Hoe schrijf je aansprekende reviewblogs?

In The blog and the beautiful gaf ik je een voorbeeld van een reviewblog, een lekker leesbare review zonder dat de marketing er te dik bovenop ligt. Schrijf jij ook blogs of reviews over cosmetica, huidverzorging of andere lifestyle-onderwerpen? En wil jij je schrijfstijl verbeteren, zodat je een nog breder lezerspubliek bereikt en uiteindelijk meer verkoopt? Lees dan onderstaande tips hoe je zo’n reviewblog kunt opbouwen, aan welke aspecten het dient te voldoen.

Schrijven met de zintuigen
We nemen allemaal de wereld waar via onze zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Vaak heb je één dominant zintuig in de manier waarop je denkt, beslissingen neemt en hoe jij je gedraagt. En daar ben je je soms niet bewust van. Ook in jouw blogs of reviews is meestal één zintuig dominant aanwezig, zonder dat je het doorhebt. Als jouw (onbewuste) dominante zintuig het visuele is, staan jouw teksten vermoedelijk vol met visuele woorden, duidingen en aanknopingspunten. Woorden zoals kijken, zien, tonen, helder, beeld, zicht, vooruitblik, voorstellen, uitzicht, projecteren, enz.

De truc
Hierdoor komt jouw blog of review anders over of minder goed aan bij al die lezers die horen, voelen, ruiken of proeven als dominant zintuig hebben. En dat is de truc, want bedenk maar eens hoe een echte goede auteur schrijft… Als jij een lekker boek leest zie je voor je waar de hoofdpersoon zich bevindt, je associeert direct hoe hij zich voelt, wat er in hem omgaat en welke geluiden hij hoort. Goede schrijvers spreken namelijk al die zintuigen aan in hun verhaal. Dan ben je pas echt effectief.

Om te beginnen
Pak het product erbij waar jij een review over wilt schrijven. Houd pen en papier bij de hand.

  1. Kijk eerst naar de buitenkant van het product en beschrijf in maximaal 5 regels wat je ziet; je eerste indruk. Nog geen oordeel aan geven, alleen wat je ziet (vorm, kleur, letters, omvang).
  2. Maak het product open en ruik eraan (nog niet voelen!). Alleen de geur opsnuiven. Beschrijf in maximaal 5 regels hoe het ruikt en waar de geur jou aan doet denken.
  3. Kijk naar de inhoud van het product en beschrijf hoe de inhoud eruit ziet (kleur, structuur, vloeibaar…).
  4. Smeer het product op je huid en beschrijf daarna hoe dat voelt, hoe het smeert, wat het directe effect is. Waar doet het je aan denken?

Aantekeningen uitwerken
Alle zintuiglijke aantekeningen die je nu hebt genoteerd, verwerk je in een verhaal. Bloggen is namelijk storytelling. Je neemt de lezer mee in de manier hoe jij het product hebt uitgepakt en hebt ervaren. In een review is het altijd belangrijk dat je de productnaam diverse keren noemt, doe dat subtiel en met link naar de webshop waar het product te koop is.

Foodblogs
Wil je een reviewblog schrijven over voeding? Dan komt het proeven natuurlijk uitgebreid aan bod. Maar begin ook dan eerst met hoe het eruit ziet. Wanneer je daarna gaat proeven, geef dan de juiste woorden aan wat jouw smaakpapillen beleven. En vergeet de reuk niet! Geuren roepen vaak associaties en herinneringen op. Zo leuk om die in jouw blog te verwerken. Dat maakt je verhaal echt heel levendig en herkenbaar voor de lezers. En wat dacht je van het auditieve stuk? Als je bijvoorbeeld kroepoek of chips eet, geeft dat een vrij hard geluid. Omschrijf dat nauwkeurig.

Nog een voorbeeld
Ik geef je nog een voorbeeld van een reviewblog waarin ik mijn lief ondervraag over een aftershave. Dat wat hij vertelt, heb ik verwerkt in dit blog. Zo zie je dat de interview-vorm ook een leuke insteek kan zijn wat zeer geschikt is als het om een product gaat dat je zelf niet gebruikt.

“Wat ruik je lekker schat”
Terwijl ik de badkamer inloop, bots ik tegen mijn fris-gedouchte echtgenoot aan.
“Heb jij je net geschoren?” vraag ik hem.
“Ja, voel maar…” antwoordt hij.
“Wil je dan even deze Soothing Aftershave Gel van Living Nature proberen?”

Dat wil hij wel. Gehoorzaam smeert hij de vloeibare aftershavegel op zijn gezicht. Een frisse cactuslucht, met een vleugje citroen, overheerst. “Het is wel dun en vloeibaar spul”, zegt mijn vriend hardop. “Dat mag van mij wel wat dikker, want dan smeert het makkelijker.”

In de spiegel kijk ik hem vragend aan. “En verder? Wat vind je ervan?”
“Het trekt direct in mijn huid, lekker hydraterend, dat vind ik fijn. En het ruikt heerlijk fris.”
“Krachtig spul?” vraag ik aan zijn spiegelbeeld. “Ja, dat kun je wel zeggen.”

“Dat komt doordat de filosofie van dit Nieuw Zeelandse bedrijf is dat ze alle kracht uit de natuur in hun producten verwerken. Hun geheim is manukahoning.”
“Wat voor honing?” vraagt mijn vriend.
“Manukahoning komt van de manukastruik en is in Nederland nog vrij onbekend. Deze honing heeft sterke antibacteriële eigenschappen en een schimmeldodende werking. Wel 100 keer sterker dan gewone honing. Je kunt er volgens de ontdekker, professor Peter Molan, zelfs de ziekenhuisbacterie (MSRA) mee doden!”

Mijn vriend knikt en wandelt, in gedachten verzonken, zonder eerst zijn handen af te spoelen of af te drogen, de badkamer uit richting zijn computer. Ik loop achter hem aan en sla mijn armen om hem heen. “Wat ruik je lekker schat.” Een zachte kus in zijn hals.

Glimlachend reageert hij: “Prima spul, want ik heb ook geen vette handen, kijk maar…” En hij tilt zijn hand van de computermuis af. Inderdaad niets op te zien.
“En een eau de toilette of aftershave is nu overbodig” vul ik aan.
“Ja”, zegt mijn lief. “Schrijf dat ook even op in je reviewblog. Mag ik dan nu weer verder gamen?”

Bloginspiratie
Wil je nog beter leren hoe je een blog opbouwt, of hoe je pakkende titels bedenkt? Bestel dan mijn boek BLOG Zinnig & Zuiver. Hierna staat de blogknop echt aan bij jou en ben je niet meer te stoppen.

1 thought on “Hoe schrijf je aansprekende reviewblogs?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: