik jij je ideale doelgroep, recht in het hart.

Eindredactie
Stemt het jou gerust om je blog voor publicatie nog door iemand te laten checken? Dat kan altijd. Voor slechts 99 euro kun je bij mij een strippenkaart eindredactie aanschaffen, goed voor de redactie van 10 schrijfsels (blogs, nieuwsbrieven, trainingsteksten, enz). Ik geef je dan ook tips en denk altijd met je mee voor pakkende titels en tussenkopjes.

0 thoughts on “Ontdek jouw authentieke schrijfstijl”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: